Aluehallitus, kokous 4.6.2024

§ 169 Vastine valtuustoaloitteeseen koskien kuntoutus- ja arviointiosastojen maksuja ja niiden tulkintaa laitosmaksuiksi

SATAHADno-2024-1955

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katja Lehtonen, katja.lehtonen@sata.fi
Matti Järvinen, matti.jarvinen@sata.fi
Terhi Kauppila, terhi.kauppila@sata.fi

Perustelut

Vastine valtuustoaloitteeseen:

Perustelut

Vastuuyksikön päällikkö /vastuualuejohtajan sijainen, Katja Lehtonen, vastuualuejohtaja Matti Järvinen sekä vastuuyksikön päällikkö Terhi Kauppila

Vihreä valtuustoryhmä, Laura Pullinen ensimmäisenä allekirjoittajana, ovat jättäneet 11.12.2023 valtuustoaloitteen liittyen kuntoutus- ja arviointiosastojen asiakasmaksuihin.

Valtuustoaloitteessa kuvataan, että ” Hyvinvointialueella korvataan osa vuodeosastoja kuntoutus- ja arviointiosastoilla. Potilaat ovat niissä nimenomaan kuntoutumassa, usein sairauden vuoksi, osa pitkän sairaalajakson tai leikkaushoidon jälkeen, osa suoraan kotoa. Kuntoutus tulkitaan osastolla sosiaalihuollon asumispalveluksi ja potilaan on maksettava lyhytaikaisen palveluasumisen vuorokausihinta 38,86 €, joka ei kuulu maksukaton piiriin, mutta ei ole myöskään tulosidonnainen maksu, jota voisi kohtuullistaa maksua alentamalla.” Valtuustoaloitteessa viitataan myös päihdehuollon lyhytaikaiseen laitoshoidon maksuun 48,90 €, joka kuuluu maksukaton piiriin.

Vihreät esittävät valtuustoaloitteessaan hyvinvointialueen kuntoutus- ja arviointiosastojen vuorokausimaksujen tulkitsemista laitosmaksuiksi ja sisällyttämistä maksukaton piiriin.  

Asian taustaa

Sosiaalihuoltolain 21 c § mukaan ympärivuorokautista palveluasumista järjestetään henkilölle, joka tarvitsee päivittäin vuorokaudenajasta riippumatta jatkuvaa hoitoa ja huolenpitoa tai vaativaa ammatillista hoitoa, joiden järjestäminen kotihoitona, omaishoitona, perhehoitona tai muulla tavalla ei ole mahdollista tai asiakkaan edun mukaista. Ympärivuorokautista palveluasumista järjestetään henkilön tarpeen mukaan pitkäaikaisesti tai lyhytaikaisesti. Lyhytaikainen palveluasuminen voi olla tilapäistä tai säännöllisesti toistuvaa.

Satakunnan hyvinvointialueen arviointi- ja kuntoutusyksiköt ovat sosiaalihuoltolain mukaisia toimintayksiköitä, joiden palvelumuoto pohjautuu edellä mainittuun sosiaalihuoltolain 21 c § mukaiseen lyhytaikaiseen ympärivuorokautiseen palveluasumiseen. Arviointi- ja kuntoutusyksikön hoitopäivän asiakasmaksu on Satakunnan hyvinvointialueella 38,86 €/päivä. Lyhytaikaisen laitoshoidon hoitopäivän maksu on 54,60 € (vuonna 2024) ja maksukaton täyttymisen jälkeen 25,10 €.  

Asiakasmaksulain 11 § mukaan sosiaalihuollon palveluista määrätty maksu ja terveydenhuollon palveluista henkilön maksukyvyn mukaan määrätty maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista. Toisin sanoen kaikista sosiaalihuollon asiakasmaksuista voi hakea maksun alentamista tai perimättä jättämistä, myös arviointi- ja kuntoutusyksiköiden hoitojaksoista.

Vastine valtuustoaloitteeseen

Satakunnan hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluissa on tällä hetkellä kymmenen arviointi- ja kuntoutusyksikköä (ARVI-yksiköt). Yksiköt sijaitsevat Kankaanpäässä, Noormarkussa, Porissa, Raumalla, Eurajoella, Nakkilassa, Kokemäellä ja Säkylässä. Palvelua tuotetaan sosiaalihuoltolain 21 c § mukaisesti yhteisöllistä toimintaa tarjoavassa esteettömässä ja turvallisessa hoivakodissa, palvelukodissa tai vastaavassa asumisyksikössä. Arviointi- ja kuntoutusyksikön jaksoilla arvioidaan asiakkaiden sosiaalihuollon tarvetta, edistetään kotiin kuntoutumista ja tuetaan sosiaalista kanssakäymistä. Palvelu sisältää ympärivuorokautisen hoivan, ateriat sekä asumisen. Lisäksi hoitojaksolla asiakkaan on mahdollisuus saada tarvitsemansa lääkinnällisen kuntoutuksen ja muut terveydenhuollon palvelut. Pääsääntöisesti arviointi- ja kuntoutusyksikön jaksot ovat asiakkaalle yksittäisiä ja tilapäisiä hoitojaksoja, mutta tarvittaessa myös säännöllisesti toistuvia, kuten omaishoidon tai kotihoidon asiakkaille.

Satakunnan hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalveluissa lyhytaikaisen laitoshoidon asiakasmaksu (54,60 €/hoitopäivä), peritään mm. päihdeongelman vieroitushoidosta, joka on terveydenhuollon maksu ja kerryttää maksukattoa.  Veturi -yksikkö tarjoaa sosiaalihuoltolain mukaista ympärivuorokautista palveluasumista mielenterveys- ja päihdeasiakkaille ja palveluasuminen voi siellä olla myös lyhytaikaista. Veturin lyhytaikaista ympärivuorokautista palveluasumista hyödynnetään asiakkaan tarpeen mukaisesti esimerkiksi arviointi- ja kriisijaksojen osalta. Asiakas voi olla lyhytaikaisen palveluasumisen päätöksellä esimerkiksi psykiatrisen osastohoitojakson aikana harjoittelujaksoilla taikka, mikäli asiakas ja yksikkö kokevat tarpeelliseksi selvittää ympärivuorokautisen palveluasumisen tarpeellisuuden/oikea-aikaisuuden. Veturin lyhytaikaisissa jaksoissa tulee sovellettavaksi hyvinvointialueen määrittelemä lyhytaikaisen palveluasumisen asiakasmaksu, huomioiden kuitenkin asiakkaan taloudellinen tilanne.

Asiakkaiden taloudelliset tilanteet ja tulotasot ovat hyvin vaihtelevia.  Tilapäisissä talouden heikentymisen tilanteissa asiakas voi joko tasapainottaa yksittäisten kuukausien kustannuspainetta esimerkiksi pyytämällä laskuihinsa pidemmän maksuajan tai, kun kyseessä on sosiaalihuollon asiakasmaksu, voi asiakas hakea maksun alennusta tai perimättä jättämistä.

Koska hyvinvointialueen arviointi- ja kuntoutusjaksoa tarjoavat yksiköt ovat luonteeltaan sosiaalihuoltolain 21 c §:n mukaisia ja asiakasmaksuihin voi hakea maksun alennusta tai perimättä jättämistä, ei näin ollen aloitteessa esitettyä hyvinvointialueen kuntoutus- ja arviointiosastojen vuorokausimaksujen tulkitsemista laitosmaksuiksi nähdä tarpeellisena.

Ehdotus

Esittelijä

Saila Hohtari, saila.hohtari@sata.fi

Lautakunta päättää esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuuston päätettäväksi:

  • aluevaltuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteisiin ja toteaa, että aloite on loppuun käsitelty.
  • tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Katja Lehtonen, katja.lehtonen@sata.fi
Matti Järvinen, matti.jarvinen@sata.fi
Terhi Kauppila, terhi.kauppila@sata.fi

Perustelut

Asian käsittely aikuisten palveluiden lautakunnan kokouksessa 17.4.2024 § 27.

Ehdotus

Esittelijä

Jaana Männikkö, jaana.mannikko@sata.fi

Lautakunta päättää esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuuston päätettäväksi:

  • aluevaltuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa, että aloite on loppuun käsitelty.
  • tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Saila Hohtari, saila.hohtari@sata.fi
  • Jaana Männikkö, jaana.mannikko@sata.fi

Perustelut

Asian käsittely aikuisten palveluiden lautakunnan kokouksessa 17.4.2024 § 27 ja ikääntyneiden palveluiden lautakunnan kokouksessa 25.4.2024 § 23.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää 

  • merkitä tiedoksi ja ehdottaa aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa, että aloite on loppuun käsitelty
  • tarkistaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän pykälän osalta kokouksessa.

Tiedoksi

Aluevaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä lain hyvinvointialueesta 141 §:n nojalla oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.