Aluehallitus, kokous 16.1.2024

§ 4 Vastine valtuustoaloitteeseen koskien palkkiosäännön päivittämistä vammaisneuvoston palkkioiden osalta

SATAHADno-2024-51

Valmistelija

  • Anna Alarautalahti-Heurlin, anna.alarautalahti-heurlin@sata.fi
  • Jukka Tapiola, jukka.tapiola@sata.fi

Perustelut

Soile Ojala-Seppä on jättänyt vammaisneuvoston puolesta aluevaltuustossa 25.9.2023 valtuustoaloitteen koskien palkkiosäännön päivittämistä vammaisneuvoston palkkioiden osalta. Aloitteessa todetaan, että vammaisneuvoston toimintasäännössä on määritelty vammaisneuvoston kokousmäärän olevan vähintään neljä kertaa vuodessa ja talousarviossa osoitettu määräraha kattaa ainoastaan varsinaiset vammaisneuvoston kokoukset. Aloitteen mukaan vammaisneuvoston toimintasäännössä annetaan vaikuttamistoimielimelle mahdollisuus perustaa työvaliokuntia ja valmistelevia työryhmiä, joissa asioita voidaan käsitellä nopealla aikataululla ja pienemmällä osallistujamäärällä. Aloitteessa todetaan, että vammaisneuvosto on perustanut kokouksessaan 1.3.2023 kolme alatyöryhmää, joihin on valittu 5 jäsentä, ja jokaiseen puheenjohtajaksi vammaisneuvoston puheenjohtajistosta yksi jäsen. Alatyöryhmät ovat erikoistuneet 1) kuljetuksiin, 2) vammaisneuvoston toiminnan kehittämiseen ja kuntoutukseen ja 3) asumispalveluihin liittyvään päätöksentekoon. Aloitteessa tuodaan esiin, että alatyöryhmien toiminta on ollut hyvin vaikuttavaa ja välttämätöntä toimintaa, jonka avulla on pystytty tarttumaan nopeasti meneillään oleviin asioihin. Valtuustoaloitteessa esitetään, että alatyöryhmiin osallistumisesta maksettaisiin jatkossa jäsenille kokouspalkkiota 50 euroa/jäsen/kokous. Lisäksi aloitteessa esitetään, että mikäli palkkiosääntö hyväksytään, tulee palkkio päivittää kaikkien vaikuttamistoimielinten osalta samalla kertaa. 

Vastaamme aloitteeseen seuraavaa:

Hyvinvointialuelain 32 §:n mukaisia lakisääteisiä vaikuttamistoimielimiä ovat nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto sekä vammaisneuvosto. Edellä mainittujen vaikuttamistoimielinten lisäksi Satakunnan hyvinvointialueella on hallintosäännön 16 §:n mukaisesti asetettu elinvoima- ja yhteistyöneuvottelukunta. Hyvinvointialuelain 32 §:n mukaan aluehallituksen on huolehdittava vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä. Satakunnan hyvinvointialueen palkkiosäännön liitteen 1 mukaan vaikuttamistoimielimille maksetaan kokouspalkkiota 100 euroa/jäsen/kokous. Vaikuttamistoimielimen puheenjohtajan kokouspalkkio on jäsenen palkkio korotettuna 1,5 kertaiseksi. 

Aluehallitus on hyväksynyt lakisääteisten vaikuttamistoimielinten toimintasäännöt kokouksessaan 3.4.2023 § 96–98. Vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston toimintasäännöissä on annettu niille mahdollisuus asettaa ja nimetä keskuudestaan pysyviä tai tehtäväkohtaisia valmistelutyöryhmiä, ja nimetä niiden vetäjät.

Vaikuttamistoimielimille toimintasäännöissä annettu valtuus perustaa valmistelutyöryhmiä tukee vaikuttamistoimielinten työskentelyä ja toimintaa. Vaikuttamistoimielimet voivat perustaa valmistelutyöryhmiä oman harkintansa mukaan, eikä valmistelutyöryhmien määrää ole erikseen rajattu. Vaikuttamistoimielinten itse asettamille valmistelutyöryhmille ei kuitenkaan voida maksaa erillisiä kokouspalkkioita. Yhdenvertaisuuden näkökulmasta olisi keskeistä, että jos joillekin vaikuttamistoimielinten alaisille valmistelutyöryhmille maksettaisiin kokouspalkkioita, tulisi palkkiot maksaa myös muiden vaikuttamistoimielinten asettamille valmistelutyöryhmille. Kokouspalkkioita koskevat määrärahat tulee ottaa huomioon talousarviosta päätettäessä.

Vammaisneuvoston kokouksessa 30.11.2023 on käsitelty talousarvion valmistelutilannetta ja tuotu samalla esiin, että vuoden 2024 talousarvioehdotuksessa varataan vaikuttamistoimielinten määrärahat vain varsinaisten vaikuttamistoimielinten kokouksista aiheutuviin kustannuksiin. Talousarvion käsittelyn yhteydessä myöskään aluehallitus ei osaltaan esittänyt määrärahan varaamista vaikuttamistoimielinten alatyöryhmien palkkioihin, eikä aluehallitus puoltanut palkkiosäännön päivittämistä tältä osin. Aluevaltuusto on hyväksynyt 11.12.2023 § 146 vuoden 2024 talousarvion. Vuoden 2024 talousarviossa ei ole varattu määrärahaa vaikuttamistoimielinten alatyöryhmien kokouspalkkioihin. Vaikuttamistoimielinten alaisille valmistelutyöryhmille ei ole tässä vaiheessa tarkoituksenmukaista maksaa erillisiä kokouspalkkioita. Aloite ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa, että aloite on loppuun käsitelty.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

aluevaltuustoon

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä lain hyvinvointialueesta 141 §:n nojalla oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.