Aluehallitus, kokous 4.6.2024

§ 175 Satakunnan hyvinvointialueen talouskatsaus 1-4 kk/2024

SATAHADno-2024-3514

Valmistelija

  • Jyrki Vatanen, jyrki.vatanen@sata.fi

Perustelut

Satakunnan hyvinvointialueen talouden raportti tammi-huhtikuussa v. 2024 (talouden ohjeellinen toteuma - % tammi- huhtikuussa on 33,3 %): 

Talouden olennaisimmat poikkeamat talousarvioon
Tammi-huhtikuussa toimintatuotot ovat toteutuneet 31,7 % mukaisesti. Myynti –ja maksutuotot ovat lievästi yli tasaisen toteuman. Tuet ja avustukset etenkin erillisrahoitettavien hankkeiden osalta toteutuvat suurelta osin loppuvuodesta. Muissa toimintatuotoissa vuokratuotot ovat toteumassa lievästi arvioitua suurempana.

Tammi-huhtikuun toteumassa toimintakulut ovat toteutuneet 32,3 % mukaisesti. Henkilöstökulujen toteuma on alle ohjeellisen toteuman. Tiedossa on, että työehtosopimusten mukaiset korotukset tulevat nostamaan henkilöstökuluja kesäkuusta ja lokakuusta alkaen, kun 1.6.2024 ja 1.10.2024 korotukset toteutuvat. Palveluiden ostot ovat lähellä tasaista toteumaa, mutta loppuvuodelle on odotettavissa normaalia kuukautta suuremmat kustannukset. Tämän hetken arvion mukaan talousarvio tulee ylittymään palveluiden ostoissa. Aineet, tarvikkeet ja tavarat ovat toteutuneet yli talousarvion tasaisen toteuman. Tiliryhmässä hoitotarvikeostot ovat toteutuneet yli talousarvion tasaisen toteuman. Avustukset on toteutunut lievästi alle talousarvion, avustuksista maksetut henkilösivukulut kirjautuvat henkilöstökuluihin kirjanpidossa. Muissa toimintakuluissa vuokrakulut ovat toteutuneet lievästi yli tasaisen toteuman.

Valtion rahoitus on jaksotettu tasaisen toteuman mukaiseksi ja perustuu Valtiovarainministeriön 10.10.2023 julkaisemaan rahoituslaskelmaan (Satakunnan hyvinvointialueen rahoitus vuonna 2024 yhteensä 996 331 528 euroa). Vuoden 2024 maksatuspäätöksen mukainen rahoitus (julkaistu 13.12.2023) päivitetään vuoden 2024 talousarviomuutoksen yhteydessä (rahoitus vuonna 2024 yhteensä 996 272 622 euroa).

Rahoitustuotot ovat toteutuneet alkuvuonna reilusti yli talousarvion. Tämä johtuu pankin maksamasta talletuskorosta, joka perustuu hyvinvointialueen pankkitilillä olevan rahan määrään. Tammi-huhtikuun osalta talletuskorkojen tuotto on ollut noin 1,7 Me.

Poistot ovat toteutuneet lievästi yli talousarvion rakennuspoistojen osalta.

Edellä mainitut poikkeamat huomioiden Satakunnan hyvinvointialueen tammi-huhtikuun tuloslaskelma osoittaa noin 8,3 Me alijäämää. Tilinpäätösennuste vuoden 2024 tuloksesta on laadittu ja se on alijäämäinen 69,3 Me.

Talouden toteutumien vertaaminen vuosien 2023 ja 2024 tammi-huhtikuun välillä ei ole vertailukelpoista tietoa. Vuoden 2023 tammi-huhtikuun kirjanpito ei ollut ajan tasalla hyvinvointialueen vasta aloitettua toimintansa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä tiedoksi sekä
  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee tiedoksi talouskatsauksen 1 - 4 kk/2024
  • tarkistaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta kokouksessa

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän pykälän osalta kokouksessa.

Tiedoksi

Aluevaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä lain hyvinvointialueesta 141 §:n nojalla oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.