Aluehallitus, kokous 12.3.2024

§ 84 Välinehuollon keskittämiseen liittyvän rakennushankkeen siirtäminen rakennustoimikunnan ohjaukseen

SATAHADno-2024-1878

Valmistelija

  • Kari-Matti Haapala, kari-matti.haapala@sata.fi

Perustelut

Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksessaan 11.12.2023 §147 hyväksymässä investointisuunnitelmassa on esitetty käynnistettäväksi välinehuollon keskittämiseen tähtäävä rakennushanke. Hanke on edellisen lisäksi esitetty palveluverkkosuunnitelmassa yhtenä toimenpiteenä.

Hankkeen pohjana on osana muutosohjelmaa teetetty konsulttiyhtiö Nordic Health Groupin (NHG) selvitys nykytilasta, joka tuo esille, että nykyinen Satasairaalan tiloissa sijaitseva välinehuoltokeskus on liian ahdas. Välinehuolto on tällä hetkellä erittäin hajanaista ja vaatii paljon resursseja. Toimipisteitä on Satakunnan hyvinvointialueella noin 20 ja hajanaisuuden takia henkilöstön riittävyys ja liikuttelu tuo haasteita ja laajan laitekannan ylläpitäminen on kallista.

NHG:n selvitysraportissa tuodaan tulevaisuuden välinehuollon toiminnan kehittämisvaihtoehdoiksi uuden välinehuoltokeskuksen rakentaminen. Yhtenä vaihtoehtona rakennettava uusi keskus vastaisi sairaalaa lukuun ottamatta kaikesta muusta hyvinvointialueen välinehuollosta. Tässä vaihtoehdossa Satasairaalassa sijaitseva nykyinen välinehuoltokeskus jatkaisi edelleen toimintaansa palvellen Satasairaalan välinehuollon tarpeita, kunnes siirtyisi tulevaan kuuma-sairaalan yhteyteen rakennettavaan uuteen välinehuoltokeskukseen.

Toisessa esitetyssä vaihtoehdossa välinehuolto keskitetään kokonaan uuteen välinehuoltokeskukseen. Tehdyn selvityksen perusteella kuitenkin vaikuttaisi siltä, että tähän vaihtoehtoon voi liittyä enemmän epävarmuustekijöitä ja näin ollen tulevaisuudessa kahden välinehuoltokeskuksen malli näyttäisi olevan toiminnallisesti mieluisin ja riskittömin vaihtoehto.

Ennen lopullista toteuttamistapavalintaa tulisi kuitenkin selvittää tarkemmin rakentamiskustannukset molempien hankkeiden osalta, sekä selvittää mahdollisuus riskienhallintaan YTA-yhteistyöllä.

Koska hanke liittyy oleellisesti kuuma-sairaala hankkeeseen ja jotta eri toteutusvaihtoehtojen rakennuskustannukset voidaan selvittää tarkemmin, sekä valmistella hankkeesta NHG:n selvitystä tarkempi tarveselvitys, jonka perusteella voidaan päättää hankkeen laajuus tulee hanke siirtää rakennustoimikunnan ohjaukseen.

Rakennustoimikunnan toimintaohjeen mukaisena tehtävänä on Satakunnan hyvinvointialueen hallituksen puolesta valvoa hyvinvointialueen omaan taseeseen toteutettavia merkittäviä rakennushankkeita, varmistaen hankkeiden tavoitteiden toteutumisen laadun, aikataulun ja kustannusten, sekä työturvallisuuden suhteen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

aluehallitus päättää 

  • antaa välinehuollon keskittämiseen liittyvän rakennushankkeen rakennustoimikunnan ohjaukseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi


Tekninen johtaja Kari-Matti Haapala, rakennuttajajohtaja Jari Syystö, vastuualuejohtaja Sohvi Hörkkö, projektijohtaja Kalevi Mäkipää
 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä kuitatessaan sen saaduksi tai postitse seitsemäntenä (7) päivänä päätöksen postituksesta. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.