Aluehallitus, kokous 25.2.2025

§ 70 Satakunnan hyvinvointialueen hallintosääntö

SATAHADno-2024-2302

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna Alarautalahti-Heurlin, anna.alarautalahti-heurlin@sata.fi

Perustelut

Aluevaltuusto on päättänyt kokouksessaan 25.9.2023/100 § palveluverkon strategisista periaatteista sekä palveluverkon kehittämisen periaatteista. Tämän käsittelyn jälkeen jätti osa valtuutetuista kokouksessa 16.10.2023 aloitteen hallintosäännön päivittämisestä liittyen aluevaltuuston päätösvaltaan palveluverkkopäätösten osalta.

Aluevaltuusto on kokouksessaan 27.11.2023/131 § päättänyt aluevaltuutettujen jättämän aloitteen pohjalta, että hallintosääntöön lisätään seuraava kohta:

32. Aluevaltuuston tehtävät ja toimivalta
Aluevaltuusto laissa säädettyjen tehtävien lisäksi:
1.    päättää palveluverkosta ja siihen tehtävistä muutoksista.

Aluevaltuuston päätöksen jälkeen on käyty eri toimielimissä sekä virkamiesvalmisteluun liittyen keskustelua siitä, mitä kyseinen aluevaltuuston päättämä kirjaus tarkoittaa ja miten sitä tulisi soveltaa. Kyseinen kirjaus hallintosäännössä on siten epätarkka, että sen soveltaminen aiheuttaa merkittäviä riskejä päätöksenteolle.

Palveluverkko -termille ei ole löydettävissä säädöksistä yksiselitteistä tulkintaa. Hyvinvointialueen palveluita tarjotaan toimipisteissä, joiden koko saattaa vaihtelee yksittäisen työntekijän työpisteen käsittävästä työtilasta laajan palvelun sote-keskukseen. Lisäksi palveluita tarjotaan muun muassa liikkuvina palveluina ja digitaalisina palveluina.

Hyvinvointialuelain 43 §:n mukaan aluehallitus vastaa aluevaltuuston päätösten valmistelusta, täytäntöönpanosta ja laillisuuden valvonnasta. Aluehallitus on todennut, että hallintosääntöä on tältä osin muutettava, koska em. kirjaus aiheuttaa jatkuvia haasteita päätöksenteolle.

Aluehallitus on kokouksessaan 27.2.2024/ 60 § hyväksynyt soveltamisohjeen, jossa on pyritty kuvaamaan päätösvallan rajat palveluverkon osalta yksiselitteisemmin. Kyseinen soveltamisohje on otettu pohjaksi muutoksille, joita nyt esitetään hallintosääntöön tehtäväksi.

Aluevaltuustoon viedään päätettäväksi ne palveluverkkoon liittyvät päätökset, joista aluevaltuuston alainen aluehallitus tai viranhaltijat eivät voi päättää. Poliittisten toimielinten päätösvaltuuksin tehtäviin päätöksiin kuuluvat päätökset, jotka vaikuttavat merkittävästi alueiden asukkaiden palveluiden saatavuuteen tai saavutettavuuteen; tällaisia päätöksiä ovat sote-keskusten sijoittuminen Satakunnan hyvinvointialueella, mikä esityksen mukaan kuuluisi aluevaltuuston päätösvaltaan sekä merkittävät, laajavaikutteiset muutokset toimipisteessä tarjottaviin palveluihin, joka kuuluisi aluehallituksen päätösvaltaan. Aluehallitus päättäisi myös asumisyksiköiden perustamisesta ja lakkauttamisesta. Mikäli hyvinvointialueen omaan palvelutuotantoon kuuluvat sosiaalitoimen toimipisteet vaatisivat investointeja, päättää näistä kuitenkin aluevaltuusto osana investointisuunnitelmaa. Aluevaltuusto on kokouksessaan 11.12.2023/ 148 § hyväksynyt palveluverkkosuunnitelman, joka toimii tiekarttana ja pohjana palveluverkkoon kuuluvien päätösten jatkovalmistelussa.

Kaikkien palveluverkkoon liittyvien päätösten pohjana tulee olla asianmukaisesti laaditut vaikutustenarvioinnit riippumatta siitä, onko päätöksentekijänä toimielin vai viranhaltija.

Ehdotamme hallintosääntöä muutettavaksi seuraavasti;

Aluevaltuuston tehtävien ja toimivallan 1. kohta ehdotetaan muutettavan seuraavasti:

32. Aluevaltuuston tehtävät ja toimivalta
Aluevaltuusto laissa säädettyjen tehtävien lisäksi:
1.    päättää palveluverkosta ja siihen tehtävistä muutoksista. (nykyinen muotoilu)

1.    päättää niiden toimipisteiden sijainnista, joiden päätoiminta on sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut. (uusi muotoilu)

Lisäksi aluehallituksen tehtäviin ja toimivaltaan ehdotetaan lisättäväksi uudet kohdat 25 ja 26 seuraavasti:

33. Aluehallituksen tehtävät ja toimivalta
Aluehallitus laissa säädettyjen tehtävien lisäksi:

25. päättää merkittävistä laajavaikutteisista muutoksista sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteiden palveluihin, sekä asumisyksiköiden perustamisesta ja lakkauttamisesta. 
26. päättää investointisuunnitelmaan kuuluvien omana sitovuustasonaan esitettyjen rakennushankkeiden käynnistämisestä.

Aluevaltuuston päätösvaltaan kuuluisivat em. säädösmuutoksen jälkeen verkostona toimivien sote-keskusten osalta niiden perustaminen, yhdistäminen ja lopettaminen riippumatta sote-keskuksen koosta.

Sote-keskuksella tarkoitetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikköä, joka laaja-alaisesti tarjoaa julkisesti rahoitettuja sosiaalihuollon peruspalveluja ja perusterveydenhuollon palveluja sekä mahdollisesti joitain näitä täydentäviä palveluja. Sote-keskuksiin kootaan esimerkiksi perusterveydenhuollon avosairaanhoidon kiireellisiä ja kiireettömiä palveluja, suun terveydenhuollon palveluja, sosiaalihuollon avopalveluja, kotihoidon palveluja, mielenterveys- ja päihdetyön sekä mielenterveys- ja päihdehoidon palveluja, avokuntoutuspalveluja, kansansairauksien ehkäisyä, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluja, neuvolapalveluja sekä muita ehkäiseviä palveluja. Palvelut tarjotaan monikanavaisesti ja verkostomaisina asiakkaan palvelutarpeen mukaan.

Aluehallituksen päätösvaltaan kuuluisivat merkittävät laajavaikutteiset muutokset sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteiden palveluihin. Lisäksi aluehallitus päättäisi investointisuunnitelmaan kuuluvien omana sitovuustasonaan esitettyjen rakennushankkeiden käynnistämisestä sekä asumisyksiköiden perustamisesta ja lakkauttamisesta. Merkittävä laajavaikutteinen muutos toimipisteessä tarjottaviin palveluihin olisi esimerkiksi palvelukokonaisuuden lakkauttaminen, siirtäminen tai näihin rinnastettava muutos. Esimerkkejä merkittävästä muutoksesta olisivat esimerkiksi hoito-osaston, perhekeskuksen tai ikäkeskuksen lakkauttaminen. Laajavaikutteisena muutoksena pidetään alueelliseen palvelutarjontaan nähden merkittävää muutosta. Asumisyksikkö tarkoittaa asumispalvelun pääasiallista toteuttamispaikkaa eli palveluntuottajan hallinnoimaa kiinteistöä, jossa asiakkaan koti sijaitsee. Asumispalvelut ovat sosiaalihuoltolain mukaisia sosiaalipalveluja, joiden järjestämisestä vastaa hyvinvointialue. Asumispalveluja annetaan henkilölle, joka erityisestä syystä tarvitsee apua tai tukea asunnon tai asumisensa järjestämisessä. Asumispalveluilla tarkoitetaan tilapäistä asumista, tuettua asumista, yhteisöllinen asumista, sekä ympärivuorokautista palveluasumista.

Lisäksi hallintosäännön kohtaan ”1. Hallintosäännön soveltaminen” ehdotetaan lisättäväksi kohta: Aluehallitus päättää hallintosäännön tulkinnasta.

Lisäksi hallintosääntöön ehdotetaan seuraavaa muutosta, joka perustuu lainsäädännön muuttumiseen: Aluehallituksen yksilöasioiden jaoston tehtävistä § 34 poistetaan maininta toimia erityishuollon yksilöllisestä järjestämisestä vastaavana viranomaisena.

Hallintosääntö muutosmerkintöineen on pykälän liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Sari Rantanen, sari.rantanen@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä esitetyt muutokset hallintosääntöön ja että muutokset tulevat voimaan 16.4.2024.

Päätös

Keskustelun kuluessa Juha Korkeaoja ehdotti Keijo Kerolan kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun.

Puheenjohtaja totesi, että asiassa suoritetaan äänestys. 

JAA asian käsittelyn jatkaminen

EI Juha Korkeaojan ehdotus

Suoritettiin äänestys, jonka tuloksena:

JAA 9 ääntä (Sauli Ahvenjärvi, Sinikka Alenius, Marja-Leena Alho, Anne Holmlund, Kari Hannus, Rauno Vesivalo, Mirja Ylijoki, Harri Lehtonen, Eero Rantala)

EI 7 ääntä (Aila Haikkonen, Heidi Sakari, Jami Toivonen, Juha Korkeaoja, Irmeli Elomaa, Keijo Kerola, Voitto Raita-aho)

Asian käsittelyä jatkettiin.

 

Keskustelun kuluessa Juha Korkeaoja ehdotti Heidi Sakarin kannattamana, että hallintosääntöön tehdään seuraavat muutokset:

ALUEVALTUUSTO päättää: Niiden toimipisteiden sijainnista, joiden päätoiminta on sosiaali- tai terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut. Esimerkiksi: · Sotekeskukset ja terveydenhuollon toimipisteet (terveysasemat, terveyskeskukset ml. hoito-osastot); Uusien perustaminen, yhdistäminen ja lopettaminen riippumatta toimipisteen koosta · Ympärivuorokautista hoitoa käsittävät asumisyksiköt, perustaminen ja lakkauttaminen. · Sote palvelupisteiden palvelukokonaisuuden lakkauttaminen, siirtäminen tai näihin rinnastettava muutos. (perhekeskus, ikäkeskus)

ALUEHALLITUS PÄÄTTÄÄ: Merkittävistä laajavaikutteisista muutoksista sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteiden palveluihin. Investointisuunnitelmaan kuuluvien omana sitovuustasonaan esitettyjen rakennushankkeiden käynnistämisestä. Toimipisteiden vuokrasopimuksista silloin kun ne ylittävät viranhaltijoiden päätösvallan. Asumisyksiköt (pl. ympärivuorokautista hoitoa tuottavat asumisyksiköt) perustaminen ja lakkauttaminen. 

Koska kokouksen kuluessa oli tehty esittelijän ehdotuksesta poikkeava kannatettu vastaehdotus, päätettiin suorittaa äänestys. 

Puheenjohtaja totesi, että suoritetaan äänestys:

JAA esittelijän ehdotus

EI Juha Korkeaojan ehdotus

Suoritettiin äänestys, jonka tuloksena:

JAA 9 ääntä (Marja-Leena Alho, Anne Holmlund, Kari Hannus, Mirja Ylijoki, Rauno Vesivalo, Eero Rantala, Harri Lehtonen, Sinikka Alenius, Sauli Ahvenjärvi)

EI 7 ääntä (Jami Toivonen, Juha Korkeaoja, Heidi Sakari, Aila Haikkonen, Irmeli Elomaa, Keijo Kerola, Voitto Raita-aho)

Äänestyksen perusteella aluehallituksen päätökseksi tuli esittelijän ehdotus. 

Eriävä mielipide

Juha Korkeaoja, Heidi Sakari, Aila Haikkonen ja Keijo Kerola jättivät eriävän mielipiteen.

Valmistelija

Anna Alarautalahti-Heurlin, anna.alarautalahti-heurlin@sata.fi

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 26.3.2024 § 102.

Ehdotus

Aluevaltuusto päättää

  • hyväksyä esitetyt muutokset hallintosääntöön ja että muutokset tulevat voimaan 16.4.2024.

Päätös

Keskustelun kuluessa Jari Lepistö ehdotti Niina Immosen, Jami Toivosen sekä Niina Valtasen kannattamana, että hallintosääntöön tehdään seuraavat muutokset:

Aluevaltuusto päättää sote-keskuksista ja terveydenhuollon toimipisteistä (terveysasemat, terveyskeskukset ml. hoito-osastot); Uusien perustaminen, yhdistäminen ja lopettaminen riippumatta toimipisteen koosta

  • Ympärivuorokautista hoitoa käsittävät asumisyksiköt, perustaminen ja lakkauttaminen.
  • Sote palvelupisteiden palvelukokonaisuuden lakkauttaminen, siirtäminen tai näihin rinnastettava muutos. (perhekeskus, ikäkeskus)

 

Aluehallitus päättää laissa säädettyjen tehtävien lisäksi:

27. Toimipisteiden vuokrasopimuksista silloin kun ne ylittävät viranhaltijoiden päätösvallan. Asumisyksiköt (pl. ympärivuorokautista hoitoa tuottavat asumisyksiköt) perustaminen ja lakkauttaminen. 

 

Ja, että hallintosääntöön ei tehdä lisäystä koskien hallintosäännön tulkintaa.

 

Koska kokouksen kuluessa oli tehty esittelijän ehdotuksesta poikkeava kannatettu vastaehdotus, päätettiin suorittaa äänestys. 

Puheenjohtaja totesi, että suoritetaan äänestys:

JAA esittelijän ehdotus

EI Jari Lepistön ehdotus

Suoritettiin äänestys, jonka tuloksena:

JAA 41 ääntä (Aho Mika, Ahvenjärvi Sauli,  Alenius Sinikka, Alho Marja-Leena, Aromaa Jaakko,  Siren Tami, Rantala Eero, Hannus Kari, Holmlund Anne, Hölttä Atte, Joutsenlahti Juha, Jokinen-Anttila Leena, Junnila Elina, Uljas Heikki, Kaunistola Mari, Kyhä Henna, Kähkönen Kari, Lahto Christa, Nordström Ari, Lehtonen Harri, Levonen Jyrki, Aalto Harri, Perälä Eveliina, Pullinen Laura, Leino-Holm Minka, Ranta Raisa, Rantanen Johanna, Salminen Petri, Seimelä Sari, Starck Erja, Tommila Milka, Tuomi Jenni, Uimaluoto Marika, Uusitalo Jouni, Vainio Maaret, Vesivalo Rauno, Viinamäki Niko, Viljanen Jarkko, Viljanen Heidi, Wallenius Pekka, Ylijoki Mirja)

EI 28 ääntä (Raita-aho Voitto, Grönman Minna, Haikkonen Aila, Huhtanen Tapio, Raja-aho Jooa, Immonen Niina, Lepistö Jari, Jalonen Vesa, Joutsenlahti Anssi, Juntunen Marketta, Kalli Eeva, Kantola Juha, Kerola Keijo, Kivenmaa Harri, Koivisto Arimo, Korkeaoja Juha, Korpela Simo, Lukka Heli, Nikula Heimo, Ojala-Seppä Soile, Ollila Helena, Sakari Heidi, Sarin Jyri, Sjöman Ilona, Sulkava Heli, Toivonen Jami, Vaitomaa Marja, Valtanen Niina)

Äänestyksen perusteella aluevaltuuston päätökseksi tuli aluehallituksen ehdotus. 

Eriävä mielipide

Juha Korkeaoja, Aila Haikkonen, Arimo Koivisto, Juha Kantola, Simo Korpela. Niina Valtanen, Vesa Jalonen, Tapio Huhtanen, Marja Vaitomaa, Minna Grönman, Marketta Juntunen, Keijo Kerola, Jari Lepistö, Heimo Nikula, Helena Ollila, Heli Sulkava, Eeva Kalli, Niina Immonen, Jami Toivonen, Jyri Sarin, Anssi Joutsenlahti, Soile Ojala-Seppä, Heidi Sakari ja Jooa Raja-aho jättivät eriävän mielipiteen. 

Valmistelija

Anna Alarautalahti-Heurlin, anna.alarautalahti-heurlin@sata.fi

Perustelut

Aluevaltuusto on hyväksynyt kokouksessaan 15.4.2024 § 28 Satakunnan hyvinvointialueen hallintosäännön päivittämisen siten, että viimeisimmät muutokset ovat tulleet voimaan 16.4.2024. Hallintosääntöä on tarpeen päivittää organisaatiossa tehtävien tehtävä- ja vastuumuutosten takia. Lisäksi samassa yhteydessä hyvinvointialueen hallintosääntöön esitetään tässä yhteydessä tehtäväksi pienempiä teknisluonteisia korjauksia.

Voimassa olevan hallintosäännön 33 §:n 19-kohdan mukaan, aluehallitus päättää hyvinvointialueen organisaation jakautumisesta toimialueisiin. Hallintosäännön pykälistä 18, 19 ja 23 ehdotetaan poistettavaksi toimialueita koskevat nimet niin, että elämänkaarimallin mukaisten toimialueiden (ml. erityis- ja sairaalapalvelujen toimialue) nimien sijaan käytettäisiin jatkossa "sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon toimialueet". Lisäksi hallintosäännöstä poistetaan nimiviittaukset konsernipalvelujen toimialueeseen ja pelastuslaitos-toimialueeseen sekä strategian ja järjestämisen vastuualueeseen.

Hallintosäännön 18 §:ssä määrätään hyvinvointialuejohtajan tehtävistä ja toimivallasta. Hallintosäännön 18 §:n 7-kohta koskien hyvinvointialuejohtajan väliaikaista hankintavaltuutta on vanhentunut ja asiasta on päätetty aluehallituksen hyväksymässä hankintaohjeesta. Tästä syystä edellä mainittu kohta esitetään poistettavaksi hallintosäännöstä.

Hallintosäännön 19 §:ssä määrättyihin sote-johtajan tehtäviin esitetään lisättäväksi uusi kohta, joka koskee rekisterinpitäjyyttä ja siihen liittyviä vastuita. Jatkossa sote-johtaja vastaisi asiakastietolaissa tarkoitettuna vastuullisena johtajana asiakastiedon ja asiakasasiakirjojen lainmukaisesta käytöstä, ohjeista, menettelytavoista ja käyttöoikeuksien myöntämisen periaatteista sekä asiakirjojen luovuttamisen periaatteista. Lisäksi sote-johtajan tehtäviin esitetään tehtäväksi pienempiä teknisluonteisia korjauksia.

Hallintosäännön 20-22 §:ssä määrätään professiojohtajien ja profession vastuuhenkilöiden yhteistyöryhmien tehtävistä. Näitä koskevat määräykset esitetään poistettavaksi hallintosäännöstä ja tehtävistä määrättäisiin jatkossa tarvittavilta osin tarkemmin toimintasäännöissä. Hallintosäännön 26 §:ssä määrätään strategian ja järjestämisen vastuualueesta ja sen johtajan tehtävistä. Nämä määräykset esitetään poistettavaksi hallintosäännöstä ja niistä määrättäisiin jatkossa toimintasäännössä. Lisäksi hallintosäännön 27 §:ssä esitetyt toimialueiden tehtävät esitetään poistettavaksi hallintosäännöstä ja niistä määrättäisiin jatkossa toimintasäännöissä.

Hallintosäännössä on käytetty nimikkeitä pelastustoimen johtaja (§ 41), pelastustoimialueen johtaja ja pelastusjohtaja (§ 49). Edellä mainitut nimikkeet on perusteltua yhdenmukaistaa edellä mainittuihin pykäliin, joten jatkossa hallintosäännössä käytetään nimikettä pelastuslaitoksen ylin viranhaltija. Hallintosäännön 41:ssä on määrätty turvallisuuden ja varautumisen lautakunnan esittelijöistä. Hallintosääntöä esitetään muutettavaksi siten, että edellä mainitun lautakunnan esittelijöihin muutetaan turvallisuuspäällikön tilalle valmiusjohtaja. Lisäksi valmiusjohtaja esitetään muutettavaksi turvallisuuspäällikön tilalle hallintosäännön 49 §:ssä, jossa määrätään viranhaltijoiden tehtävistä ja toimivallan jaosta vakavassa häiriötilanteessa tai poikkeusoloissa.

Hallintosäännön 86 §:ssä määrätään omavalvonnasta. Hallintosääntöä esitetään muutettavaksi siten, että omavalvontaan perustuvista havainnoista laadittaisiin jatkossa aluehallitukselle raportti vuosittain, kun se on hallintosäännön mukaan aikasemmin ollut puolivuosittain. Laki sosiaali- ja terveyspalveluiden valvonnasta astui voimaan 1.1.2024 alkaen. Edellä mainitun lain mukaisesti omavalvontaohjelman toteutuminen tulee raportoida 4 kk:n välein julkisessa verkossa.

Hallintosäännön 88 §:ssä määrätään varautumisesta, valmiussuunnittelusta ja kokonaisturvallisuudesta. Edellä mainittuun pykälään esitetään tehtäväksi sanamuotojen täsmennyksiä sekä täsmennetään toimialuejohtajien ja vastuualuejohtajien vastuita koskien turvallisuutta ja varautumista. 

Hallintosääntö muutosmerkintöineen on pykälätekstin liitteenä. Liitteenä olevassa hallintosäännössä poistettavaksi esitettävät kohdat on merkitty punaisella tekstillä ja yliviivauksella sekä lisätyt kohdat vihreällä tekstillä. Hallintosäännön muutokset esitetään tulevaksi voimaan 8.10.2024.

Ehdotus

Esittelijä

Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä esitetyt muutokset hallintosääntöön ja että muutokset tulevat voimaan 8.10.2024.

Päätös

Asia palautettiin valmisteluun.

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Marja-Leena Alho ehdotti aluehallituksen jäsen Sauli Ahvenjärven ja Rauno Vesivalon kannattamana,​ että asia palautetaan valmisteluun.

Koska kokouksen kuluessa oli tehty kannatettu palautusehdotus,​ jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä,​ asiasta oli äänestettävä.

Puheenjohtaja totesi,​ että suoritetaan äänestys:

EI Alhon ehdotus

JAA asian käsittelyn jatkaminen

Suoritettiin äänestys,​ jonka tuloksena:

JAA 2 ääntä (Jami Toivonen, Heidi Sakari)

EI 14 ääntä (Marjo Jaspa, Aila Haikkonen, Sauli Ahvenjärvi, Marja-Leena Alho, Eero Rantala, Keijo Kerola, Juha Korkeaoja, Rauno Vesivalo, Irmeli Elomaa, Mirja Ylijoki, Kari Hannus, Sinikka Alenius, Voitto Raita-aho, Harri Lehtonen)

Alhon ehdotus voitti, asia palautettiin valmisteluun.

 

 

 

Valmistelija

Anna Alarautalahti-Heurlin, anna.alarautalahti-heurlin@sata.fi

Perustelut

Aluevaltuusto on hyväksynyt kokouksessaan 15.4.2024 § 28 Satakunnan hyvinvointialueen hallintosäännön päivittämisen siten, että viimeisimmät muutokset ovat tulleet voimaan 16.4.2024. Hallintosääntöä on tarpeen päivittää organisaatiossa tehtävien tehtävä- ja vastuumuutosten takia. Lisäksi samassa yhteydessä hyvinvointialueen hallintosääntöön esitetään tässä yhteydessä tehtäväksi pienempiä teknisluonteisia korjauksia. Aluehallitus käsitteli hallintosäännön muutoksia kokouksessaan 17.9.2024 § 253 ja palautti asian uudelleen valmisteltavaksi.

Voimassa olevan hallintosäännön 33 §:n 19-kohdan mukaan, aluehallitus päättää hyvinvointialueen organisaation jakautumisesta toimialueisiin. Hallintosäännön pykälistä 18, 19 ja 23 ehdotetaan poistettavaksi toimialueita koskevat nimet niin, että elämänkaarimallin mukaisten toimialueiden (ml. erityis- ja sairaalapalvelujen toimialue) nimien sijaan käytettäisiin jatkossa "sosiaali- ja terveydenhuollon toimialueet". Lisäksi hallintosäännöstä poistetaan nimiviittaukset konsernipalvelujen toimialueeseen ja pelastuslaitos-toimialueeseen sekä strategian ja järjestämisen vastuualueeseen.

Hallintosäännön 18 §:ssä määrätään hyvinvointialuejohtajan tehtävistä ja toimivallasta. Hallintosäännön 18 §:n 7-kohta koskien hyvinvointialuejohtajan väliaikaista hankintavaltuutta on vanhentunut ja asiasta on päätetty aluehallituksen hyväksymässä hankintaohjeesta. Tästä syystä edellä mainittu kohta esitetään poistettavaksi hallintosäännöstä. Lisäksi hallintosäännön 19 §:ssä määrättyihin sote-johtajan tehtäviin esitetään tehtäväksi pienempiä teknisluonteisia korjauksia.

Hallintosäännön 20-22 §:ssä määrätään professiojohtajien ja profession vastuuhenkilöiden yhteistyöryhmien tehtävistä. Näitä koskevat määräykset esitetään poistettavaksi hallintosäännöstä ja tehtävistä määrättäisiin jatkossa tarvittavilta osin tarkemmin toimintasäännöissä. Hallintosäännön 26 §:ssä määrätään strategian ja järjestämisen vastuualueesta ja sen johtajan tehtävistä. Nämä määräykset esitetään poistettavaksi hallintosäännöstä ja niistä määrättäisiin jatkossa toimintasäännössä. Lisäksi hallintosäännön 27 §:ssä esitetyt toimialueiden tehtävät esitetään poistettavaksi hallintosäännöstä ja niistä määrättäisiin jatkossa toimintasäännöissä.

Hallintosäännössä on käytetty nimikkeitä pelastustoimen johtaja (§ 41), pelastustoimialueen johtaja ja pelastusjohtaja (§ 49). Edellä mainitut nimikkeet on perusteltua yhdenmukaistaa edellä mainittuihin pykäliin, joten jatkossa hallintosäännössä käytetään nimikettä pelastuslaitoksen ylin viranhaltija. Hallintosäännön 41:ssä on määrätty turvallisuuden ja varautumisen lautakunnan esittelijöistä. Hallintosääntöä esitetään muutettavaksi siten, että edellä mainitun lautakunnan esittelijöihin muutetaan turvallisuuspäällikön tilalle valmiusjohtaja. Lisäksi valmiusjohtaja esitetään muutettavaksi turvallisuuspäällikön tilalle hallintosäännön 49 §:ssä, jossa määrätään viranhaltijoiden tehtävistä ja toimivallan jaosta vakavassa häiriötilanteessa tai poikkeusoloissa. Lisäksi hallintosäännön 49 §:ssä todettu ICT-johtaja muutetaan muotoon ICT- ja digijohtaja. Aluehallitus käsittelee kokouksessaan 1.10.2024 ICT-johtajan viran lakkauttamista ja ICT- ja digijohtajan viran perustamista.

Hallintosäännön 86 §:ssä määrätään omavalvonnasta. Hallintosääntöä esitetään muutettavaksi siten, että omavalvontaan perustuvista havainnoista laadittaisiin jatkossa aluehallitukselle raportti vuosittain, kun se on hallintosäännön mukaan aikasemmin ollut puolivuosittain. Laki sosiaali- ja terveyspalveluiden valvonnasta astui voimaan 1.1.2024 alkaen. Edellä mainitun lain mukaisesti omavalvontaohjelman toteutuminen tulee raportoida 4 kk:n välein julkisessa verkossa.

Hallintosäännön 88 §:ssä määrätään varautumisesta, valmiussuunnittelusta ja kokonaisturvallisuudesta. Edellä mainittuun pykälään esitetään tehtäväksi sanamuotojen täsmennyksiä sekä täsmennetään toimialuejohtajien ja vastuualuejohtajien vastuita koskien turvallisuutta ja varautumista.

Hallintosäännön 126 §:ään on tehty lisäys, jonka perusteella nuorisovaltuustolla olisi jatkossa oikeus tehdä kirjallisia aloitteita aluevaltuuston kokouksissa. Lisäksi nuorisovaltuuston aloitteet tulee käsitellä samassa järjestyksessä kuin valtuutettujen jättämät valtuustoaloitteet.

Hallintosääntö muutosmerkintöineen on pykälätekstin liitteenä. Liitteenä olevassa hallintosäännössä poistettavaksi esitettävät kohdat on merkitty punaisella tekstillä ja yliviivauksella sekä lisätyt kohdat vihreällä tekstillä. Hallintosäännön muutokset esitetään tulevaksi voimaan 1.11.2024.

Ehdotus

Esittelijä

Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä esitetyt muutokset hallintosääntöön ja että muutokset tulevat voimaan 1.11.2024.
  • tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Marja-Leena Alho ehdotti aluehallituksen jäsen Irmeli Elomaan, Sauli Ahvenjärven ja Kari Hannuksen kannattamana,​ että hallintosääntöön lisätään seuraava: hyvinvointialuejohtaja nimeää monialaisen johtoryhmän, jossa on professioiden edustajina vähintään yksi lääketieteen, hoitotyön ja sosiaalityön johtava viranhaltija. Professiojohtamisen tehtävät määritellään erikseen toimintasäännössä. Tehtävä voidaan liittää toimialuejohtajan tehtävään tai muuhun soveltuvaan johtavaan tehtävään.

Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Rauno Vesivalo ehdotti aluehallituksen jäsen Maarit Pirisen kannattamana,​ että professiojohtajien tehtäviä ei poisteta hallintosäännöstä.

Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Juha Korkeaoja ehdotti aluehallituksen jäsen Aila Haikkosen kannattamana, että hallintosääntöön lisätään seuraava: sote-johtaja nimeää monialaisen johtoryhmän, jossa on professioiden edustajina vähintään yksi lääketieteen, hoitotyön ja sosiaalityön johtava viranhaltija. Professiojohtamisen tehtävät määritellään erikseen toimintasäännössä. Tehtävä voidaan liittää toimialuejohtajan tehtävään tai muuhun soveltuvaan johtavaan tehtävään.

Muutosehdotusten jälkeen puheenjohtaja esitti pidettäväksi neuvottelutauon klo 11.59-12.06.

Asian esittelijä, hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila muutti päätösehdotustaan seuraavasti: hallintosääntöön lisättiin sotejohtajan tehtävien alle seuraava: Sote-johtaja nimeää monialaisen johtoryhmän, jossa on professioiden edustajina vähintään yksi lääketieteen, hoitotyön ja sosiaalityön johtava viranhaltija. Professiojohtamisen tehtävät määritellään erikseen toimintasäännössä. Tehtävä voidaan liittää toimialuejohtajan tehtävään tai muuhun soveltuvaan johtavaan tehtävään. Puheenjohtaja totesi näin muutetun päätösehdotuksen olevan asian käsittelyn pohjana.

Marja-Leena Alho ja Juha Korkeaoja peruivat tekemänsä muutosehdotukset.

Koska kokouksen kuluessa oli tehty kannatettu muutosehdotus,​ jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä,​ asiasta oli äänestettävä.

Puheenjohtaja totesi,​ että suoritetaan äänestys:

EI Vesivalon ehdotus

JAA esittelijän ehdotus

Suoritettiin äänestys,​ jonka tuloksena:

JAA 12 ääntä (Sauli Ahvenjärvi, Aila Haikkonen, Marja-Leena Alho, Heidi Sakari, Marjo Jaspa, Juha Korkeaoja, Voitto Raita-aho, Eero Rantala, Kari Hannus, Keijo Kerola, Irmeli Elomaa, Anssi Joutsenlahti)

EI 4 ääntä (Sinikka Alenius, Rauno Vesivalo, Harri Lehtonen, Maarit Pirinen)

Äänestyksen perusteella aluehallituksen päätökseksi tuli esittelijän ehdotus.

Valmistelija

Anna Alarautalahti-Heurlin, anna.alarautalahti-heurlin@sata.fi

Perustelut

Asian esittelytekstit aluehallituksen kokouksissa 17.9.2024 § 253 ja 1.10.2024 § 273.

Ehdotus

Aluevaltuusto päättää

  • hyväksyä esitetyt muutokset hallintosääntöön ja että muutokset tulevat voimaan 1.11.2024.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin muilta osin, mutta hallintosääntö päätettiin pitää ennallaan lääketieteen, hoitotyön ja sosiaalialan professiojohtajien osalta.

 

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa aluevaltuuston jäsen Leena Jokinen-Anttila ehdotti aluevaltuuston jäsen Johanna Rantasen, Mari Kaunistolan, Juha Joutsenlahden, Simo Korpelan, Laura Pullisen ja Heli Sulkavan kannattamana, että hallintosääntö pidetään ennallaan lääketieteen, hoitotyön ja sosiaalialan professiojohtajien osalta.

Koska kokouksen kuluessa oli tehty kannatettu muutosehdotus, jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä, asiasta oli äänestettävä. 

Puheenjohtaja totesi, että suoritetaan nimenhuutoäänestys:

JAA aluehallituksen ehdotus 

EI Jokinen-Anttilan ehdotus 

JAA ääniä 27 (Ahvenjärvi Sauli, Alho Marja-Leena, Aromaa Jaakko, Elomaa Irmeli, Haikkonen Aila, Hakala Jari, Holmlund Anne, Huhtanen Tapio, Raja-aho Jooa, Immonen Niina, Jalonen Vesa, Jaspa Marjo, Joutsenlahti Anssi, Kalli Eeva, Kantola Juha, Kerola Keijo, Korkeaoja Juha, Lepistö Jari, Marttinen Matias, Ojala-Seppä Soile, Ollila Helena, Siren Tami, Sakari Heidi, Salminen Petri, Laurila Tapio, Toivonen Jami, Hatakka Lotta)

Ei ääniä 42 (Ailasmaa Tapio, Alenius Sinikka, Raita-aho Voitto, Grönman Minna, Walli Helvi, Hölttä Atte, Jokinen-Anttila Leena, Joutsenlahti Juha, Junnila Elina, Juntunen Marketta, Kaunistola Mari, Kivenmaa Harri, Koivisto Arimo, Korpela Simo, Kyhä Henna, Kähkönen Kari, Lahto Christa, Laulainen Arja, Uljas Heikki, Lehtonen Harri, Heino Mirva, Nordström Ari, Nikula Heimo, Pullinen Laura, Ranta Raisa, Rantanen Johanna, Seimelä Sari, Sjöman Ilona, Starck Erja, Sulkava Heli, Tommila Milka, Koivisto Tuomas, Uusitalo Jouni, Vainio Maaret, Kotiranta Anna-Maija, Valtanen Niina, Vesivalo Rauno, Viinamäki Niko, Viljanen Jarkko, Viljanen Heidi, Wallenius Pekka, Ylijoki Mirja)

Äänestyksen perusteella aluevaltuuston päätökseksi tuli Jokinen-Anttilan ehdotus.

Valmistelija

  • Anna Alarautalahti-Heurlin, anna.alarautalahti-heurlin@sata.fi

Perustelut

Laissa hyvinvointialueesta (611/2021) säädetään aluevaltuuston tehtävistä. Lain 22 §:n 2 momentin kohdan 2 mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen hallintosäännöstä.

Aluevaltuusto on hyväksynyt kokouksessaan 7.10.2024 § 76 Satakunnan hyvinvointialueen hallintosäännön päivittämisen siten,​ että viimeisimmät muutokset ovat tulleet voimaan 1.11.2024. Hallintosääntöä on nyt tarpeen päivittää organisaatiossa tehtävien tehtävä-​ ja vastuumuutosten takia. Myös toimielinrakennetta on tarkasteltu uudelleen, koska kuluvan valtuustokauden aikana on todettu, että toimielinrakenne on epätarkoituksenmukainen ja liian suuri. Lisäksi hyvinvointialueen hallintosääntöön esitetään tässä yhteydessä tehtäväksi pienempiä teknisluonteisia korjauksia.

Aluehallitus on nimennyt 18.6.2024 § 187 poliittisen ohjausryhmän toimielinrakenteen ja palkkiosäännön valmisteluun. Ohjausryhmä on kokoontunut syksystä 2024 lähtien ja se on toiminut virkavalmistelun tukena niin hallintosäännön kuin palkkiosäännönkin uudistamisessa.
 

Toimielinorganisaatio

Hallintosäännön 8 §:ssä säädetään aluehallituksen jaostoista. Aluehallituksen jaostot esitetään lakkautettavaksi, sillä niiden rooli hyvinvointialueen toiminnassa on ollut vähäinen. Muiden kuin yksilöasioiden jaoston tehtävät kuuluvat aluehallituksen tai viranhaltijoiden päätösvaltuuksiin.

Yksilöasioiden jaostosta luovutaan, minkä seurauksena sosiaali- tai terveydenhuollon asiakasta taikka potilasta koskevasta päätöksestä (ns. yksilöasiat) tehdyn oikaisuvaatimuksen ratkaisee toinen kuin varsinaisen päätöksen tehnyt viranhaltija seuraavasti: 

  • Hyvinvointialuejohtaja ratkaisee suorien alaistensa sekä toimialuejohtajan päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen taikka määrää ratkaisun tekevän viranhaltijan. 

  • Toimialuejohtaja ratkaisee toimialueensa viranhaltijan päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen taikka määrää ratkaisun tekevän viranhaltijan. 

  • Talousjohtaja ratkaisee tasasuuruisesta terveydenhuollon asiakasmaksusta tehdyn oikaisuvaatimuksen taikka määrää ratkaisun tekevän viranhaltijan.

 

Toimielinten jäsenten lukumäärä laskee niin, että aluehallituksessa sekä lautakunnissa olisi jatkossa 13 jäsentä.

Hallintosäännön 10 §:ssä säädetään lautakunnista. Lautakuntarakenne on uudistettu. Lautakuntien tehtäviin lisätään kirjaus, jonka mukaan lautakunta osallistuisi vuosittaiseen talousarvioprosessiin lausumalla toimialueensa talousarviosta. 

Hallintosäännön §:ssä 13 säädetään vaikuttamistoimielimistä. Lakisääteisten vaikuttamistoimielinten (nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto sekä vammaisneuvosto) lisäksi hyvinvointialueella on elinvoima- ja yhteistyöneuvottelukunta. Sen nimi muutetaan selvyyden vuoksi yritys- ja järjestöneuvottelukunnaksi

Aluehallituksen tehtäviin (§ 28) lisätään kirjaus, jonka mukaan sen tehtäviin kuuluu hyväksyä toimintasäännöt, hankintojen periaatteet, hankinta- ja sopimusohjeen sekä vuosittainen hankintasuunnitelma. Osana hankintojen periaatteita, aluehallitus hyväksyisi myös strategisen tason sopimuslinjaukset järjestämisvastuun toteuttamiseksi. 


Henkilöstöorganisaatio

Terveydenhuoltonlain (1326/2010) 57 §:n mukaan terveydenhuollon toimintayksikössä on oltava vastaava lääkäri. Vastaavan lääkärin on johdettava ja valvottava toimintayksikön terveyden- ja sairaanhoitoa. Potilaan sairaanhoidon aloittamisesta ja lopettamisesta sekä potilaan siirtämisestä toiseen toimintayksikköön päättää vastaava lääkäri tai hänen antamiensa ohjeiden mukaan muu laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö. Hyvinvointialueella on oltava tarpeenmukainen henkilöstö terveydenhuollon toimintayksikölle kuuluvia julkista valtaa sisältäviä tehtäviä varten. Henkilön, jonka tehtäviin kuuluu julkisen vallan käyttäminen, on oltava virkasuhteessa hyvinvointialueeseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 12 §:ssä säädetään edellytyksistä hankkia palveluja yksityiseltä palveluntuottajalta

Voimassa olevassa hallintosäännössä lääketieteen professiojohtaja toimii terveydenhuoltolain 57 §:n mukaisena vastaavana lääkärinä. Hallintosääntöä esitetään muutettavaksi siltä osin, että tehtävä liitetään erityis- ja sairaalapalveluiden toimialuejohtajan tehtäviin.

Hallintosäännön 41 §:ssä säädetään viran haettavaksi julistamisesta. Hallintosääntöön esitetään kirjattavaksi, että henkilö voidaan ottaa virkasuhteeseen ilman julkista hakumenettelyä silloin, kun henkilö on tarkoituksenmukaista ottaa/siirtää hänen palvelussuhdettaan koskevien uudelleenjärjestelyjen vuoksi ja jonka tehtävän kelpoisuusehdot henkilö täyttää. Muutosta alettaisiin soveltamaan 15.3.2025 alkaen.
 

Päätöksenteko- ja hallintomenettely

Hallintosäännön 142 § muotoillaan niin, että toimielin voi esittelijän tai jäsenen ehdotuksesta yksimielisellä päätöksellä ottaa käsiteltäväkseen asian, jota ei ole mainittu kokouskutsussa. Asian tulee olla kiireellinen. 

 

Muut teknisluontoiset muutosehdotukset selviävät liitteestä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tero Mäkiranta, tero.makiranta@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä esitetyt muutokset hallintosääntöön ja että muutokset tulevat voimaan §:n 41 osalta 15.3.2025 ja muilta osin 1.6.2025.

Päätös

Aluehallitus päätti, että se ei poista yksilöasioiden jaostoa toimielinrakenteesta.

Aluehallitus päätti yksimielisesti, että aluevaltuustossa on jatkossa 3 varapuheenjohtajaa.

Lisäksi aluehallitus päätti lisätä hallintosääntöön aluehallituksen tehtäviin, että aluehallitus päättää lautakuntien esittelijöistä sekä lisäsi turvallisuuden ja varautumisen lautakunnan tehtäviin, että lautakunta antaa lausuntonsa pelastustoimen talousarviosta.

Muilta osin päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Ennen tämän asian päätöksentekoa puheenjohtaja esitti pidettäväksi kokoustauon klo 13.09-13.45.

Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Heidi Sakari teki muutosehdotuksen Jami Toivosen kannattamana, että aluevaltuussa on jatkossa 3 varapuheenjohtajaa. 

Puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko Heidi Sakarin muutosehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska muutosehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi aluehallituksen hyväksyneen sen yksimielisesti.

Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Sinikka Alenius teki muutosehdotuksen Mirja Ylijoen, Rauno Vesivalon, Jami Toivosen, Heidi Sakarin ja Voitto Raita-ahon kannattamana, että yksilöasioiden jaostoa ei poisteta toimielinrakenteesta.

Koska kokouksen kuluessa oli tehty kannatettu muutosehdotus,​ jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä,​ asiasta oli äänestettävä.

Puheenjohtaja totesi,​ että suoritetaan äänestys:

JAA  esittelijän ehdotus

EI Sinikka Aleniuksen ehdotus

JAA 7 ääntä (Eero Rantala, Irmeli Elomaa, Marja-Leena Alho, Aila Haikkonen, Marjo Jaspa, Keijo Kerola, Kari Hannus)

EI 9 ääntä (Sauli Ahvenjärvi, Heidi Sakari, Jami Toivonen, Rauno Vesivalo, Sinikka Alenius, Mirja Ylijoki, Harri Lehtonen, Juha Korkeaoja, Voitto Raita-aho)

Aluehallituksen päätökseksi tuli Sinikka Aleniuksen ehdotus.

Tiedoksi

Aluevaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä lain hyvinvointialueesta 141 §:n nojalla oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.