Aluehallitus, kokous 12.3.2024

§ 81 Ryhmäraha 2023 ja 2024

SATAHADno-2024-1926

Valmistelija

  • Sanna Helin, sanna.helin@sata.fi

Perustelut

Hyvinvointialueesta annetun lain 27 §.n 2 momentin mukaan valtuustoryhmien toimintaedellytyksien parantamiseksi hyvinvointialue voi taloudellisesti tukea valtuustoryhmien sisäistä toimintaa sekä toimenpiteitä, joilla valtuustoryhmät edistävät hyvinvointialueen asukkaiden osallistumista ja vaikuttamismahdollisuuksia. Tukea myönnettäessä on yksilöitävä tuen käyttötarkoitus. Tuen määrä valtuustoryhmittäin on ilmoitettava hyvinvointialueen tilinpäätöksessä

Vuoden 2023 ryhmärahan selvityskooste

Aluehallitus on kokouksessaan 20.3.2023 hyväksynyt menettelyohjeet vuoden 2023 ryhmärahan raportoinnin osalta. 

Allekirjoitetut selvitykset vuoden 2023 tuen käytöstä on saatu ja selvitysten mukaiset maksupalautukset ovat hyvinvointialueen pankkitilillä.

Kooste vuoden 2023 ryhmärahasta liitteenä.

 

Vuoden 2024 ryhmärahan menettelyohjeistuksena ryhmärahan anomuslomakkeella on ilmoitettu:

Satakunnan hyvinvointialue myöntää ryhmärahaa valtuustoryhmien toimintaan vuodelle 2024 enintään 5000 € valtuutettua kohden. Ryhmärahan kokonaismääräraha on v. 2024 345 000 euroa hyväksytyssä talousarviossa aluevaltuuston päätöksen 11.12.2023 § 146 mukaisesti.

Valtuustoryhmän tulee lähettää aluehallitukselle anomus, jossa on yksilöity tuen käyttötarkoitus. Hyvinvointialueesta annetun lain 27 §:n 2 momentin mukaan valtuustoryhmien toimintaedellytyksien parantamiseksi hyvinvointialue voi taloudellisesti tukea valtuustoryhmien sisäistä toimintaa sekä toimenpiteitä, joilla valtuustoryhmät edistävät hyvinvointialueiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Maksatus tapahtuu erillisen aluehallituksen päätöksen mukaisesti.

Anomukset on toimitettava hyvinvointialueelle talouspäällikkö Sanna Helinille sanna.helin@sata.fi -sähköpostiosoitteeseen viimeistään 25.2.2024. Aluehallitus käsittelee maksatuspäätökset maaliskuun viimeisessä kokouksessaan. Samassa kokouksessa käsitellään myös vuoden 2023 ryhmärahan selvitykset.

Ryhmärahasta on erilliskirjanpitovelvoite. Vuoden 2024 ryhmärahasta tulee antaa valtuustoryhmän allekirjoittama selvitys tuen käytöstä. Talousjohtaja tekee vuodesta 2024 selvityskoosteen aluehallitukselle. Tuen määrän valtuustoryhmittäin ilmoitetaan Satakunnan hyvinvointialueen vuoden 2024 tilinpäätöksessä. Selvityksen menettelyohjeet:

  • Viimeistään 10.2.2025 talouspäällikölle tulee toimittaa sähköpostilla valtuustoryhmän allekirjoittama selvitys ryhmärahan käytöstä.
  • Suositus on, että alkuperäisen ryhmäraha-anomuksen kohdat "yksilöidyn tuen käyttökohteet sekä anomussumma" otetaan selvityksen pohjaksi. Tämän mukaisesti eritellään toteutuneet kulut, jotka on kirjattu vuodelle 2024. Selvityksessä tulee olla liitteenä vuoden 2024 erilliskirjanpidon raportti vähintään kululajeittain (henkilöstökulut, palveluiden ostot, tavarat, vuokrat tms.) tai vaihtoehtoisesti yksityiskohtaisemmin kirjanpidon tileittäin, mikäli se on saatavissa kirjanpidon järjestelmästä
  • Selvityksessä tulee yksityiskohtaisesti kertoa, miten hyvinvointialueesta annetun lain 27 §:n 2 momentin mukaan valtuustoryhmän toimintaedellytysten parantamiseksi kulut ovat kohdentuneet valtuustoryhmän sisäiseen toimintaan sekä toimenpiteisiin, joilla valtuustoryhmä on edistänyt hyvinvointialueen osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.
  • Mikäli ryhmärahaa ei ole kokonaisuudessaan käytetty aluehallituksen myöntämään käyttötarkoitukseen, tulee maksupalautukset suorittaa Satakunnan hyvinvointialueen pankkitilille: FI45 5700 8120 6321 66 ja maksun viestiksi "valtuustoryhmän nimi / ryhmäraha maksupalautus vuosi 2024". Maksupalautukset on oltava hyvinvointialueen pankkitilillä viimeistään 17.2.2025.

Mahdollista seuraavan vuoden ryhmärahaa ei voida myöntää valtuustoryhmälle ennen kuin päättyneen vuoden hyväksytty selvitys on toimitettu ja mahdolliset palautukset on suoritettu.

Liitteenä ovat vuoden 2024 palautetut ryhmäraha-anomukset, joista maksatuskooste.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteinä olevat valtuustoryhmien ryhmärahaselvitykset sekä selvityskoosteen vuoden 2023 ryhmärahasta, 
  • hyväksyä vuoden 2024 ryhmärahan menettelyohjeet toistaiseksi voimassa olevina,
  • valtuuttaa talousjohtajan tekemään niihin tarvittavia vähäisiä muutoksia,
  • hyväksyä liitteenä olevat valtuustoryhmien vuoden 2024 ryhmäraha-anomukset sekä
  • valtuuttaa talouspalvelut -vastuuyksikön huolehtimaan maksatuskoosteen mukaisesti välittömästä maksatuksesta valtuustoryhmille.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän pykälän osalta kokouksessa.

Esteellisyys

  • Niina Immonen, Kari Hannus ja Mika Aho ilmoittivat olevansa esteellisiä asian käsittelyssä (hallintolain 28 § 1 mom. 7 kohta) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Tiedoksi

Talousjohtaja Jyrki Vatanen, talouspäällikkö Sirpa Länne

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä kuitatessaan sen saaduksi tai postitse seitsemäntenä (7) päivänä päätöksen postituksesta. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.