Aluehallitus, kokous 12.3.2024

§ 77 Vastine oikaisuvaatimukseen koskien järjestöjen toiminta-avustuksia vuodelle 2024, MLL Satakunnan Piiri ry

SATAHADno-2024-608

Valmistelija

  • Marika Lanne, marika.lanne@sata.fi

Perustelut

Hyte-johtaja Pauliina Hietasalo:

Satakunnan hyvinvointialueen toiminta-avustukset järjestöille vuodeksi 2024 ovat olleet haettavana 13.11.-10.12.2023.Toiminta-avustushakemuksia saapui määräajassa 77 kpl, joissa avustusta haettiin yhteensä 1 353 904 €. Avustuksia arvioitiin aluehallituksen hyväksymien avustusperiaatteiden mukaisesti (23.10.2023 / § 278) hyvinvointialueen avustustyöryhmässä, johon kuuluu järjestöyhteistyöstä vastaava HYTE-koordinaattori ja neljä sosiaali- ja terveyspalvelujen vastuualuejohtajaa.

Hakemuksia arvioitaessa kiinnitettiin huomiota toiminnan laajuuteen, toteutukseen, vaikuttavuuteen/hyötyyn kohderyhmälle ja hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutumiseen. Yksittäinen toiminta-avustus voi avustusperiaatteiden mukaan olla suuruudeltaan enintään 25 % koko toiminta-avustuksiin varatusta määrärahasta.

Aluehallitus päätti avustusten kohdentumisesta kokouksessaan 30.1.2024 / § 33. Päätökseen on liitetty hyvinvointialuelain 145 §:n mukainen oikaisuvaatimusohje.

Jaana Hietakangas ja Tuula Rouhiainen-Valo ovat lähettäneet Satakunnan hyvinvointialueelle 16.2.2024 päivätyn oikaisuvaatimuksen (liitteenä) koskien Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piiri ry:lle myönnettyä toiminta-avustusta. Oikaisuvaatimuksessa pyydetään oikaisua järjestölle myönnettyihin avustussummiin erityisesti Porkkanapesä -toiminnan osalta.

Porkkanapesät ovat matalan kynnyksen avoimia tukipisteitä 7–14-vuotiaille lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. Ne sijaitsevat Porissa Sampolan ja Pormestariluodon kaupunginosissa. Oikaisuvaatimusta perustellaan sillä, että yhdenkin vuoden resurssivaje vaikuttaa oleellisesti toiminnan jatkuvuuteen ja toiminnalla tavoiteltaviin vaikutuksiin, koska avustuksen pienentyminen edellyttää materiaali- ja toimintakulujen supistamista. Oikaisuvaatimuksessa viitataan siihen, että Porin kaupunki on puolittanut oman toiminta-avustuksensa odotusarvolla, että hyvinvointialueen avustus kattaa puuttuvan osuuden.

Haetut ja myönnetyt summat kyseisen järjestön osalta näkyvät alla olevassa taulukossa:

Järjestön nimi

Haettu summa

Myönnetty avustussumma

MLL Euran paikallisyhdistys ry

2500

1000

MLL Rauman yhdistys ry

700

700

MLL Satakunnan piiri perhekeskustoiminta

27000

14000

MLL Satakunnan piiri Porkkanapesä

27500

16000

MLL Satakunnan piiri Rikosuhripäivystys

15000

9000

MLL Satakunnan piiri Selviytyjät

12610

5000

Järjestöavustusten työryhmä arvioi kaikki määräaikana saapuneet toiminta-avustushakemukset kokonaisuutena ja yhteneväisten periaatteiden mukaisesti. Vertailtaessa hakemuksia keskenään, MLL:n hakemat avustussummat Porkkanapesä -toimintaan, Rikosuhripäivystykseen ja Selviytyjiin olivat suuria suhteutettuna tavoitetun kohderyhmän kokoon. Vuoden 2022 kävijätilastojen mukaan Porkkanapesä -toiminnassa kävi 71 lasta, vuoden 2023 tammi-toukokuussa 60 lasta.

Monet yhdistyksistä, jotka on kategorisoitu avustusesityksen taulukkoon (liite) esimerkiksi nimikkeillä ”terveys, mielenterveys, päihde- ja mielenterveys, vammaispalvelut, kriisi, lähisuhdeväkivalta”, tarjoavat toimintaa myös lapsille, nuorille ja perheille. Reilu 80 % myönnetyistä avustuksista on kohdennettu järjestöille, jotka tarjoavat toimintaa myös lapsille, nuorille ja perheille. Lapsivaikutukset on näin otettu huomioon avustusesitystä tehtäessä.

Hyvinvointialueella on lakisääteinen velvollisuus tehdä yhteistyötä järjestöjen kanssa sekä edistää niiden toimintaedellytyksiä, mutta taloudelliseen tukeen ei ole velvoitetta. Haettujen toiminta-avustusten kokonaissumma oli lähes kaksinkertainen niille varattuun määrärahaan verrattuna. Koska avustuksille varattu määräraha on rajallinen, avustukset on kohdennettu järjestöille yhtenäisten periaatteiden mukaisesti. Avustushakemusten kokonaisuutta tarkastellen esille ei ole noussut asioita, joiden perusteella MLL:lle myönnettyjä avustuksia tulisi korottaa.

Toiminta-avustukset on myönnetty aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden ja toiminta-avustuksiin käytettävissä olevan määrärahan mukaisesti. Oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille sellaista uutta tietoa, jonka perusteella aluehallituksen päätöstä 30.1.2024 (§ 33) Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piiri ry:n toiminta-avustuksen osalta olisi perusteltua muuttaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • hylätä oikaisuvaatimuksen perusteettomana
  • todeta toiminta-​avustukset jaettavan päätöksen 30.1.2024 / § 33 mukaisesti.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

hyte-johtaja Pauliina Hietasalo, MLL Satakunnan piiri ry / Jaana Hietakangas

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valvontakäynnistä mahdollisesti perittävään maksuun haetaan kuitenkin edellisestä poiketen muutosta oikaisuvaatimusmenettelyllä, jota koskevat ohjeet ovat laskun yhteydessä.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle

Postiosoite:                               PL 32, 20101 Turku

Käyntiosoite:                            Sairashuoneenkatu 2-4

Sähköpostiosoite:                    turku.hao@oikeus.fi

Faksinumero:                           029 56 42414

Puhelinnumero:                       029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Tuomioistuinmaksulaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Satakunnan hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:                       Sairaalantie 3, 28500 Pori

Sähköpostiosoite:              kirjaamo@sata.fi

Puhelinnumero:                 044 707 7781