Aluehallitus, kokous 8.4.2025

§ 121 Yhteistoimintaneuvottelun päättäminen

SATAHADno-2025-913

Valmistelija

  • Kaisa Harjunpää, kaisa.harjunpaa@sata.fi

Perustelut

Perustelut 

Satakunnan hyvinvointialueen aluehallitus on kokouksessaan 4.2.2025 (§ 55) päättänyt yhteistoimintamenettelyn käynnistämisestä. Aluehallituksen päätöksen mukaisesti Satakunnan hyvinvointialueella on käyty työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain 4 §:n ja 7 §:n mukaiset yhteistoimintaneuvottelut. Neuvotteluja on käyty 14.2. - 31.3.2025 ajanjaksolla. 

Neuvotteluilla on tavoiteltu henkilöstökustannusten vähentämistä siltä osin kuin päivitetyn tuottavuus- ja talousohjelman tavoitetta, 20 miljoonaa euroa, ei voida saavuttaa muilla keinoin. Arviona on neuvotteluesityksessä ollut, että 20 miljoonan euron tavoitteesta noin puolet eli noin 10 miljoonaa euroa, on tarve kohdistaa henkilöstömenoihin.  

Aluehallitus on hyväksynyt 4.2.2025 § 54 OmaSata tuottavuus- ja talousohjelman. OmaSata ohjelma pitää sisällään jo aiemmin hyväksytyn muutosohjelman toimenpiteineen ja toiminnallisine ja taloudellisine tavoitteineen. Päivityksen yhteydessä ohjelmaan on lisätty talouden tilannekuvan johdosta tavoitteita 20 miljoonalla eurolla vuoden 2026 loppuun mennessä. Satakunnan hyvinvointialueen talouden kumulatiivinen alijäämä vuosilta 2023 ja 2024 on 96,5 miljoonaa euroa ja alijäämä tulee kattaa vuoden 2026 loppuun mennessä. 

Toimenpiteiden vaikutukset 

Yhteistoimintamenettelyn kohteena on ollut koko henkilöstö.   

Yhteistoimintaneuvottelujen tuloksena Yhteistoimintaneuvottelussa esitetyt muutokset vaikuttavat toteutuessaan olennaisesti työntekijöiden palvelussuhteen ehtoihin ja työntekijän mahdollisesti kieltäytyessä tarjotusta, uudesta työtehtävästä, saattaa seurauksena olla palvelussuhteen päättyminen. Mahdollisesti irtisanottaville henkilöille pyritään osoittamaan hyvinvointialueen palveluksessa toisia tehtäviä irtisanomisen sijaan. Merkittävää osa henkilöstösäästöstä toteutuu jättämällä vapautuvia tai vapautuneita tehtäviä täyttämättä ja tehtäviä uudelleen järjestelemällä. 

Yhteistoimintaneuvottelujen kulku 

Työnantajan neuvotteluesitys on annettu 7.2.2025 ja neuvottelut ovat alkaneet aloitusneuvottelulla 14.2.2025. Neuvottelut päättyivät 31.3.2015.  Erillisiä neuvotteluja on pidetty viisi. Neuvottelu käytiin toimialuekohtaisesti ja erikseen neuvoteltiin työaikoihin ja luontoisetuihin liittyvät asiat. 

Neuvottelut päättyivät erimielisinä. Henkilöstöjärjestöt ovat neuvottelujen kuluessa esittäneet kannanottojaan, jotka on kirjattu neuvottelupöytäkirjoihin. Neuvottelutuloksen erimielisyydestä huolimatta neuvotteluja on käyty hyvässä ja rakentavassa hengessä. 

Neuvotteluosapuolet ovat todenneet, että yhteistoimintaneuvottelut on käyty työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa ja hyvinvointialueilla annetun lain mukaisesti, riittävät tiedot on annettu ja yhteistoimintavelvoite siten täytetty. 

Yhteistoimintaneuvottelujen tulos 

Yhteistoimintaneuvottelujen lopputuloksena esitetään enintään 283 tehtävän vähentämistä organisaatiossa. Palvelussuhteen päättämisiä on em. kokonaisuudesta enintään 114. Ennen palvelussuhteen päättämistä arvioidaan aina mahdollisuus siirtyä muuhun avoinna olevaan tehtävään. Henkilöstön siirtoja toisiin tehtäviin tai tehtävien muutoksia on valmisteltu 121 henkilön osalta. Osassa tilanteista voi kyseeseen tulla palvelussuhteen päättäminen muutoksen ollessa merkittävä ja henkilön kieltäytyessä siirrosta tai tehtävänkuvan muutoksesta. Muut tehtävien vähentämiset koskevat avoinna olevien tai avoimeksi tulevien tehtävien täyttämättä jättämistä. 

Lomautukset ovat olleet viimesijainen keino tarvittavien säästöjen aikaansaamiseksi, sillä tavoitteena on pysyvien säätöjen aikaansaaminen henkilöstömenoissa. Lomautukset kohdentuivat neuvotteluissa hyvin rajattuun henkilöstöryhmään. Työn luonne ja työnantajan mahdollisuudet tarjota henkilöstölle muuta työtä ovat esitettyjen lomautuksen perusteena. Mahdolliset määräaikaiset lomautukset esitetään kohdennettavaksi lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialueella koulukuraattoreihin (57), joiden tehtävät on sidottu koulujen työaikaan. Koulukuraattorien lomautukset olisivat mahdollisia koulutyön keskeytymisajankohtina siltä osin kuin henkilöstön vuosilomat, lomarahavapaat, harkinnanvaraiset työlomat tai sijoittaminen muihin tehtäviin organisaatiossa ei ole mahdollista. Lomautukset olisivat mahdollisia vuosittain. Lisäksi lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialueella esitetään määräaikaisia lomautuksia Villa-Pitsi (5) ja Pikkukippari (8) nimisiin yksiköihin kohdennettuna. Lomautuksen perusteena olisi toiminnan keskeytyminen kiinteistössä tehtävän remontin ajaksi kesäkuussa 2025. Lomautukset olisivat viimesijainen vaihtoehto samoin kuin koulukuraattorienkin osalta. 

Neuvottelujen tuloksena esitetään palvelussuhteen ehtoihin muutoksia siten, että luontoisetuaterioista luovutaan siltä osin kun kyseessä ei ole ns. malli- tai esimerkkiruokailu. Luontoisetuateriat kohdentuvat Rauman seudun ateria- ja puhtaanapidon palvelujen sekä sosiaalipalveluiden eräisiin yksiköihin. Lisäksi neuvottelujen perusteella esitetään palvelussuhteen ehtoihin muutoksia siten, että työaikamuodot ja päivittäiset lepoajat muutetaan vastaamaan työ- ja virkaehtosopimuksen määräyksiä. Ikääntyneiden kotihoidossa esitetään muutettavaksi työskentelyalueita vastaamaan hyvinvointialueen palvelujen tuottamista aiemmin määritellyn kunta tai kuntayhtymä alueen sijaan. Em. muutoksilla on neuvottelussa esitetty saatavan 340 000 euron vuotuinen säästö. 

Neuvottelussa käsiteltiin palveluverkon vaikutuksia henkilöstön työpisteiden sijoittumiseen. Palveluverkon, vuosille 2025 ja 2026 suunniteltujen muutosten johdosta arviolta noin 270 henkilön työpisteen sijainnissa tapahtuisi muutoksia. Osa muutoksista on hyvin vähäisiä siirtymiä, kun taas osassa toimipaikan siirto on olennainen muutos palvelussuhteen  ehtoihin. 

Kokonaisuudessaan yhteistoimintamenettelyn tuloksena on mahdollista saavuttaa noin 10 miljoonan euron vuotuinen säästövaikutus henkilöstön palkkakuluissa. Esitetyistä toimenpiteistä osan on arvioitu vaikuttavan jo kuluvan vuoden käyttötalouteen, mutta enin osa henkilöstökulujen vähenemisestä vaikuttaa vuoden 2026 käyttötalouteen. 

Neuvottelutuloksen kohdentumista toimialueittain on esitelty tarkemmin liitteenä olevassa esityksessä. 

Neuvottelutuloksen toimeenpano 

Aluehallitus päättää neuvottelujen päättämisestä. Neuvottelutulos toimeenpannaan hallintosäännön ja toimivaltasääntöjen mukaisin toimivaltuuksin. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tero Mäkiranta, tero.makiranta@sata.fi

Aluehallitus päättää 

  • todeta, että työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain (449/2007) mukaiset yhteistoimintaneuvottelut on käyty ajalla 14.2- - 31.3.2025 ja saatu päätökseen 

  • hyväksyä yhteistoimintaneuvottelujen pohjalta työnantajan tekemän esityksen tarvittavista toimenpiteistä 

  • todeta, että aluehallituksen päätöksen mukaiset toimenpiteet toimeenpannaan hallintosäännön ja toimintasääntöjen mukaisin toimivaltuuksin 

  • tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta kokouksessa. 

Tiedoksi

Hyvinvointialueen johtoryhmä