Aluehallitus, kokous 12.3.2024

§ 80 Ulvilan terveyskeskuksen vuodeosaston siirto Satasairaalan tiloihin

SATAHADno-2024-1877

Valmistelija

  • Pia Lahtinen, pia.s.lahtinen@sata.fi
  • Kari-Matti Haapala, kari-matti.haapala@sata.fi

Perustelut

Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksessaan 11.12.2023 § 148 hyväksymässä palveluverkkosuunnitelmassa on esitetty suunnitelma Ulvilan terveyskeskuksen vuodeosaston siirrosta Satasairaalan M-rakennukseen.

Ulvilan terveyskeskuksen vuodeosasto on toiminut akuuttina terveydenhuollon vuodeosastona, jossa osastopaikkoja on 28 ja hoitohenkilökuntaa 13 sairaanhoitajaa, 10 lähihoitajaa sekä 2 lääkäriä.

Satasairaalan osastopaikkojen vähennysten seurauksena M-rakennuksessa on tyhjentynyt kokonainen osasto toiminnasta ja kyseiseen tilaan on mahdollista sijoittaa Ulvilan terveyskeskuksen vuodeosaston koko toiminta.

 

Vaikutusten arviointi.

Potilaiden ja omaisten kannalta siirron vaikutus on melko vähäinen, sillä osaston uusi sijainti on vain noin 10 km etäisyydellä nykyisestä sijainnista ja Porin ja Ulvilan välillä on toimivat joukkoliikenneyhteydet, myös viikonloppuisin.

Osaston suunniteltu sijainti on Satasairaalassa ns. Siltaosaston välittömässä läheisyydessä, mikä mahdollistaa henkilöstöresurssin allokoinnin osastojen välillä esim. äkillisissä poissaolotilanteissa. Tämä lisää sekä potilas- että henkilöstöturvallisuutta. Etäällä muusta ympärivuorokautisesta osastotoiminnasta sijaitsevat osastot ovat haavoittuvia sekä henkilöstön että tukipalvelujen suhteen, sillä äkillisten poissaolojen paikkaaminen on niissä haastavaa.

Osaston sijaitessa Satasairaalan tiloissa on osastolla mahdollisuus hoitaa hieman vaativampiakin potilaita, vaikka kyse onkin yleislääkäritasoisesta osastosta, sillä tarvittaessa Satasairaalan yleislääkäripäivystäjää voidaan hyödyntää. Potilaita voidaan siis siirtää erityistason osastolta perustason osastolle matalammalla kynnyksellä. Tämä mahdollistaa myös potilaiden kotiutuksen viikonloppuisin, mikä lyhentää osastojaksojen pituutta muutosohjelman tavoitteiden mukaisesti.

Osana siirron valmistelua aloitettiin 5.12.2023 henkilöstön kanssa yhteistoimintaneuvottelut, jotka sujuivat hyvässä yhteisymmärryksessä. Osasto siirtyy alle 10 kilometrin päähän nykyisestä toimipisteestä eikä henkilöstön tehtäväkuvat muutu siirron yhteydessä, osaston jatkaessa nykyistä toimintaansa uudessa tilassa. Osaston paikkaluku vähenee kolmella eli uusi paikkaluku on siirron toteutuessa 25. Henkilöstö vähenee kahdella, vakansseista vähenee 1 sairaanhoitajan ja 1 lähihoitajan vakanssit.

Mahdollista siirtoa on ennakoitu siten, että syksyn aikana vapautuneet edellä mainitut vakanssit on täytetty määräaikaisesti, jolloin siirron toteutuessa voidaan vakanssit jättää täyttämättä. Sekä osastopaikkaluvun että henkilöstömäärän väheneminen ovat muutosohjelmaan kirjattujen tavoitteiden mukaisia.

Vuodeosaston siirrosta säästönä tulee 1 sairaanhoitajan sekä 1 lähihoitajan palkkakustannukset sivukuluineen eli noin 80 000 eur/vuosi lisättynä tilojen vuokrakustannuksilla 150 000 eur/vuosi.

Osana palveluverkkosuunnitelman toimeenpanon valmistelua on Ulvilan kaupungin viranhaltijoiden kanssa keskusteltu vuodeosaston siirrosta, sekä palveluverkkosuunnitelmaan kirjatusta tavoitteesta toteuttaa vapautuviin osastotiloihin sotekeskuksen tilat, jolloin vältytään nykyisen sotekeskuksen peruskorjaukselta ja väistöjärjestelyiltä peruskorjauksen aikana. Ulvilan kaupunki on varautunut hankkeen toteuttamiseen varaamalla talousarvionsa investointiosaan määrärahan Ulvilan sairaalan muutostöille.

Aluehallituksen kokouksessaan 27.02.2024 §60 hyväksymien palveluverkkoa koskevien päätösvaltuuksien mukaan aluehallitus päättää merkittävistä ja laajavaikutteisista muutoksista sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteiden palveluihin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä Ulvilan terveyskeskuksen vuodeosaston toiminnan siirtämisen Satasairaalan M-rakennuksen tiloihin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Toimialuejohtaja Pia Lahtinen, tekninen johtaja Kari-Matti Haapala, projektijohtaja Kalevi Mäkipää

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä kuitatessaan sen saaduksi tai postitse seitsemäntenä (7) päivänä päätöksen postituksesta. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.