Aluehallitus, kokous 1.10.2024

§ 285 Vastuuyksikön päällikön viran perustaminen, aikuisten toimialue, vammaispalvelujen vastuualue, asumisen ja päiväaikaisen toiminnan palvelut

SATAHADno-2024-8132

Valmistelija

  • Saila Hohtari, saila.hohtari@sata.fi

Perustelut

Sata-alueella on käyty yhteistoimintamenettely ajalla 19.3.2024-9.6.2024 (Ah, 18.6.2024, 190§). Yt-neuvottelut käytiin hyvinvointialueen taloudellisen tilanteen perusteella.  Lasten, nuorten ja perheiden, aikuisten, ikääntyneiden sekä erityis- ja sairaalapalveluiden toimialueita koskevat neuvottelut pidettiin osana koko hyvinvointialueen yt-neuvotteluja. Käydyt neuvottelut liittyivät osaltaan Satakunnan hyvinvointialueen muutosohjelman kohdan 4.1 tavoitteiden mukaan suunniteltuihin esihenkilörakenteen keventämiseen ja organisaation toimivuuden parantamiseen.  

Sata-alueen yt-neuvotteluiden tuloksena vastuualue- ja vastuuyksikkörakennetta vähennetään. Hallintosäännön 3 luvun mukaan sote- johtaja päättää toimialueiden jakautumisesta vastuualueisiin (*koskee Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden toimialuetta, aikuisten palveluiden toimialuetta ja ikääntyneiden palveluiden toimialuetta sekä erityistason ja sairaalapalveluiden toimialuetta). Hallintosäännön mukaan toimialuejohtaja päättää vastuuyksiköistä.   

Aikuisten palveluiden toimialueella yhteistoimintaneuvotteluissa on valmisteltu vastuualueiden yhdistämistä. Aikaisemmin toimialueella on ollut viisi (5) vastuualuetta: Sosiaalityö, terveyspalvelut, sosiaalityön ja vammaispalvelujen vaatívan tuen osaamiskeskus, vammaispalvelujen asuminen ja päiväaikainen toiminta ja päihde- ja mielenterveyspalvelut.  Jatkossa vastuualueita olisi vain kolme (3) Sotekeskus-palvelut, vammaispalvelut ja päihde- ja mielenterveyspalvelut. Toiminnallisesti vastuualuetta johtaa edelleen vastuualuejohtaja. 

Osana yt-neuvotteluja on samalla tarkasteltu johtamisjärjestelmää ja toiminnallista organisaatiota tarvittavien perustettavien virkojen osalta. 

Aikuisten palveluiden toimialue esittää perustettavaksi vastuuyksikön päällikön virkaa aikuisten palveluiden vammaispalvelun vastuualueelle asumisen ja päiväaikaisen toiminnan palvelut vastuuyksikköön. Viran kelpoisuusehdoksi esitetään sosiaali- tai terveydenhuollon ylempää korkeakoulututkintoa. Uudet palkkamäärittelyt perustuvat tehtävänkuviin ja työn vaativuuden määrittelyyn. Lisäksi mahdolliset lakkautettavat virat päätetään erillisellä aluehallituksen päätöksellä myöhemmin yt-toimeenpanon edetessä. 

Laki kunnan tai hyvinvointialueen viranhaltijasta (2003/304) mukaan tehtävät, joissa käytetään osaksikin julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa eli niitä varten on perustettava virka. Julkisen vallan käyttämisellä tarkoitetaan lakisääteistä toimivaltaa antaa velvoittava määräys tai päättää toisen edusta, oikeudesta tai velvollisuudesta. Näin ollen, mikäli työhön kuuluu muun muassa lakiin perustuvaa päätöksentekoa, tulee työntekijällä olla virkasuhde.   

Hallintosäännön 52 §:n mukaan aluehallitus päättää virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • perustaa vastuuyksikön päällikön viran aikuisten palveluiden vammaispalvelun vastuualueelle asumisen ja päiväaikaisen toiminnan palvelut vastuuyksikköön
  • vahvistaa viran kelpoisuusehdoksi sosiaali- tai terveydenhuollon ylemmän korkeakoulututkinnon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

sote-johtaja Sari Rantanen, toimialuejohtaja Saila Hohtari, talouspäällikkö Hannu-Pekka Neuvonen, taloussuunittelija Jussi Kujansuu, palvelussuhdeasiat

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.