Aluehallitus, kokous 30.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Asukasvuokrasopimusten yhtenäistäminen

SATAHADno-2024-657

Valmistelija

  • Kari-Matti Haapala, kari-matti.haapala@sata.fi

Perustelut

Satakunnan hyvinvointialue vastaanotti 1.1.2023 järjestämisvastuun siirtymisen yhteydessä Satakunnan kunnilta ja kuntayhtymiltä noin 2000 asukasvuokrasopimusta. Siirtyneet asukasvuokrasopimukset ovat laadultaan, ehdoiltaan ja muodoltaan vaihtelevia. Siirtymävaiheessa Satakunnan hyvinvointialue ei uusinut vuokrasopimuksia eikä korottanut vuokria, jotta siirtymä saatiin päätökseen turvallisesti, ja vuokrasuhteet perustettua tietojärjestelmiin, Satakunnan hyvinvointialue on ensimmäisiä alueita, joka sai siirtyneen asuntokannan hallintaan ja siirrettyä tietojärjestelmiin.  

Satakunnan hyvinvointialue toimii oman palvelutuotannon asumisyksiköissä ns. ensivuokralaisena, joka jälleenvuokraa tilat asiakkailleen. Vuokratason määrittää kiinteistön omistaja, suurimmassa osassa joko kunta tai kunnan omistama osakeyhtiö.  

Satakunnan hyvinvointialueen tehtävänä ei ole tehdä liiketoimintaa asuntojen vuokraamisella, eikä myöskään asumisyksikköjä hyvinvointialueelle pääasiassa vuokraavien kuntien, tai kuntaomisteisten yleishyödyllisten yhtiöiden, jolloin ohjaavana periaatteena vuokrien suhteen on julkisessa palvelutuotannossa oltava omakustannusperiaate. Nykyhetkellä osa vuokrasopimuksista on omakustannusperiaatteeseen nähden ylihintaisia ja osa alihintaisia. 

Asukasvuokrasopimukset ovat toisiinsa nähden taloudellisten seikkojen lisäksi eriarvoisia myös sopimusten ehtojen, irtisanomisajan ja muiden ehtojen osalta. Eriarvoisuuden takia asukasvuokrasopimusten ehdot on syytä päivittää yhdenvertaiseksi koko alueella.

Tekniset palvelut on valmistellut asukasvuokrasopimusten yhtenäistämistä yhdessä SOTE-toimialueiden kanssa, ja ryhtyy laaditun suunnitelman mukaan yhtenäistämään sopimuksia helmikuussa 2024 SOTE-toimialueiden kanssa sovitun aikataulun mukaan. Ennen vuokrasopimusten yhtenäistämistä tiedotetaan muutoksesta laajasti niin asukkaille, kuin muille sidosryhmille.

Yhtenäistämisen alkaa suunnitelman mukaan niin, että asukkaille lähetetään kirje, joka sisältää uudet vuokrasopimusehdot, helmikuussa 2024. Uudet ehdot astuvat voimaan 1.6.2024. Vuokrasopimuksen ehdot käydään läpi helmikuun aikana asumisyksiköissä pidettävissä asukaskokouksissa. Kirjeessä asiakkaalle/asukkaalle kuvataan selkeästi, että hyvinvointialueen tarkoituksena ei ole asumisoikeuden päättäminen, vaan ehtojen muuttaminen ja kerrotaan syy ehtojen muuttamiseen ja tämän vaikutukset asukkaalle.

Asukasvuokrasopimuksien vuokria tullaan jatkossa tarkastamaan omakustannusperiaatteen mukaisesti. Omakustannusperiaatteella tarkoitetaan kiinteistön omistajalle maksettavaa vuokrakulua ja siitä laskettua neliöhintaa lisättynä 1 % hallintokustannuksella.

Hyvinvointialueen henkilökunnan käytössä olevien tilojen osuus vuokrasta ei siirry asukkaiden maksettavaksi, vain asukkaiden yhteiskäytössä olevat tilat jyvitetään osaksi vuokraa. Käytännössä asukkaiden vuokran siis määrittää kiinteistön omistaja.  

Lähtökohtana on, että vuokrasopimuksiin tehtävät muutokset eivät vaaranna asiakkaan toimeentulon edellytyksiä. Asukasta tuetaan myös etuisuuksien hakemisessa palveluohjaajien toimesta sopimusten yhtenäistämisen yhteydessä.

ARA-kohteiden muutokset toteutetaan voimassa olevan lainsäädännön mukaan. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • että asukasvuokrasopimusten yhtenäistäminen toteutetaan esityksen mukaan ja muutokset toteutetaan omakustannusperiaatetta noudattaen
  • valtuuttaa teknisen johtajan toimeenpanemaan muutokset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Tekninen johtaja Kari-Matti Haapala ja Susanna Kivimäki
 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä kuitatessaan sen saaduksi tai postitse seitsemäntenä (7) päivänä päätöksen postituksesta. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.