Aluehallitus, kokous 12.3.2024

§ 79 Terveyssosiaalityön resurssien uudelleen organisointi ja virkojen perustaminen

SATAHADno-2024-1931

Valmistelija

  • Pia Lahtinen, pia.s.lahtinen@sata.fi

Perustelut

Sote-uudistuksen ja hyvinvointialueen muutosohjelman tavoitteiden mukaisesti perustason palveluita tulee vahvistaa oikea-aikaisen ja riittävän palvelun toteutumiseksi. Hyvinvointialuetta perustettaessa perustason sosiaalihuollon resurssi uudelleenorganisoitui, minkä myötä sosiaalihuollon ja sosiaalityön resurssien tarve nousi esiin. Ennen vuotta 2023 pienemmissä organisaatioissa mm. sama sosiaalityöntekijä saattoi hoitaa useaa palvelutehtävää. Uudessa organisaatiossa elinkaarimallinmukaisen toimialuejaon myötä organisoituminen on tehty toisin ja resurssi on jaettu eri toimintoihin. Samalla sosiaalityön asiakasmäärät ja palvelutarve on lisääntynyt eri toimialueilla. Sosiaalityön resurssitarve on todennettu:

o   ikääntyneiden palveluissa, minne hyvinvointialueen perustamisen yhteydessä ei osoitettu riittävästi resursseja sosiaalityöntekijän vakanssien täyttämiseen. Gerontologisen sosiaalityön kehittäminen on välttämätöntä, jotta pystytään vastaamaan erityisen tuen tarpeessa olevien ikääntyneiden palvelutarpeeseen ja sen arviointiin.

o   Lastensuojelun lakisääteisten mitoitusten kiristyminen 1.1.2024 alkaen.

o   Sosiaalityön resurssitarve mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä aikuisten sosiaalityön palveluissa.   

Perustason sosiaalihuollon palvelujen vahvistamiseksi ja terveyssosiaalityön resurssien uudelleen organisoitumiseksi perustason sosiaalihuollon työhön elinkaarimallin mukaisille toimialueille on käyty yhteistoimintaneuvottelut sote-johtaja Sari Rantasen johdolla ajalla 11.1.-16.2.2024. Samalla terveyssosiaalityön sosiaalityöhön tulee liittää sosiaalihuollon sosiaalityön tehtäviä, jotka edellyttävät toimien muuttamista viroiksi.

Laki kunnan tai hyvinvointialueen viranhaltijasta (2003/304) mukaan tehtävät, joissa käytetään osaksikin julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa eli niitä varten on perustettava virka. Julkisen vallan käyttämisellä tarkoitetaan lakisääteistä toimivaltaa antaa velvoittava määräys tai päättää toisen edusta, oikeudesta tai velvollisuudesta. Näin ollen, mikäli työhön kuuluu muun muassa lakiin perustuvaa päätöksentekoa, tulee työntekijällä olla virkasuhde.

Hallintosäännön 51§:n mukaan aluehallitus päättää muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta.

Hyvinvointialueen siirtymätilanteessa perustettiin toimialueille tunnistetut virat. Organisoitumisen ja operatiivisen toiminnan sekä tehtävänkuvien rakentumisen kautta on tunnistettu tarve muuttaa työsuhteita viroiksi toiminnan toteuttamiseksi lakien edellyttämällä tavalla.

Virkoina sosiaalityöntekijöiden vakanssit ovat käytössä täysimääräisesti sosiaalityöntekijän koulutuksen mukaiseen ammattitaidon hyödyntämiseen terveyssosiaalityössä. Sosiaalityöntekijöiden tehtävänä terveydenhuollossa on tulevaisuudessa myös sosiaalihuoltolain mukainen palvelutarpeen arviointi ja päätöksenteko. Tässä tehtävässä käytetään julkista valtaa ja edellytetään siten työntekijältä virkasuhdetta.

 

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus käyttöoikeudesta asiakastietoon (825/2022) on tullut voimaan 30.6.2023. Asetuksen mukaan terveydenhuollossa tehtävä sosiaalityö (terveyssosiaalityö) on laaja-alaisia terveyspalvelujen järjestämisen ja toteuttamisen työtehtäviä. Tehdessään monialaista yhteistyötä terveydenhuollon sosiaalityöntekijä voi toimia virassa ja työtehtävät ovat sekä sosiaalihuollon että terveydenhuollon työtehtäviä. Tällöin käyttöoikeus tulee olla sekä asiakas- että potilastietoihin. Tiedot ja palveluprosessit ovat kuitenkin toisistaan erillisiä ja edellyttävät ennen sosiaalihuollon palvelun aloittamista potilaan informointia.

 

Virkatehtäviin siirtyminen edellyttää käyttöoikeuksia ja koulutusta sosiaalihuollon järjestelmään, koulutusta ko. sosiaalihuollon virkatehtäviin ja kirjaamiseen. Lisäksi virkatehtävien hoitaminen edellyttää muutoksia erityis- ja sairaalapalveluiden toimialueen toimintasääntöön.

 

Yhteistoimintaneuvottelujen tuloksena esitetään sosiaalityöntekijöiden virkojen (13 kpl) perustamista erityis- ja sairaalapalvelujen toimialueelle terveyssosiaalityöhön ja sosiaalityöntekijöiden virkojen (7 kpl) perustamista aikuisten toimialueelle seuraavasti vammaispalveluihin 2 virkaa, sosiaalityön palveluihin 2 virkaa ja mielenterveys- ja päihdepalveluihin 3 virkaa. Sosiaalityöntekijöiden toimet (23 kpl) lakkautetaan erityis- ja sairaalapalveluiden toimialueelta terveyssosiaalityön palvelut -yksiköstä resurssien uudelleen organisoinnin jälkeen. Lakkautettavat toimet sisältävät myös aluehallituksen 18.12.2023 kokouksessaan päättämät 3 vakanssia (muutos viroiksi lasten, nuorten ja perheiden palveluiden toimialueelle).

 

Virkojen peruspalkka on 3825 €/kk. Terveyssosiaalityön uudelleen organisointi ei lisää kokonaiskustannuksia. Viran kelpoisuusvaatimuksena on Sosiaalihuollon ammattihenkilöstä annetun lain (817/2015) 7 §:n mukainen pätevyys, sosiaalityöntekijä (asetus sosiaalihuollon kelpoisuusvaatimuksista).

 

Terveyssosiaalityöntekijöiden virkatehtävät edellyttävät muutoksia erityis- ja sairaalapalvelujen toimintasääntöön, joka tulee aluehallituksen hyväksyttäväksi myöhemmin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • perustaa 13 sosiaalityöntekijän virkaa sairaanhoidollisten tukipalveluiden vastuualueelle 12.3.2024 alkaen sekä
  • perustaa 7 sosiaalityöntekijän virkaa aikuisten toimialueelle 12.3.2024 alkaen

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä kuitatessaan sen saaduksi tai postitse seitsemäntenä (7) päivänä päätöksen postituksesta. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.