Aluehallitus, kokous 8.4.2025

§ 123 VRK-korttien hinnat

SATAHADno-2025-3564

Valmistelija

  • Anna Alarautalahti-Heurlin, anna.alarautalahti-heurlin@sata.fi

Perustelut

Digi- ja väestötietovirasto myöntää sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön tarkoitetut toimikortit ja varmenteet. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimikorttien varmenteilla tapahtuu sosiaali- ja terveydenhuollossa toimivien henkilöiden luotettava sähköinen tunnistaminen eri järjestelmissä. Lisäksi varmenteilla allekirjoitetaan sähköisesti potilasasiakirjoja sekä lääkemääräyksiä. Henkilön vahva sähköinen tunnistaminen on edellytys tietosuojan ja tietoturvan toteutumiselle sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisissa tietojärjestelmäpalveluissa. Varmenteen avulla todennetaan kortinhaltijan henkilöllisyys sekä varmenteeseen sisältyvien tietojen oikeellisuus, eheys ja alkuperäisyys.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimikortteja ovat:

  • ammattikortti
  • henkilöstökortti
  • toimijakortti
  • varakortti
  • testikortti (teknisten toiminnallisuuksien testaaminen)

Varmennekortit jakautuvat ammattikortteihin, henkilöstökortteihin ja toimijakortteihin. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortti on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöille, hakijalla täytyy olla voimassa oleva ammattioikeus Valviran Terhikki- tai Suosikki-rekisterissä. Henkilöstökortit ovat tarkoitettu sellaiselle henkilöstölle, jolla ei ole ammattioikeutta Terhikki- tai Suosikki-rekisterissä, esim. toimistohenkilöstö tai tietopalveluhenkilöstö. Toimijakortit puolestaan ovat mm. tietojärjestelmätoimittajille tai konsulteille tarkoitettuja.

Varmennekortteja tehdään rekisteröintipisteissä. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen voi tilata ammattikortin mistä tahansa julkisesta rekisteröintipisteestä tai uusia voimassa olevan kortin itse WebVartti-palvelussa. Henkilöstö- ja toimijakorttien, varakorttien sekä ensimmäisen ammattikortin tilaaminen tapahtuu rekisteröintipisteiden kautta. Rekisteröintipisteet käyttävät sosiaali- ja terveydenhuollon toimikorttien ja varmenteiden rekisteröintiin, tilaukseen ja elinkaaren hallintaan Vartti-järjestelmää. Vartti-järjestelmää voivat käyttää vain Digi- ja väestötietoviraston rekisteröijäkoulutuksen suorittaneet rekisteröijät.

Satakunnan hyvinvointialueella on rekisteröintipisteitä seuraavasti:

  • Satasairaala
  • Euran sote-keskus
  • Harjavallan sote-keskus
  • Huittisten sote-keskus
  • Kankaanpään sote-keskus
  • Rauman sote-keskus
  • Säkylän sote-piste

Rekisteröintipisteille on kansallisesti määritelty tehtävät, joita ovat ajanvarauspalvelun tarjoaminen terveydenhuollon asiakkaille, henkilöiden tunnistaminen, varmennehakemuslomakkeiden täyttäminen ja tilausten tekeminen (tuotantokortit ja varakortit), ulkopuolisten terveydenhuollon organisaatioiden rekisteröintitehtävät valtuutuksen perusteella, tilattujen toimikorttien ja PIN-kirjeiden hallinnointi, avaustunnusluku (PUK) uudelleentilaus, hakemuslomakkeiden arkistointi (15 vuotta) sekä varmenteiden sulkeminen ja muu lähituki omalle organisaatiolle.

Varmennekortin hakija voi varata ajan haluamaansa rekisteröintipisteeseen ajanvarauspalvelulla (https://vrk.ajapa.fi/th/). Rekisteröintipisteeseen tultaessa henkilöllä on oltava mukanaan viranomaisen myöntämä voimassa oleva tunnistamisasiakirja. Hyväksyttäviä tunnistamisasiakirjoja ovat henkilökortti ja passi (ajokortti tai kela-kortti eivät käy). Lisäksi henkilöstökorttia hakiessaan henkilöllä tulee olla Digi- ja väestötietoviraston mukainen palvelussuhdelomake täydennettynä esihenkilön allekirjoituksella. Rekisteröintipisteessä toimikortinhakijan henkilöllisyys todennetaan ja täytetään varmennekorttihakemus. Korttiin ei tarvita kuvaa. Käynti rekisteröintipisteessä kestää noin 15 minuuttia. Toimikortin ja tunnuslukukuoren valmistus ja toimitus kestää noin kaksi viikkoa. Uuden PUK-/aktivointitunnusluvun toimitusaika on noin 3–4 työpäivää. Kun varmennekortti ja aktivointitunnusluku ovat toimitettu, kortti on heti käytettävissä.

Digi- ja väestötietovirasto on ohjeistanut rekisteröintipalvelujen maksullisuudesta seuraavasti:

  • Organisaatio itse päättää tarjoamansa palvelun maksullisuudesta
  • Rekisteröintipisteen ylläpitäjä on oikeutettu perimään toiselle julkisen tai yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikölle, apteekille tai yksityiselle sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölle antamistaan rekisteröintipalveluista (varmennehakemuksen rekisteröinti, valokuvaus, toimikortin luovuttaminen ja varakortin tuottaminen) omia kustannuksiaan (todennettu omakustannushinta) vastaavan maksun 1.4.2012 lukien (Valvira – DVV tiedote 14.3.2012).
  • Julkisen soten rekisteröintipisteiden on tarjottava rekisteröintipalveluja alueen muille terveydenhuollon toimijoille.

Satakunnan hyvinvointialueen omalle henkilöstölle (kun palkan maksaja on Satakunnan hyvinvointialue) varmennekortit ovat ilmaisia. Muiden organisaatioiden henkilöstölle laadittavat kortit ovat maksullisia. Esityksenä on, että varmennekortin hinta olisi 60 euroa, varakortin hinta olisi 40 euroa ja ammattikortin avaustunnuksen PUK-koodin tilaaminen 40 euroa. Hintoihin lisätään alv 25,5 %.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tero Mäkiranta, tero.makiranta@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • että muille kuin Satakunnan hyvinvointialueen henkilöstölle:
    • varmennekortin tilaaminen maksaa 60 euroa (ammattikortti, henkilöstökortti, toimijakortti)
    • ammattikortin avaustunnuksen PUK-koodin tilaaminen maksaa 40 euroa
    • varakortin tilaaminen maksaa 40 euroa
    • hintoihin lisätään alv 25,5 %

Maksun suorittamisesta annetaan erillinen ohje.

Satakunnan hyvinvointialueen omalle henkilöstölle (kun palkan maksaja on Satakunnan hyvinvointialue) kaikki edellä kuvatut palvelut ovat ilmaisia.

Hallintosäännön 31 §:n mukaan aluehallitus vahvistaa hinnat aluevaltuuston vahvistamien hinnoitteluperiaatteiden mukaan.