Aluehallitus, kokous 25.3.2025

§ 117 LISÄPYKÄLÄ: Vastaus oikaisuvaatimukseen koskien Nakkilan terveysaseman lääkäri- ja hoitajavastaanoton siirtoa Harjavaltaan (lisäpykälä)

SATAHADno-2025-741

Valmistelija

  • Anna Alarautalahti-Heurlin, anna.alarautalahti-heurlin@sata.fi

Perustelut

Nakkilan kunta on lähestynyt Satakunnan hyvinvointialuetta oikaisuvaatimuksellaan koskien Satakunnan hyvinvointialueen aikuisten palveluiden toimialuejohtajan viranhaltijapäätöstä §10, 5.2.2025, SATAHADno-2025-741. Oikaisuvaatimus on saapunut hyvinvointialueelle 21.2.2025.

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että Satakunnan hyvinvointialueen aluehallitus

(i)            kumoaa oikaisuvaatimuksen kohteena olevan päätöksen; ja

(ii)           kieltää oikaisuvaatimuksen kohteena olevan päätöksen täytäntöönpanon siihen saakka, kunnes valitusasia on ratkaistu

 

Hallintosäännön mukaan aluevaltuusto päättää niiden toimipisteiden sijainnista, joiden päätoiminta on sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut. Aluehallitus päättää merkittävistä laajavaikutteisista muutoksista sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteiden palveluihin.

Toimipisteiden toiminnan siirrosta muissa, kuin em. tilanteissa päätetään viranhaltijapäätöksellä. Nakkilan sote -pisteen osalta muutos koskee vain terveyspalveluita, joten päätösvalta asiassa on aikuisten palveluiden toimialueen toimialuejohtajalla.

Aikuisten toimialueen toimialuejohtajalla on ollut toimivalta päättää asiasta.

Asiassa on laadittu vaikutusten arviointi, joka on päätöksen liitteenä. Liite oli jäänyt pois päätöksen alkuperäisestä julkaisusta inhimillisen virheen vuoksi. Vaikutusten arviointi oli kuitenkin asianmukaisesti tehty ja se on valmistunut 3.2.2025. Päätös on uudelleen julkaistu 7.2.2025, jolloin myös liite on julkaistu. Asia on tarkistettu asianhallintajärjestelmän loki-tiedoista ja todettu, että sekä päätös, että vaikutuksen arviointi on laadittu ja allekirjoitettu samaan aikaan 3.2.2025. Samaan aikaan todettaneen, että Hallintolaki (434/2003)  ei edellytä erillisen ennakkovaikutusten arviointilomakkeen laatimista, vaan lain 6 luvun 31 §:n mukaan viranomaisen on huolehdittava asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä hankkimalla asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot sekä selvitykset. Pykälän 45 mukaan päätös on perusteltava ja näin on myös päätöksessä tehty.

Hyvinvointialuelain (611/2021) 148 §:n mukaan päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman. Täytäntöönpanoon ei kuitenkaan saa ryhtyä, jos oikaisuvaatimus tai valitus käy täytäntöönpanon johdosta hyödyttömäksi taikka jos oikaisuvaatimuksen käsittelevä toimielin tai viranhaltija taikka valitusviranomainen kieltää täytäntöönpanon.

Oikaisuvaatimus ei käy hyödyttömäksi, vaikka päätös on pantu täytäntöön. Palveluiden järjestämistä eri toimipaikoissa ja alueilla voidaan tarkastella uudelleen, mikäli päätös kumottaisiin tai ilmenisi muita syitä tuottaa palveluita jatkossa Nakkilan kunnan alueella. Samalla tulee huomioida, että Nakkilan alueella jatkaa edelleen hoidon- ja palvelutarpeen arvion perusteella perustason terveyspalveluita, kuten neuvola-, koulu- ja opiskeluhuollon sekä hammashuollon palveluja ja sosiaalihuollosta muun muassa kotihoidon  (sisältäen kotisairaanhoidon) ja sosiaalihuollon jalkautuvat palvelut.  Näin ollen vaatimus kieltää päätöksenteon täytäntöönpano siihen saakka, kunnes valitusasia on ratkaistu, on perusteeton.

Hyvinvointialuelain 2 §:n mukaan hyvinvointialue on julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Kyseisen lain 6 §:n mukaan hyvinvointialue järjestää sille laissa säädetyt tehtävät.

Lain 7 §:ssä on säädetty hyvinvointialueen järjestämisvastuusta:

Hyvinvointialue vastaa sille lailla säädettyjen tehtävien hoitamisesta, hyvinvointialueen asukkaan laissa säädettyjen oikeuksien toteutumisesta ja palvelukokonaisuuksien yhteensovittamisesta sekä järjestettävien palvelujen ja muiden toimenpiteiden:

1) yhdenvertaisesta saatavuudesta;

2) tarpeen, määrän ja laadun määrittelemisestä;

3) tuottamistavan valinnasta;

4) tuottamisen ohjauksesta ja valvonnasta;

5) viranomaiselle kuuluvan toimivallan käyttämisestä.

 

Järjestämislain (612/2021) 4 §:n mukaan:

Hyvinvointialueen on suunniteltava ja toteutettava sosiaali- ja terveydenhuolto sisällöltään, laajuudeltaan ja laadultaan sellaisena kuin asiakkaiden tarve edellyttää. Asiakkaan yksilöllisestä palvelutarpeen ja hoidon tarpeen arvioinnista säädetään erikseen. Palvelut on toteutettava yhdenvertaisesti, yhteen sovitettuina palvelukokonaisuuksina sekä hyvinvointialueen väestön tarpeet huomioon ottaen lähellä asiakkaita. Palveluja voidaan koota hyvinvointialueen alueella suurempiin kokonaisuuksiin silloin, kun palvelujen saatavuus ja laadun turvaaminen edellyttävät erityisosaamista tai kalliita investointeja tai kun palvelujen tarkoituksenmukainen, kustannusvaikuttava ja tehokas toteuttaminen edellyttävät sitä. Palvelujen kokoamisesta suurempiin kokonaisuuksiin valtakunnallisesti ja hyvinvointialueiden välisen sopimuksen perusteella säädetään 9, 36 ja 39 §:ssä.

Hyvinvointialueen on turvattava järjestämisvastuullaan olevien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen esteettömyys ja saavutettavuus.

Lainsäädännössä ei ole määräyksiä siitä, millainen hyvinvointialueen palveluverkon tulee olla. Hyvinvointialueilla on asiassa laaja harkintavalta itsehallintonsa nojalla. Tähän harkintavaltaan kuuluu myös sen arvioiminen, onko ratkaisu hyvinvointialueen asukkaiden edun mukainen. Hyvinvointialue ei tarkastele palveluiden järjestämistä kuntarajojen mukaisesti, vaan asukaskeskittymien palvelutarpeen mukaisesti.

Etäisyys Nakkilan terveysasemalta Harjavallan sote-keskukseen on 12 km ja Ulvilan sote-keskukseen 13 km. Joillakin alueen asukkailla matka-aika voi lyhentyä, joillakin pidentyä riippuen asunnon sijainnista. Joukkoliikennettä on alueella käytettävissä. Useissa muissakin Satakunnan hyvinvointialueen alueella sijaitsevissa kunnissa on alueita ja asukaskeskittymiä, joissa etäisyys sote-keskukseen tai sote-pisteeseen on vastaava tai pidempi. Nakkilan kunnan kanssa on neuvoteltu asiasta useita kertoja (15.2, 15.3, ja 23.10.2024) ja pyritty näin turvaamaan kunnan tarve saada asiassa tietoa ennen päätöksentekoa.

Palveluverkkosuunnitelmaa on käsitelty aluevaltuustossa edellisen kerran 9.12.2024/ 91 §. Aluevaltuusto on ko. päätöksellään hyväksynyt palveluverkkosuunnitelman, jonka mukaan Nakkilan sote-pisteessä ei jatkossa tuoteta avosairaanhoidon terveyspalveluita. Asian perusteellisen valmistelun jälkeen aikuisten palveluiden toimialuejohtajalla ei ole ollut perusteltua syytä tehdä palveluverkkosuunnitelmasta poikkeavaa päätöstä.

Oikaisuvaatimus ei anna aihetta muuttaa asiassa tehtyä päätöstä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tero Mäkiranta, tero.makiranta@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • ottaa asian ylimääräisenä ja kiireellisenä esityslistalle
  • hylätä oikaisuvaatimuksen perusteettomana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Eriävä mielipide

  • Juha Korkeaoja, Heidi Sakari ja Keijo Kerola jättivät eriävän mielipiteen.

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Juha Korkeaoja ehdotti Keijo Kerolan ja Heidi Sakarin kannattamana, että oikaisuvaatimus hyväksytään ja jatketaan terveyspalveluiden tuottamista Nakkilassa strategian mukaisesti.

Koska kokouksen kuluessa oli tehty kannatettu ehdotus,​ jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä,​ asiasta oli äänestettävä.

Puheenjohtaja totesi,​ että suoritetaan äänestys:

JAA esittelijän ehdotus

EI Juha Korkeaojan ehdotus

JAA 11 ääntä (Marjo Jaspa, Rauno Vesivalo, Marja-Leena Alho, Sauli Ahvenjärvi, Jami Toivonen, Mirja Ylijoki, Sinikka Alenius, Irmeli Elomaa, Harri Lehtonen, Kari Hannus, Petri Salminen)

EI 5 ääntä (Heidi Sakari, Aila Haikkonen, Keijo Kerola, Juha Korkeaoja, Voitto Raita-aho)

Aluehallituksen päätökseksi tuli esittelijän ehdotus.

Tiedoksi

Nakkilan kunta

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

–   se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

–   hyvinvointialueen jäsen.

Valitusaika

 ​​​​​​Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

–    päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä

–    päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai

–    päätös on muuten lainvastainen.

 Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen

Aluevalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen voi tehdä myös postitse.

 

Postiosoite:                    PL 32, 20101 Turku

Käyntiosoite:                   Sairashuoneenkatu 2-4, Turku

Sähköpostiosoite:           turku.hao@oikeus.fi

Faksinumero:                 029 56 42414

Puhelinnumero:              029 56 42410

Kirjaamon aukioloaika:   8.00 - 16.15

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1)    päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)

2)    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)

3)    vaatimusten perustelut

4)    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1)    valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen

2)    selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3)    asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa 1455/2015 säädetään.

Pöytäkirja

​​​​Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Satakunnan hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:                    Sairaalantie 3, 28500 Pori

Sähköpostiosoite:           kirjaamo@sata.fi

Puhelinnumero:             044 707 7781

Kirjaamon aukioloaika:   ma - pe klo 9 - 15