Perustelut
Satakunnan hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa vuoden 2023 alussa rekrytointiin erikoistunutta henkilöstöä ei juurikaan siirtynyt hyvinvointialueen palvelukseen. Ainoa organisaatio, josta siirtyi päätoimisesti rekrytointiin keskittyvää henkilöstöä (1) oli Satakunnan sairaanhoitopiiri. Rekrytointipalveluiden toimintaa lähdettiin määrätietoisesti kehittämään ja rekrytointipalveluihin palkattiin henkilöstöä siten, että yksikön vahvuus on nykyään 5 henkilöä.
Aloitteessa esitetään, että rekrytointipäällikön alaisuuteen, tueksi ja voimavaraksi perustettaisiin moniammatillinen työryhmä, joka yhteistyössä henkilöstön kanssa tutkisi, ideoisi ja pohtisi sekä toteuttaisi erilaisia toimenpiteitä henkilöstön rekrytoinnin helpottamiseksi.
Ajatus henkilöstön ottamisesta mukaan rekrytoinnin kehittämiseen on kannatettava ja sitä on osaltaan jo tehtykin.
Henkilöstön rekrytointia tehdään tiiviissä yhteistyössä toimialueiden ja rekrytointipalveluiden välillä. Panostusta on laitettu erityisesti työnantajakuvan markkinointiin. Tässä työssä henkilöstö on ollut tiiviisti mukana kertomassa esim. videoiden muodossa työpäivästään ja työstään. Tuotettua materiaalia on käytetty laajasti rekrytoinnin tukena.
Opiskelijoiden kokemukseen harjoittelujaksoista ja kesätöistä vaikuttaa paljon se, miten heidän harjoitteluaan tuetaan työpaikoilla. Opiskelijaohjauksen laatu hyvinvointialueella on tutkimuksen mukaan hyvää. Opiskelijoita pyritään poluttamaan harjoittelujaksoilta, ensin määräaikaisiin palvelujaksoihin sijaisuuksiin opiskelujen ajaksi ja valmistumisen jälkeen työhön hyvinvointialueelle. Poluttamiseen on malli ja prosessi kehitteillä. Hyvinvointialue on mukana myös Saila hankkeessa, jossa ulkomailla tutkinnon suorittaneet sairaanhoitajat voivat pätevöityä sairaanhoitajiksi Suomessa. Opiskelijoiden perehdytys sekä opiskelijainfot on erityisenä kehittämiskohteena kuluvan vuoden aikana. Tietyille opiskelijaryhmille (lääkärit ja sosiaalityöntekijät) on lisäksi suunniteltu erityisiä toimenpiteitä, joilla opiskelijoita pyritään sitouttamaan Satakuntaan. Ensimmäinen kaikille hyvinvointialueen kesälääkäreille suunnattu Lääkärien kesäkoulu on käynnistymässä kesällä 2025. Kesäkoulusta on pitkät perinteen psykiatrian erikoisalalla. Satakunnan lääkäripäivä järjestetään jälleen tänä vuonna SuomiAreena-viikolla Porissa.
Vuonna 2024 sosiaalityön professiojohtajan koordinoimana tehtiin selvitys ja suunnitelma Osaamisen arvostusta sekä veto- ja pitovoimaa sosiaalityössä ja sosiaalipalveluissa Satakunnan hyvinvointialueella. Suunnitelman laatimiseen osallistui Sosiaalityön rekrytyöryhmä, joka koostui toimialueiden, viestinnän ja henkilöstöpalveluiden edustajista. Suunnitelman toimeenpanovaiheessa on toteutettu mm. sosiaalityön rekrytointikampanja.
Rekrytointipalvelut osallistuu vuoden 2025 aikana 15:een eri ammattiryhmille suunnattuun rekrytointitapahtumaan (lääkärit, psykologit, sosiaalityö, hoitotyö). Tapahtumia toteutetaan yhteistyössä toimialueiden kanssa.
Urapolkujen kehittäminen hyvinvointialueella on alkanut professiojohtajien vetämänä, Henkilöstöpalvelut ja rekrytointipalvelut on mukana työssä. Lääkärirekrytoinnin kehittämisen työryhmä kokoontuu säännöllisesti rekrytointipalveluiden kutsumana. Professiojohtajan lisäksi työryhmässä on toimialueiden edustajat.
Sekä sijaisrekrytoinnissa että rekrytoinnissa on otettu käyttöön uudet, modernit järjestelmät, jotka ovat mahdollistaneet rekrytointikäytänteiden kehittämistä. Sijaispooliin rekisteröityneiden määrä on kasvanut 10 kuukauden aikana merkittävästi. Keväällä 2024 Kuntarekry- järjestelmän kautta sijaiseksi rekisteröityneitä oli noin 600. Keikkatyön tarjoaminen siirrettiin Sotender-sovellukseen ikääntyneiden palveluiden osalta toukokuussa 2025. Sijaispoolissa on tällä hetkellä haastateltuja ja hyväksyttyjä sijaisia 1650. Käyttöönoton laajennus on meneillään.
Kesätyöhakemuksia on vastaanotettu kesälle 2025 noin 1500. Aktiivisesti rekrytoineet yksiköt ovat saaneet riittävän määrän kesätyöntekijöitä, osa alueista odottaa yt-prosessin vaikutuksia rekrytointitarpeeseen.
Uuden rekrytointijärjestelmän (TalentAdore) käyttöönotossa on painotettu hakijakokemusta, työn hakeminen on tehty helpoksi. Esihenkilöt ovat saaneet koulutusta hakijakokemuksesta ja haastatteluista. Sata-alueen hakijakokemus on ollut alkuvuonna keskimäärin 3,6 (asteikolla 1-5). TalentAdode arvioi valtakunnallisesti asiakkaidensa hakijakokemuksen olevan 2,7.
Keskimääräistä hakijamäärää suhteessa avoimiin työpaikkoihin seurataan tiiviisti. Hyvinvointialueella käydyt yhteistoimintaneuvottelut vuonna 2024 ja 2025 aiheuttavat sen, että työpaikkoja on ollut vähemmän haussa ja toisaalta tehtäviin on enemmän hakijoita. Vuonna 2023 keskimääräinen hakijamäärä (4,7) oli Sata-alueella valtakunnallista sote-työpaikkojen keskimääräistä hakijamäärää (2,8) suurempi.