Aluehallitus, kokous 4.6.2024

§ 176 Pitkäaikaisen talousarviolainan nostaminen v.2024

SATAHADno-2024-3154

Valmistelija

  • Jyrki Vatanen, jyrki.vatanen@sata.fi
  • Sanna Helin, sanna.helin@sata.fi

Perustelut

Hallintosääntö 68 §:

”Aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen kokonaisvarallisuuden hoidon sekä rahoitus- ja sijoitustoiminnan perusteista. Rahoitustarvetta ei saa kattaa pitkäaikaisella lainalla. Hyvinvointialue voi ottaa pitkäaikaisen lainan valtioneuvoston päättämän lainanottovaltuuden rajoissa. Muilta osin aluevaltuusto päättää lainan ottamisen ja lainan antamisen periaatteista. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä aluevaltuusto päättää antolainojen ja vieraan pääoman muutoksista. Aluehallitus päättää lainan ottamisesta ja lainan antamisesta noudattaen aluevaltuuston hyväksymiä periaatteita. Aluehallitus voi siirtää lainan ottamiseen ja antamiseen liittyvää toimivaltaansa alaiselleen viranhaltijalle.”

Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuusto on 11.12.2023 / 146 § hyväksynyt talousarvion 2024 sekä toiminta- ja taloussuunnitelman 2024 – 2026. Hyvinvointialueelle on myönnetty lainanottovaltuutta yhteensä 41,05 miljoonaa euroa.

Satakunnan hyvinvointialueen investointisuunnitelma 2024 toteutetaan kokonaisuudessaan lainarahoituksella mikä edellyttää vuoden 2024 aikana pitkävaikutteisen lainan nostamista investointien rahoitustarpeen kattamiseksi myönnettyjen sidottujen lainanottovaltuuksien puitteissa. Investointisuunnitelmaan sisältyvien investointien edellyttämät talousarviolainat voidaan nostaa aluehallituksen päätöksellä.

Vuoden 2024 investointeihin tarvittavasta talousarviolainasta käytiin tarjouskilpailu. Tarjouspyyntö on esityslistan liitteenä. Lainatarjous pyydettiin antamaan 10 vuoden laina-ajalle 10 miljoonan euron pääomalle.

Korkotarjoukset pyydettiin antamaan vaihtoehdoilla:

a) kiinteä korko 10 vuotta ja/tai koronvaihtosopimuksella toteutettu kiinteä korko

b) Vaihtuva 3 ja 6 kuukauden euribor-korko, todelliset/360, koronvaihtosopimuksella (10 vuotta) kiinnitetty.

Tai tarjoaja voi tarjota myös muita korkoratkaisuja kuin edellä esitettyjä, mikäli ne ovat tarjouksen pyytäjän kannalta tarkoituksenmukaisia. Tarjoukseen tuli sisällyttää lisäksi myös muut lainaehdot sekä lainasta perittävät palkkiot tarjouspyynnön mukaisesti. Tarjouspyynnön mukaan Satakunnan hyvinvointialueella on oikeus valita itselleen kokonaistaloudellisesti edullisin vaihtoehto tai hylätä kaikki saamansa tarjoukset.

Määräaikaan 30.4.2024 mennessä seuraavat tarjouspyynnön saaneet rahoituslaitokset jättivät tarjouksen:

- Danske Bank Oyj

- Nordea Bank Oyj

- Länsi-Suomen Osuuspankki

- Kuntarahoitus Oyj

Em. lisäksi tarjouspyyntö lähetettiin SEB:lle, Handelsbanken Suomelle ja Aito Säästöpankille, jotka eivät jättäneet tarjousta määräaikaan mennessä.

Kaikki tarjoukset täyttivät tarjouspyynnössä asetetut kriteerit. Tehdyn tarjousvertailun perusteella kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen kiinteä korkoisesta lainasta teki Länsi-Suomen Osuuspankki. Osuuspankin tarjous kiinteä korkoisesta lainasta koronvaihtosopimuksella 10 vuodeksi oli tehdyssä tarjousvertailussa edullisin. Koronvaihtosopimukseen perustuvassa kiinteäkorkoisessa lainassa korkosidonnaisuus on 3 kk:n euribor 2,771 % ja marginaali 0,38 %, kokonaiskoron ollessa 3,151. Osuuspankki perii lainan nostosta kuluja 6 350 euroa. Lainan nostokulutkin huomioidenkin Osuuspankin tarjous on kokonaistaloudellisesti edullisin. Lainan sitominen kiinteään korkoon koronvaihtosopimuksella nostaa hyvinvointialueen lainasalkun suojausastetta.

Tarjousvertailu on pöytäkirjan liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä Länsi-Suomen Osuuspankin tekemän lainatarjouksen kokonaistaloudellisesti edullisimpana, että lainamäärä on 10 000 000 euroa, laina-aika on 10 vuotta
  • sekä antaa konsernipalvelujen toimialuejohtajalle ja talousjohtajalle valtuudet sopia muista lainaehdoista ja allekirjoittaa täytäntöönpanoon liittyvät asiakirjat.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Tarjouksen jättäneet/talouspalvelut, tarkastuspäällikkö, sisäinen tarkastaja

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä kuitatessaan sen saaduksi tai postitse seitsemäntenä (7) päivänä päätöksen postituksesta. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.