Aluehallitus, kokous 12.3.2024

§ 83 Ruokahuollon keskittämiseen liittyvän rakennushankkeen siirtäminen rakennustoimikunnan ohjaukseen

SATAHADno-2024-1879

Valmistelija

  • Kari-Matti Haapala, kari-matti.haapala@sata.fi

Perustelut

Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksessaan 11.12.2023 §147 hyväksymässä investointisuunnitelmassa on esitetty käynnistettäväksi ruokahuollon keskittämiseen tähtäävä rakennushanke. Hanke on edellisen lisäksi esitetty palveluverkkosuunnitelmassa yhtenä konsernipalveluiden sopeuttamistoimenpiteenä, edellisen lisäksi hanke tukee muutosohjelman kohdan 4.3 tavoitteita.

Hankkeen pohjana on osana muutosohjelmaa teetetty konsulttiyhtiö KPMG:n laatima raportti, joka suosittelee Satakunnan hyvinvointialueen tuotantokeittiöiden keskittämistä yhteen tai kahteen yksikköön ja tuotantomenetelmän muuttamista Cook & Chill menetelmään.

Tuotantomenetelmän muutos tuottaa kustannussäästöjä kuljetuskustannuksista, sekä tuo joustavuutta toimintaan.

Tuotantokeittiöiden määrän vähentämisen myötä tuotantokeittiöiden toiminnasta tulee joustava, helposti hallittava kokonaisuus, mikä mahdollistaa yhtenäisen, korkean palvelutason ylläpitämisen.

KPMG:n selvitysten perusteella investointien ja henkilöstöresurssin keskittäminen on hyödyllistä, koska nykyisten tilojen laajentaminen, korjaaminen ja kapasiteetin kasvattaminen ei ole kustannustehokas ratkaisu pitkällä aikavälillä.

Nykytilanteessa ateriatuotannon keskimääräinen annoskohtainen kustannus on 7,57 euroa. Arvion mukaan tuotantokustannus voitaisiin saada alenemaan noin 20 % tuotantoa keskittämällä. Euromääräisesti hyöty olisi vuositasolla noin 4,0 miljoonaa euroa. Vaadittavien investointien vuotuinen kustannuslisäys on arviolta 1,5–2,0 miljoonaa euroa, joten nettohyödyksi voidaan arvioida vähintään 2,0 miljoonaa euroa vuodessa.

Hankkeen valmistelu aikataulun mukaan suunnitteluvaiheeseen edellyttää vähintään tarkennetun laajan tarveselvityksen tekemistä hankesisällöstä sekä tarveselvityksen perusteella tehtyä tarkempaa kustannusarviota.

Hankkeen laajuuden ja vaikutusten sekä aikataulukriittisyyden vuoksi tulisi hanke siirtää rakennustoimikunnan ohjaukseen.

Rakennustoimikunnan toimintaohjeen mukaisena tehtävänä on Satakunnan hyvinvointialueen hallituksen puolesta valvoa hyvinvointialueen omaan taseeseen toteutettavia merkittäviä rakennushankkeita, varmistaen hankkeiden tavoitteiden toteutumisen laadun, aikataulun ja kustannusten, sekä työturvallisuuden suhteen.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • antaa ruokahuollon keskittämiseen liittyvän rakennushankkeen rakennustoimikunnan ohjaukseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Tekninen johtaja Kari-Matti Haapala, rakennuttajajohtaja Jari Syystö, ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Outi Halmela, projektijohtaja Kalevi Mäkipää
 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä kuitatessaan sen saaduksi tai postitse seitsemäntenä (7) päivänä päätöksen postituksesta. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.