Perustelut
Hallintosääntö 68 §:
”Aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen kokonaisvarallisuuden hoidon sekä rahoitus- ja sijoitustoiminnan perusteista. Rahoitustarvetta ei saa kattaa pitkäaikaisella lainalla. Hyvinvointialue voi ottaa pitkäaikaisen lainan valtioneuvoston päättämän lainanottovaltuuden rajoissa. Muilta osin aluevaltuusto päättää lainan ottamisen ja lainan antamisen periaatteista. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä aluevaltuusto päättää antolainojen ja vieraan pääoman muutoksista. Aluehallitus päättää lainan ottamisesta ja lainan antamisesta noudattaen aluevaltuuston hyväksymiä periaatteita. Aluehallitus voi siirtää lainan ottamiseen ja antamiseen liittyvää toimivaltaansa alaiselleen viranhaltijalle.”
Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuusto on 11.12.2023 / 146 § hyväksynyt talousarvion 2024 sekä toiminta- ja taloussuunnitelman 2024 – 2026. Hyvinvointialueelle on myönnetty lainanottovaltuutta yhteensä 41,05 miljoonaa euroa.
Satakunnan hyvinvointialueen investointisuunnitelma 2024 toteutetaan kokonaisuudessaan lainarahoituksella mikä edellyttää vuoden 2024 aikana pitkävaikutteisen lainan nostamista investointien rahoitustarpeen kattamiseksi myönnettyjen sidottujen lainanottovaltuuksien puitteissa. Investointisuunnitelmaan sisältyvien investointien edellyttämät talousarviolainat voidaan nostaa aluehallituksen päätöksellä.
Vuoden 2024 investointeihin tarvittavasta talousarviolainasta käytiin tarjouskilpailu. Tarjouspyyntö on esityslistan liitteenä. Lainatarjous pyydettiin antamaan 10 vuoden laina-ajalle 10 miljoonan euron pääomalle.
Korkotarjoukset pyydettiin antamaan vaihtoehdoilla:
a) kiinteä korko 10 vuotta ja/tai koronvaihtosopimuksella toteutettu kiinteä korko
b) Vaihtuva 3 ja 6 kuukauden euribor-korko, todelliset/360, koronvaihtosopimuksella (10 vuotta) kiinnitetty.
Tai tarjoaja voi tarjota myös muita korkoratkaisuja kuin edellä esitettyjä, mikäli ne ovat tarjouksen pyytäjän kannalta tarkoituksenmukaisia. Tarjoukseen tuli sisällyttää lisäksi myös muut lainaehdot sekä lainasta perittävät palkkiot tarjouspyynnön mukaisesti. Tarjouspyynnön mukaan Satakunnan hyvinvointialueella on oikeus valita itselleen kokonaistaloudellisesti edullisin vaihtoehto tai hylätä kaikki saamansa tarjoukset.
Määräaikaan 30.4.2024 mennessä seuraavat tarjouspyynnön saaneet rahoituslaitokset jättivät tarjouksen:
- Danske Bank Oyj
- Nordea Bank Oyj
- Länsi-Suomen Osuuspankki
- Kuntarahoitus Oyj
Em. lisäksi tarjouspyyntö lähetettiin SEB:lle, Handelsbanken Suomelle ja Aito Säästöpankille, jotka eivät jättäneet tarjousta määräaikaan mennessä.
Kaikki tarjoukset täyttivät tarjouspyynnössä asetetut kriteerit. Tehdyn tarjousvertailun perusteella kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen kiinteä korkoisesta lainasta teki Länsi-Suomen Osuuspankki. Osuuspankin tarjous kiinteä korkoisesta lainasta koronvaihtosopimuksella 10 vuodeksi oli tehdyssä tarjousvertailussa edullisin. Koronvaihtosopimukseen perustuvassa kiinteäkorkoisessa lainassa korkosidonnaisuus on 3 kk:n euribor 2,771 % ja marginaali 0,38 %, kokonaiskoron ollessa 3,151. Osuuspankki perii lainan nostosta kuluja 6 350 euroa. Lainan nostokulutkin huomioidenkin Osuuspankin tarjous on kokonaistaloudellisesti edullisin. Lainan sitominen kiinteään korkoon koronvaihtosopimuksella nostaa hyvinvointialueen lainasalkun suojausastetta.
Tarjousvertailu on pöytäkirjan liitteenä.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.