Aluehallitus, kokous 25.2.2025

§ 74 Satakunnan hyvinvointialueen omavalvontaohjelma

SATAHADno-2025-1542

Valmistelija

  • Katri Siiri-Valovirta, katri.siiri-valovirta@sata.fi

Perustelut

Hyvinvointialueen tehtävien ja palvelujen omavalvonta on toteutettava osana niiden järjestämistä ja tuottamista. Satakunnan hyvinvointialueen on laadittava vastuulleen kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma. Omavalvontaohjelma on lakisääteinen strateginen asiakirja, joka kuvaa miten omavalvonnan toteutuminen ja vastuut on järjestetty Satakunnan hyvinvointialueella. Satakunnan hyvinvointialueen omavalvontaohjelma kattaa pelastustoimen ja sosiaali- ja terveyspalvelut.

Satakunnan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan aluehallitus hyväksyy hyvinvointialueen omavalvontaohjelman. Tämä omavalvontaohjelma yhdistää ja kumoaa aiemmin aluehallituksen hyväksymät sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen erilliset omavalvontaohjelmat (aluehallitus 12.12.2022).

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annettu laki (valvontalaki 741/2023) astui voimaan 1.1.2024 ja samalla kumottiin aikaisemmin sosiaali- ja terveydenhuollon omavalvontaa ohjannut lainsäädäntö. Lain sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 26§:n mukaisesti sosiaali- ja terveyspalvelunjärjestäjän on laadittava vastuulleen kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma ja julkaistava se julkisessa tietoverkossa tai muulla niiden julkisuutta edistävällä tavalla.

Omavalvontaohjelmassa linjataan sosiaali- ja terveyspalveluiden valvonnan periaatteet, jonka mukaan tehdään operatiivinen valvontasuunnitelma vuosittain. Omavalvontaohjelmassa määritellään omavalvonnan vastuut, niin järjestämisen kuin tuottamisen osalta, sekä se miten varmistetaan edellä mainitut palveluiden vaatimukset palveluntuottajasta riippumatta. Omavalvontaohjelma on strateginen dokumentti, jossa on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen osalta todettava, miten varmistetaan palvelujen saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus ja laatu sekä asiakkaiden yhdenvertaisuuden toteutuminen.

Laki pelastustoimen järjestämisestä (613/2011, 16§) määrittelee, että hyvinvointialueen on varmistettava omavalvonnalla tehtäviensä lainmukainen hoitaminen. Hyvinvointialueen on varmistettava pelastustoimen palvelujen saatavuus, laatu ja vaikuttavuus. Pelastustoimen omavalvontaohjelmassa tulee määritellä, miten 1 momentissa tarkoitettujen velvoitteiden noudattaminen kokonaisuutena järjestetään ja toteutetaan. Omavalvontaohjelmassa on todettava, miten pelastustoimen palvelujen saatavuutta ja toteutumista, laatua sekä vaikuttavuutta seurataan ja miten havaitut puutteellisuudet korjataan.

Satakunnan hyvinvointialueen omavalvontaohjelma sekä omavalvontaohjelman toteutumisen seurantaan perustuvat havainnot ja niiden perusteella tehtävät toimenpiteet julkaistaan  julkisessa tietoverkossa neljän kuukauden välein. Satakunnan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan omavalvonnasta ja siihen liittyvistä havainnoista raportoidaan aluehallitukselle vuosittain.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tero Mäkiranta, tero.makiranta@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä hyvinvointialueen omavalvontaohjelman ja valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan tekemään pienimuotoisia muutoksia kuten seurannan mittareiden muutokset tarvittaessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen puheenjohtaja esitti pidettäväksi kokoustaukon klo 16.02-16.13.

Tiedoksi

valvontayksikkö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.