Aluehallitus, kokous 1.10.2024

§ 281 Aikuisten palveluiden toimintasäännön tarkastaminen

SATAHADno-2024-7950

Valmistelija

  • Saila Hohtari, saila.hohtari@sata.fi

Perustelut

Satakunnan hyvinvointialueella on käyty yhteistoimintaneuvottelut keväällä 2024. Aluehallitus päätti yt-menettelyn päättymisestä kokouksessaan 18.6.2024 § 190. Aikuisten palvelujen toimialuetta koskevat neuvottelut pidettiin 26.4.2024 ja 16.5.2024 osana koko hyvinvointialueen yt-neuvotteluja.  Käydyt neuvottelut liittyivät osaltaan Satakunnan hyvinvointialueen muutosohjelman kohdan 4.1 tavoitteiden mukaan suunniteltuihin esihenkilörakenteen keventämiseen ja organisaation toimivuuden parantamiseen.

Hallintosäännön 33 §:n 10-kohdan mukaan aluehallitus päättää hyvinvointialueen toimintasäännöistä. Aikuisten palvelujen toimialueella on tehty muutoksia organisaatiorakenteeseen sekä yksittäisten viran- tai toimenhaltijoiden tehtäväkuviin. Toimintasäännöt tulee päivittää vastaamaan tehtyjä muutoksia.

Lisäksi toimintasääntöä on myös päivitetty havaittujen puutteiden tai ristiriitaisuuksien osalta sekä mm. sote-valvontalain mukaisin muutoksin.

Keskeinen muutos aikuisten palvelujen toimintasäännössä on uusi vastuualuerakenne. Aikaisemmin aikuisten toimialueella on ollut viisi vastuualuetta; sosiaalityön, terveyspalvelujen, vammaispalvelujen sosiaalityön ja vaativan tuen osaamiskeskuksen, vammaispalvelujen asumisen ja päiväaikaisen toiminnan sekä päihde- ja mielenterveystyön vastuualueet. Jatkossa vastuualueita on vain kolme: sote-keskuspalvelut, vammaispalvelut ja päihde- ja mielenterveyspalvelut. Nämä kolme ovat palveluyksiköitä, joiden vastuuhenkilö on vastuualuejohtaja. ​Palveluyksikkö on hallinnollisesti ja toiminnallisesti organisoitu kokonaisuus, jota vastuuhenkilö johtaa.

Toiminnallisesti toimialueelle ei ole ohjautunut uusia tehtäväkokonaisuuksia, vaan nykyisten vastuualueiden tehtävät ovat rakentuneet kolmelle uudelle vastuualueelle.

Sote-keskuspalvelut vastuualue huolehtii työikäisen väestön hyvinvoinnin edistämisestä tarjoamalla ensisijaisesti työikäisille suunnattuja sosiaalipalveluita hyvinvointialueella sekä huolehtii laaja-alaisesti väestön hyvinvoinnin edistämisestä tarjoamalla kaikenikäisille asukkaille suunnattuja terveydenhuollon peruspalveluita hyvinvointialueella. Vastuualue jakautuu neljään terveyspalveluiden vastuuyksikköön, ja kahteen sosiaalipalveluiden vastuuyksikköön, joista jokaista johtaa vastuuyksikön päällikkö. Vastuuyksiköiden palvelut tuotetaan integroidusti ja verkostomaisesti alueellisissa Sote-keskuksissa.

Vammaispalvelut vastuualue huolehtii kohdennetusti erityisryhmien hyvinvoinnin edistämisestä tarjoamalla vammaisille tai siihen rinnastettavan syyn vuoksi erityistä tukea tarvitseville kohdennettuja sosiaalihuollon palveluita hyvinvointialueella. Vastuualue jakautuu sosiaalityön -ja vaativan tuen palveluiden vastuuyksikköön sekä asumisen ja päiväaikaisen toiminnan palveluiden vastuuyksikköön, joita kumpaakin johtaa vastuuyksikön päällikkö.

Päihde- ja mielenterveyspalvelujen vastuualueella ei ole tapahtunut muutoksia, vaan vastuualue jatkaa samalla rakenteella. Päihde- ja mielenterveyspalvelujen vastuualue huolehtii aikuisväestön hyvinvoinnin edistämisestä tarjoamalla aikuisväestölle suunnattuja kohdennettuja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita hyvinvointialueella. Vastuualue jakautuu mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastaanottopalveluiden, asumispalveluiden ja toiminnallisen kuntoutuksen palveluiden vastuuyksikköihin, joita jokaista johtaa vastuuyksikön päällikkö.

Uusi toimintasääntö muutosmerkintöineen on pykälän liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan aikuisten palvelujen toimintasäännön tulevaksi voimaan 1.11.2024 ehdolla, että aluevaltuusto hyväksyy hallintosäännön muutokset kokouksessaan 7.10.2024

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti sekä lisäksi aluehallitus päätti myöntää hyvinvointialuejohtajalle oikeuden hyväksyä toimintasääntöön vähäisiä, teknisiä korjauksia.

 

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Marja-Leena Alho ehdotti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Koska ehdotus ei saanut kannatusta, se raukesi. Asian käsittelyä jatkettiin.

Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Marja-Leena Alho ehdotti, että toimintasääntöön sekä organisaatiokaavion lisätään kaksi ylillääkärin tehtävää vastaavasti kuin hoitotyön päälliköt. Koska ehdotus ei saanut kannatusta, se raukesi. Asian käsittelyä jatkettiin.

Asian esittelijä, hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila lisäsi päätösehdotukseensa seuraavan: Toimintasääntöön sekä organisaatiokaavioon lisätään kaksi ylilääkärin tehtävää vastaavasti, kuin hoitotyön päälliköt. Näihin liittyvät viran perustamiset tuodaan seuraavaan aluehallituksen kokoukseen. Puheenjohtaja totesi näin muutetun päätösehdotuksen olevan asian käsittelyn pohjana.

Tiedoksi

Saila Hohtari, Aija Valo

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.