Aluehallitus, kokous 17.6.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 238 Vastine oikaisuvaatimukseen pelastusryhmänjohtajan virkavalintaa koskevassa päätöksessä (lisäpykälä)

SATAHADno-2025-3113

Valmistelija

  • Jyri Leppäkoski, jyri.leppakoski@sata.fi

Perustelut

Hakuprosessi

Satakunnan hyvinvointialueen Hälytys- ja avunantopalvelut vastuualueen Päivystävät paloasemat vastuuyksikössä on ajalla 18.2.2025-5.3.2025 ollut viranhaltijalain mukaisessa avoimessa haussa Rauman paloaseman pelastusryhmänjohtajan virka.

Hakuilmoituksessa on todettu pelastusryhmänjohtajan tehtävistä seuraavasti:

Pelastusryhmänjohtajan tehtävänä on johtaa vuorollaan paloaseman palvelutuotantoa. Hän huolehtii vuorollaan hälytysvalmiudesta kaikkina aikoina. Hälytysvalmiuden ylläpitämiseen kuuluu myös tehtävän jälkeisen huollon sekä viikkotarkastuksien valvominen.

Pelastusryhmänjohtaja toimii työnantajan edustajana johtaen vastuullaan olevan työvuoron ja aseman toimintaa hälytys- sekä asemapalvelussa sekä hallinnollisissa esihenkilötehtävissä. Pelastusryhmänjohtaja osallistuu pelastustoiminnan ja ensihoidon (ensivaste) tehtäville. Pelastusryhmänjohtaja osallistuu lisäksi onnettomuuksien ehkäisytyöhön suorittamalla valvontakäyntejä sekä antamalla turvallisuuskoulutusta kuntalaisille.

Virkaan valittavalle on hakuilmoituksessa asetettu seuraavat kelpoisuusedellytykset.

Kelpoisuusvaatimuksena on valtioneuvoston asetuksen 407/2011 § 6:n mukainen kelpoisuus (alipäällystö). Lisäksi edellytetään BC-luokan ajokortti/ajo-oikeus, sekä pelastusryhmänjohtajalta vaadittavaa hyväksyttyä savusukelluskelpoisuutta.

Hakuilmoituksessa on lisäksi todettu seuraavasti:

Eduksi luetaan kokemus pelastusryhmänjohtajan tehtävistä sekä kyky ylläpitää ja kehittää laivuritoiminnan ja/tai vesisukellustoiminnan osaamista.

Hakuajan umpeutumiseen mennessä 5.3.2025 virkaa haki yhteensä kymmenen henkilöä, joista haastatteluihin kutsuttiin seitsemän henkilöä. Haastatteluun kutsuttujen joukossa on ollut virkaan valittu Tapio Viitanen ja yksi oikaisuvaatimuksen allekirjoittaneista Tommi Hyötylä. Oikaisuvaatimuksen on allekirjoittanut yhteensä 32 henkilöä.

Rauman pelastusryhmän johtajan virkaa koskevat haastattelut toteutettiin 11.3., 13.3. ja 17.3.2025. Haastattelijoina toimivat asemamestarit Tuomas Vuori, Marko Toivio ja Pasi Nevala sekä henkilöstöasiantuntijat Jani Hakala ja Jenni Koskialho.

Kaikki virkaa hakeneet täyttivät asetetun kelpoisuuden. Muiden hakuilmoituksessa mainittujen, eduksi katsottavien seikkojen osalta hakijoiden ansioissa oli eroavaisuuksia.

Virkavalintapäätös

Vastuuyksikön päällikkö Juuso Suonpää on viranhaltijapäätöksellään 26.3.2025 SATAHADno-2025-3113 päättänyt valita virkaan Tapio Viitasen 12.5.2025 alkaen, vastoin asemamestari Marko Toivion esitystä.

Tapio Viitasen valintaa virkaan on viranhaltijapäätöksessä perusteltu Viitasen koulutuksella, työkokemuksella ja osaamisella sekä haastattelussa esille tulleiden näkemysten, soveltuvuuden ja kokonaisarvion perusteella. Viitasella on päätöksessä todettu olevan merkittävästi pidempi työkokemus pelastusryhmänjohtajan tehtävästä sekä hänen olleen haastattelussa selvästi ansioitunein ja kokenein.

Lausuminen oikaisuvaatimuksessa esitettyyn

Oikaisuvaatimuskirjelmässä esitettyihin väittämien osalta todetaan, että viranhakumenettelyssä ja virkavalintaa koskevassa päätöksenteossa on kaikilta osin toimittu lainmukaisesti ja asiallisesti.

Pelastuslaitos-toimialueen toimintasäännön 5.3-kohdan mukaan pelastusryhmänjohtajan virkavalinnasta päättää vastuuyksikön päällikkö. Toimivaltaa säätelevässä toimintasäännössä ei vastoin oikaisuvaatimuksesta syntyvää käsitystä ohjeisteta taikka aseteta rajoitteita rekrytointivaiheeseen osallistuvien suhteen, kyse on päätöksentekoa koskevan toimivallan määrittelystä. Myöskään hallinnollisessa lainsäädännössä ei ohjeisteta työnantajakohtaista päätöksentekoprosessia taikka ko prosessin esivaiheita. Työnantajan on ollut sallittua suorittaa rekrytointivaiheeseen kuuluvat haastattelut tarkoituksenmukaiseksi ja parhaaksi katsomallaan tavoin ja henkilökokoonpanolla. Aktuelliin haastatteluun osallistuivat kaikki kolme pelastuslaitoksen asemamestaria ja kaksi henkilöstöasiantuntijaa, pelastustoimialueella vakiintuneen pitkäaikaisen käytännön mukaisesti. Pelastuslaitos-toimialueella on noudatettu yleisesti tapaa pelastusryhmänjohtajien haastatteluiden osalta, että päätöksentekijä eli vastuuyksikön päällikkö ei osallistu haastatteluihin. Mitään epäasiallista vaikuttamista ei ole tapahtunut oikaisuvaatimuksen kohteena olevaan valintaprosessiin taikka päätöksentekoon liittyen.

Todettakoon, että virkaa hakeneista, ei valituksi tulleista henkilöistä ei kukaan ole pyytänyt työnantajalta ansiovertailua taikka muitakaan mahdollisia asiakirjoja virkavalintaan liittyen. Ei myöskään Tommi Hyötylä. Kyseisiä asiakirjoja ei siten ole toimitettu oikaisuvaatimuksentekijöille, oikaisuvaatimuksessa esitetty pitää tältä osin paikkansa.

Oikaisuvaatimuksessa mainitaan pelastuslaitoksen sisäiset siirrot, joilla tarkoitetaan ilmeisesti virantoimituspaikan väliaikaisia taikka pysyviä muutoksia hyvinvointialueen sisällä. Kyseisille yksilöviranhaltijoita koskeville päätöksille ei tule antaa merkitystä oikaisuvaatimuksen kohteena olevan asian arvioinnin kannalta, oikaisuvaatimuksessa on kyse virkaan valitsemista koskevan päätöksen arvioimisesta. Yksilöviranhaltijoita koskevien päätösten perusteena on usein ollut asianosaisen viranhaltijan oma-aloitteisesti esittämä pyyntö virantoimituspaikan muutoksesta, em. päätöksiä on myös tehty toiminnallisista syistä.

Oikaisuvaatimuksessa viitataan tarkemmin yksilöimättömään päätökseen, jonka perusteluiden mukaan paloesimiesten käyttö erityisesti vesisukellusvalmiuden ylläpitämiseen on nykyisellä henkilöstötilanteella välttämätöntä. Todettakoon, että em. päätöksen perusteluosan ilmentämää periaatetta ei ole tosiasiallisesti ole toiminnassa noudatettu, kaikissa työvuoroissa ei pelastusryhmän johtajalla ole vesisukellus- tai laivuripätevyyttä. Välttämättömästä toiminnallisesta edellytyksestä ei siten ole kyse. Näin ollen työnantaja katsoo, ettei myöskään tällä oikaisuvaatimuksessa esille nostetulla seikalla ole oikaisuvaatimuksen kohteena olevan virkavalintapäätöksen arvioinnin kannalta merkitystä.

Virkavalintapäätöstä tehtäessä ja sitä edeltävästi on hakijoita kohdeltu tasapuolisesti, kaikissa rekrytointivaiheissa. Hakuilmoituksessa ilmoitetut kelpoisuudet ja eduksi katsomiset ovat ohjanneet työnantajan harkintaa, hakuilmoituksen edellyttämää kelpoisuutta, työkokemusta ja osaamista on arvioitu yhdenvertaisesti kaikkien hakijoiden kohdalla. Päätöksenteossa on huomioitu myös kunkin hakijan haastattelutilanteessa ja hakemusasiakirjoissaan antama tieto. Viitaten oikaisuvaatimukseen, tässä päätöksenteossa ei mielikuvilla ole ollut sijaa. Työnantaja on johdonmukaisesti harkinnassaan ja valintapäätöksessään noudattanut hakuilmoituksen ja lainsäädännön asettamia velvoitteita. Hakuilmoitukseen on työnantaja sisällyttänyt juuri kyseisen viran kannalta keskeiset kelpoisuusvaatimukset ja eduksi katsottavan osaamisen, joihin päätös on perustettu.

Hakijoiden arviointi

Todettakoon, että virkaan valittu Tapio Viitanen on suorittanut alipäällystötutkinnon vuonna 2002, hän on toiminut pelastusryhmänjohtajana vuodesta 2003 alkaen. Tommi Hyötylä on suorittanut alipäällystötutkinnon vuonna 2023, hänelle on ajalle 4.9.2023-31.12.2024 annettu viranhoitomääräys Huittisten paloaseman pelastusryhmänjohtajaksi.

Oikaisuvaatimuksessa on tuotu esille Tommi Hyötylän pitkä kokemus pelastajan tehtävistä. Hakuilmoituksessa eduksi on katsottu kokemus pelastusryhmänjohtajan tehtävistä. Tapio Viitasella on kokemusta pelastusryhmänjohtajan tehtävistä 20 vuotta, Tommi Hyötylällä 1 vuosi ja 8 kuukautta.

Todettakoon, että Tommi Hyötylän vesisukelluspätevyys on huomioitu hakijoiden arvioinnissa, tosin hakuilmoituksen mukaan kyse ei tältä osin ole kyseiseen virkaan asetetusta kelpoisuusvaatimuksesta. Kuten edellä on tuotu ilmi, kaikilla Rauman paloaseman pelastusryhmänjohtajilla ei ole tälläkään hetkellä vesisukelluspätevyyttä, eikä kyse ole ns kelpoisuusehdosta toimia Rauman paloasemalla pelastusryhmänjohtajana. Sekä vesisukellus- että laivuripätevyys luetaan eduksi Rauman paloasemalle valittavien pelastusryhmänjohtajien osalta, jos kyseessä on muutoin tasavertainen valintatilanne. Tommi Hyötylän valinta pelastusryhmänjohtajaksi Rauman paloasemalle ei myöskään olisi lisännyt suorituskykyä vesisukelluksen osalta, koska Tommi Hyötylällä on pelastajan virka Rauman paloasemalla ja hänet lasketaan jo kyseissä virassa vesisukellusvahvuuteen.

Oikaisuvaatimuksessa on tuotu esille Tommi Hyötylän soveltuvuutta puoltavana seikkana hänen osallistumisensa Palopäällystöliiton järjestämän pelastustoimen veneenkuljettajan kouluttajakoulutukseen (PETOVEKO). Kurssille hakeutuminen ja pääseminen ei ole ollut kelpoisuusehto tai eduksi luettava asia hakuilmoituksessa, Tommi Hyötylä ei tästä mahdollisesti tietoisena myöskään tuonut asiaa esille haastattelussa. Selvyyden vuoksi todettakoon, että Tommi Hyötylä ei vielä ole suorittanut em kurssia, kyseessä ei ole hakijalla jo olemassa olevasta taidosta.

Haastattelutilanteessa Tapio Viitanen toi esille, että hän on toiminut Satakunnan pelastuslaitoksen laivaisäntänä ja ollut kehittämässä Satakunnan pelastuslaitoksen merellistä toimintaa ennen kuin tehtävä siirrettiin tekniselle päällikölle. Tommi Hyötylällä on halu kehittää merellistä toimintaa ja itseään, Tapio Viitanen on jo kehittänyt merellistä toimintaa vuosien ajan. Tapio Viitasen ansiosta Satakunnan pelastuslaitoksella on alettu esimerkiksi nimeämään laivureita vuosittain ja kehitetty alusten kunnossapito-ohjelma hänen toimiessaan aiemmin laivaisäntänä.

Sekä Tommi Hyötylä että Tapio Viitanen ovat kotimaanliikenteen laivureita, mikä on huomioitu arvioinnissa. Asemamestari Marko Toivion valmistelemassa tekstissä on mainittu, että Tommi Hyötylällä on rannikkolaivurin pätevyys. Haastattelussa mukana olevat henkilöt sekä päätöksen tehnyt vastuuyksikön päällikkö ovat koko prosessin ajan olleet tietoisia siitä, että Tommi Hyötylällä on kotimaanliikenteen laivurin pätevyys ja tämä on huomioitu kokonaisvertailussa. Rannikkolaivurin pätevyys on siis vain esittelijän virhe tekstissä, tekstin teknisluonteinen virhe ei siten ole vaikuttanut arviointiin.

Haastattelutilanteessa hakijoille on esitetty kysymyksiä hakijan kokemuksesta ja vahvuuksista pelastusryhmänjohtajana toimimisen ajalta. Tommi Hyötylä toi esille operatiivisten tehtävien osalta, että hänellä ei ole juurikaan kokemusta operatiivisista tehtävistä lyhyen kokemuksensa takia. Tommi Hyötylä kertoi hänellä olevan rauhallisuutta, maalaisjärkeä ja muista tehtävistä karttunutta kokemusta. Tapio Viitanen toi esille pitkän kokemuksensa pelastusryhmänjohtajana, kokonaisuuksien hallinnan ja pelastusryhmänjohtajalle asetettujen vaatimuksien tuntemuksen operatiivisilla tehtävillä. Hallinnollisten tehtävien hoidosta Tommi Hyötylä kertoi, että ne eivät ole hänen vahvuutensa eivätkä it-asiat ole lähellä hänen sydäntään. Tommi Hyötylä kertoi myös opettelevansa tarvittavat asiat. Tapio Viitanen kertoi tehneensä aina vaatimuksen mukaiset hallinnolliset tehtävät, jotka ovat aina hoituneet ongelmitta. Muut haastattelukysymykset koskivat työhyvinvoinnin parantamista, vastuun ottamista haastavissa tilanteissa sekä esihenkilöiden vastuita ja velvollisuuksia. Tommi Hyötylä toi esille monessa vastauksessaan, että kokemusta ei ole vielä, eikä rutiineja syntynyt. Tapio Viitasen vastauksista tuli esille pitkä kokemus.

Perustuslain nimitysperusteista

Oikaisuvaatimuksessa viitataan mm. perustuslaissa todettuihin nimitysperusteisiin.

Taito tarkoittaa koulutuksen ja työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Tapio Viitasella on merkittävästi enemmän työkokemuksen kautta hankittuja tietoja ja taitoja virkatehtävään.

Kyky viittaa henkilön tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Tommi Hyötylä ja Tapio Viitanen ovat molemmat riittävän kyvykkäitä tehtävän hoitamiseen, mutta Tapio Viitasen osalta henkilökohtaiset ominaisuudet ovat kokemuksen ja valtakunnallisen pelastusalan kehittämisen osalta merkityksellisempiä ja ne voidaan lukea hänen lisäansioikseen.

Koeteltu kansalaiskunto tarkoittaa yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhteydessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin. Niihin liittyen on otettava huomioon myös viran nimi ja tehtäväpiiri sekä virkaan kuuluvat konkreettiset tehtävät. Tommi Hyötylä ja Tapio Viitanen ovat kumpikin nuhteettomia käytökseltään, mutta Tapio Viitasella on edellä todettuja merkityksellisempiä ansioita viran hoidon kannalta.

Perustuslain säännös edellyttää hakijoiden ansioiden vertailua. Koulutuksen ja työkokemuksen ohella on arvioitava viran hoitamisen kannalta merkityksellisiä henkilökohtaisia ominaisuuksia. Tämän harkinnan perusteella valitaan ansioitunein hakija.

Yhdenvertaisuus ja ansiovertailun toteuttaminen ovat täyttyneet virkavalintaprosessissa. Verrattaessa Tommi Hyötylän ja Tapio Viitasen taitoa, kykyä ja koeteltua kansalaiskuntoa, on Tapio Viitasta pidettävä Rauman paloaseman pelastusryhmänjohtajan virkaan pätevimpänä ja ansioituneimpana.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tero Mäkiranta, tero.makiranta@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • ottaa asian ylimääräisenä ja kiireellisenä esityslistalle
  • hylätä oikaisuvaatimuksen perusteettomana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

–   se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

–   hyvinvointialueen jäsen.

Valitusaika

 ​​​​​​Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

–    päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä

–    päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai

–    päätös on muuten lainvastainen.

 Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen

Aluevalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen voi tehdä myös postitse.

 

Postiosoite:                    PL 32, 20101 Turku

Käyntiosoite:                   Sairashuoneenkatu 2-4, Turku

Sähköpostiosoite:           turku.hao@oikeus.fi

Faksinumero:                 029 56 42414

Puhelinnumero:              029 56 42410

Kirjaamon aukioloaika:   8.00 - 16.15

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1)    päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)

2)    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)

3)    vaatimusten perustelut

4)    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1)    valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen

2)    selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3)    asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa 1455/2015 säädetään.

Pöytäkirja

​​​​Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Satakunnan hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:                    Sairaalantie 3, 28500 Pori

Sähköpostiosoite:           kirjaamo@sata.fi

Puhelinnumero:             044 707 7781

Kirjaamon aukioloaika:   ma - pe klo 9 - 15