Perustelut
Satakunnan hyvinvointialueen aluehallitus on kokouksessaan 19.3.2024 (§ 90) päättänyt yhteistoimintamenettelyn käynnistämisestä. Aluehallituksen päätöksen mukaisesti Satakunnan hyvinvointialueella on käyty työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain 4 §:n ja 7 §:n mukaiset yhteistoimintaneuvottelut.
Neuvotteluilla on tavoiteltu henkilöstökustannusten vähentämistä 15 000 000 eurolla. Säästötavoitteen saavuttamiseksi työvoiman vähentämistarpeeksi on arvioitu enintään 400 henkilötyövuotta, ja tämän on arvioitu tarkoittavan mahdollisia irtisanomisia, osa-aikaistamisia ja irtisanomisperusteisia, olennaisia palvelussuhteen ehtojen muutoksia. Lisäksi harkinnassa ovat, pääasiassa hallinnon henkilöstöön ja hallinnollisia tehtäviä tekevään henkilöstöön sekä tukipalvelujen henkilöstöön kohdistuvat, lomaukset vuodelle 2024.
Yhteistoimintamenettelyn perusteet
Satakunnan hyvinvointialueen alijäämä vuonna 2023 on ollut 50,8 miljoonaa euroa. Tilikauden 2023 alijäämäinen tulos tulee kattaa vuoden 2026 loppuun mennessä. Vuoden 2024 talousarvio on alijäämäinen 56,7 miljoonaa euroa ja se tulee kattaa myös vuoden 2026 loppuun mennessä. Huhtikuun 2024 toteuman perusteella tilikauden alijäämäennuste on kasvanut 69,3 miljoonaan euroon. Taloussuunnitelmassa vuosille 2024–2026 vuoden 2023 toteutunut alijäämä ja vuoden 2024 talousarvion alijäämä on huomioitu katettavan. Näiden alijäämien kattaminen edellyttää, että vuosina 2025 ja 2026 hyvinvointialue tekee ylijäämää noin 107,8 miljoonaa euroa.
Taloussuunnitelmassa 2024-2026 ei ole huomioitu vuosittaista kustannusten kasvua (sotessa noin 3-4 %/v). Valtion jälkikäteiskorvausten virallista määrää vuosille 2025 ja 2026 ei ole vielä valtiovarainministeriöstä ilmoitettu. Taloussuunnitelma vuosille 2024–2026 on tasapainossa. Se perustuu aluehallituksen 28.8.2023 (§ 213) päättämään muutosohjelmaan ja siihen sisältyvään palveluverkkohankkeeseen. Muutosohjelman tavoitteena on sopeuttaa taloutta 92 miljoonaa euroa vuosina 2023–2025.
Riskinä on, etteivät muutosohjelman ja siihen sisältyvän palveluverkkohankkeen taloudelliset tavoitteet toteudu täysimääräisesti vuosina 2023–2025. Muutosohjelman käytännön toteuttaminen ja palveluverkkohankkeen päätöksenteko ovat viivästyneet.
Satakunnan hyvinvointialueen palvelukseen on 1.1.2023 siirtynyt liikkeen luovutuksella henkilöstöä 21 eri organisaatiosta. Henkilöstö on pääosin sijoittunut hyvinvointialueen organisaatioon liikkeen luovutuksen hetken mukaiseen toimipaikkaan sekä työtehtävään. Järjestämisvastuun toteuttamisen ja palvelutuotannon vakiinnuttua on mahdollista tarkastella uudelleen organisaatiorakennetta, palvelutuotannon henkilöstöresurssitarvetta, henkilöstön tehtävänkuvia ja henkilöstön tarkoituksenmukaista sijoittumista organisaatiossa huomioiden prosessien toimivuus ja palvelutuotannon tarpeet.
Muutosohjelman yhtenä kokonaisuutena on organisaatiorakenteen ja johtamis- ja esihenkilörakenteen tarkastelu. Organisaatio- ja johtamisrakenteen tarkastelun tavoitteena on poistaa päällekkäisiä toimintoja ja tehostaa prosesseja. Tavoitteena on myös johtamis- ja esihenkilötyön kokoaminen nykyistä tarkoituksenmukaisempiin kokonaisuuksiin, mikä on mahdollistaisi henkilöstövoimavarojen vapauttamisen palvelutuotannon tarpeisiin. Lisäksi tavoitteena on parantaa hoitoketjujen ja palveluprosessien sujuvuutta. Tämä saattaa aiheuttaa tarpeita henkilöstöresurssien siirrolle toimi- ja vastuualueiden välillä ja mahdollisesti muutoksia aiheutuu myös henkilöstön työtehtäviin.
Palveluverkkosuunnitelmassa palveluiden sijoittuminen suunnitelman mukaisesti tarkoittaa osalle henkilöstöä muutoksia työpaikan sijaintiin ja mahdollisesti myös työtehtäviin työaikaan ja palkkaukseen.
Yhteistoimintaneuvottelujen tavoitteena on ollut saavuttaa taloudellista säästöä ja toiminnallista hyötyä toiminta- ja johtamisprosessien sujuvuuteen.
Toimenpiteiden vaikutukset
Yhteistoimintamenettelyn kohteena on ollut koko henkilöstö huomioiden kuitenkin, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä sekä pelastustoimen lakisääteisissä tehtävissä ei ole tavoiteltu henkilöstön vähennyksiä. Mahdolliset lomautukset kohdentuisivat hallinnon henkilöstöön ja hallinnollisia tehtäviä tekevään henkilöstöön sekä tukipalvelujen henkilöstöön.
Organisaatio- ja johtamisrakenteen mahdolliset muutokset voivat vaikuttaa henkilöstön työtehtäviin, palkkaukseen ja asemaan organisaatiossa. Mahdollisten muutosten johdosta johtamis- ja esihenkilötehtävien määrä vähenee 103:lla tehtävällä ja irtisanottavia olisi enintään 35 henkilöä. Kokonaisuudessaan muutokset vaikuttaisivat enintään 390 henkilön asemaan ja työtehtäviin organisaatiossa. Mahdolliset lomautukset koskisivat enintään 1144 työntekijää.
Yhteistoimintaneuvottelussa esitetyt muutokset vaikuttavat toteutuessaan olennaisesti työntekijöiden palvelussuhteen ehtoihin ja työntekijän mahdollisesti kieltäytyessä tarjotusta, uudesta työtehtävästä, saattaa seurauksena olla palvelussuhteen päättyminen. Mahdollisesti irtisanottaville henkilöille pyritään osoittamaan hyvinvointialueen palveluksessa toisia tehtäviä irtisanomisen sijaan. Merkittävää osa henkilöstösäästöstä toteutuu jättämällä vapautuvia tai vapautuneita tehtäviä täyttämättä ja tehtäviä uudelleen järjestelemällä.
Yhteistoimintaneuvottelujen kulku
Työnantajan neuvotteluesitys on annettu 5.4.2024 ja neuvottelut ovat alkaneet aloitusneuvottelulla 11.4.2024. Neuvottelut ovat kestäneet kahdeksan viikkoa ja päätösneuvottelu on pidetty 6.6.2024. Erillisiä neuvotteluja on pidetty 20. Neuvotteluissa on käsitelty toimialueita koskevien muutosesitysten lisäksi myös muutosturvaa ja palveluverkkoa.
Yhteistoimintamenettelyn lopputulosta käsitellään myös yhteistyötoimikunnassa 14.6.2024.
Yhteistoimintaneuvottelujen tulos
Yhteistoimintaneuvottelujen lopputuloksena esitetään enintään 390 työtehtävän vähentämistä. Näistä 103 kohdistuu johtamis- ja esihenkilötehtäviin. Mahdollisten lomautusten piirissä on 1 144 työntekijää.
Kokonaisuudessaan yhteistoimintamenettelyn tuloksena on mahdollista saavuttaa enintään 14,9 miljoonan euron säästövaikutus. Tästä noin 13 miljoonaa euroa toteutuu palvelussuhteiden mahdollisilla päättämisillä, tehtävien uudelleen järjestelyillä ja avoimien tehtävien täyttämättä jättämisellä. Lomautuksilla on mahdollista saavuttaa noin 1,9 miljoonan euron kertaluonteinen säästö.
Esitetyistä toimenpiteistä lomautusten säästövaikutus toteutuu vuoden 2024 aikana, muut toimenpiteet vaikuttavat pääosin vuoden 2025 käyttötalouteen.
Neuvottelut päättyivät erimielisinä. Henkilöstöjärjestöt ovat neuvottelujen kuluessa esittäneet kannanottojaan, jotka on kirjattu neuvottelupöytäkirjoihin. Neuvottelutuloksen erimielisyydestä huolimatta neuvotteluja on käyty hyvässä ja rakentavassa hengessä.
Neuvotteluosapuolet ovat todenneet, että yhteistoimintaneuvottelut on käyty työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa ja hyvinvointialueilla annetun lain mukaisesti, riittävät tiedot on annettu ja yhteistoimintavelvoite siten täytetty.
Neuvottelutuloksen toimeenpano
Aluehallitus päättää neuvottelujen päättämisestä. Neuvottelutulos toimeenpannaan hallintosäännön ja toimivaltasääntöjen mukaisin toimivaltuuksin.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.