Perustelut
Tehtävien ja palvelujen omavalvonta on toteutettava osana niiden järjestämistä ja tuottamista. Satakunnan hyvinvointialueen on laadittava vastuulleen kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma ja raportoitava sen toteutumista vähintään neljän kuukauden välein julkisessa verkossa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon osalta omavalvontaohjelman raportti koostaa lainsäädännössä (laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023) määritellyt osa-alueet, jotka varmistavat hyvinvointialueen onnistumisen palvelujen järjestämisessä. Osa-alueet ovat palveluiden saatavuus, jatkuvuus, yhdenvertaisuus, laatu ja turvallisuus. Pelastustoimen järjestämisestä annetun lain (613/2021) 13 §:ssä säädetään hyvinvointialueen velvollisuudesta seurata järjestämisvastuullaan olevan pelastustoimen palvelujen saatavuutta, laatua ja vaikuttavuutta sekä kustannuksia ja tuottavuutta.
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta määrittelee, että hyvinvointialueiden tulee raportoida julkisessa verkossa tai muuten julkisuutta edistävällä tavalla omavalvontaohjelman toteutumista neljän kuukauden välein. Omavalvonnan vuosiraportissa vuodelta 2024 raportoidaan omavalvontaohjelman toteutuminen aikavälillä 9-12kk/2024 ja vertailu kahteen aiempaan seurantajaksoon (1-4kk/2024 ja 5-8kk/2024).
Pelastuslaitoksen osalta omavalvontaraportissa havaintoina nousee esille, että toimintavalmius toteutuu palvelutasopäätöksen mukaisesti, vaikka toimintavalmiuden toteutumisprosentti on hieman laskussa verrattain aiempiin vuosiin. Toiminnallisia tavoitteita on käsitelty säännöllisesti pelastuslaitos toimialueen johtoryhmässä. Pelastuslaitoksen organisaatiomuutos on tehostanut toimintaa selkiyttämällä vastuita ja velvollisuuksia, mikä osaltaan selittää omavalvontaraportin positiivisia tuloksia. Onnettomuuksien ehkäisytyössä turvallisuusviestinnän tavoitteet saavutettiin, mutta valvontatehtävissä jäätiin osin valvontasuunnitelman tavoitteista. Suunnitellut määräaikaiset palotarkastukset toteutuivat 84 %:sti, mutta vastaavasti ennakoimattoman valvonnan määrä on ollut selkeässä kasvussa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon omavalvontaohjelman raportointia on haastaneet hajanaiset tietojärjestelmät sekä asiakastietojärjestelmän muutokset loppuvuonna.
Saatavuutta on arvioitu lakisääteisten hoitoon ja palveluihin pääsyn seurantatiedoilla. Saatavuuden osalta lakisääteisiin määräaikoihin on päästy loppuvuonna 2024 83 % toimeentulotuen käsittelyn osalta. Tilanne on tältä osin heikentynyt vuoden 2024 kahteen ensimmäiseen seurantajaksoon (1-4kk, 5-8kk) verrattuna. Vuoden 2024 viimeisellä seurantajaksolla (9-12kk) perusterveydenhuollossa hoitotakuun piiriin kuuluvien avosairaanhoidon sairaanhoidollisten käyntien %-osuus oli noin 95 %. Tämä on pysynyt koko vuoden melko samalla tasolla. Erikoissairaanhoidossa yli 180 vuorokautta hoitoa odottaneiden osuus kaikista hoitoa odottaneista oli vuoden viimeisenä päivänä 14,6%.
Asiakas- ja potilasturvallisuuden vaaratapahtumailmoituksia on tehty vuonna 2024 yhteensä 21 456 kappaletta. Ilmoitusten määrä on noussut vuoden jokaisella seurantajaksolla. Suurin osa oli joko tapaturma/onnettomuus tai lääke- ja nestehoitoon, varjo- ja/tai merkkiaineeseen liittyviä sekä jo tapahtuneita vaaratapahtumia. Tulevaisuudessa tulee pyrkiä asiakas- ja potilasturvallisuuden parantamisen näkökulmasta läheltä piti –ilmoitusten määrän lisääntymiseen, jotta prosesseja voidaan kehittää ennen turvallisuuden vaarantumista.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Lisäksi aluehallitus päätti lähettää raportin elämänkaarilautakuntiin käsiteltäväksi.