Perustelut
1. Säännökset:
Laki hyvinvointialueista 117 §:ssä säädetään tilinpäätöksestä:
Hyvinvointialueen tilikausi on kalenterivuosi. Aluehallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Aluehallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen aluevaltuuston käsiteltäväksi. Aluevaltuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä.
Tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus.
Tilinpäätöksen tulee antaa oikea ja riittävä kuva hyvinvointialueen tuloksesta, taloudellisesta asemasta, rahoituksesta sekä toiminnasta. Tätä varten tarpeelliset lisätiedot on ilmoitettava liitetiedoissa.
Tilinpäätöksen allekirjoittavat aluehallituksen jäsenet sekä hyvinvointialuejohtaja.
Laki hyvinvointialueista 118 §:ssä säädetään konsernitilinpäätöksestä:
Sellaisen hyvinvointialueen, joka tytäryhteisöineen muodostaa konsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös. Konsernitilinpäätös tulee laatia samalta päivältä kuin hyvinvointialueen tilinpäätös.
Konsernitilinpäätös laaditaan konserniyhteisöjen taseiden ja tuloslaskelmien sekä niiden liitetietojen yhdistelmänä. Konsernitilinpäätökseen sisällytetään lisäksi konsernin rahoituslaskelma, jossa annetaan selvitys konsernin varojen hankinnasta ja niiden käytöstä tilikauden aikana.
Hyvinvointiyhtymän tilinpäätös sekä hyvinvointialueiden tai hyvinvointialueen ja hyvinvointiyhtymän yhteisessä määräysvallassa olevan yhtiön tilinpäätös yhdistellään hyvinvointialueen konsernitilinpäätökseen. Mitä edellä tässä momentissa säädetään,
koskee myös hyvinvointialueiden ja kuntien yhteisessä määräysvallassa olevaa yhtiötä sekä hyvinvointialueiden ja valtion yhteisessä määräysvallassa olevaa yhtiötä. Sellaisen hyvinvointialueen, jolla ei ole tytäryhteisöjä, mutta joka on jäsen hyvinvointiyhtymässä tai on edellä tässä pykälässä tarkoitetun yhtiön osakas, tulee sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätöstä vastaavat tiedot.
Laki hyvinvointialueista 119 §:ssä säädetään toimintakertomuksesta:
Toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys aluevaltuuston asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumisesta hyvinvointialueella ja hyvinvointialuekonsernissa. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista hyvinvointialueen ja konsernin talouteen liittyvistä olennaisista asioista, jotka eivät käy ilmi hyvinvointialueen tai konsernin taseesta, tuloslaskelmasta tai rahoituslaskelmasta. Tällaisia asioita ovat ainakin arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä sekä tiedot sisäisen valvonnan, sisäisen tarkastuksen ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä.
Toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys talouden tasapainotuksen toteutumisesta tilikaudella sekä voimassa olevan taloussuunnitelman riittävyydestä talouden tasapainottamiseksi. Lisäksi on esitettävä selvitys hyvinvointialueen ottamien pitkäaikaisten lainojen lisäyksistä ja investoinneista.
2. Vuoden 2024 tilinpäätös
Hyvinvointialuejohtajan katsaus:
Vuosi 2024 oli hyvinvointialueen toinen toimintavuosi. Hyvinvointialueuudistus oli Suomen historian suurin hallinnollinen uudistus, mikä selittää sen, että uusi organisaatio ei ole valmis vielä kahden vuoden päästä aloittamisesta. Paljon on kuitenkin tehty ja aikaansaatu, vaikka se ei jokapäiväisestä keskustelusta ja julkisesta kirjoittelusta aina tulekaan selväksi.
Vuoden 2024 toimintaa leimasivat ponnistelut talouden vakauttamiseksi ja yhteisen organisaatiokulttuurin synnyttämiseksi. Päättäjiä keskusteluttivat erityisesti palveluverkoston uudistaminen ja hyvinvointialueen muutosohjelma, jotka molemmat liittyvät vahvasti talouden vakauttamiseen ja palveluiden uudelleen organisoimiseen.
Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on tapahtumassa reformi, jossa 1970-luvun kansanterveyslain myötä syntyneet terveyskeskukset ja sosiaalitoimistot ovat muuttumassa sote-keskuksiksi ja sote-pisteiksi. Palveluita on tiivistetty ja tullaan edelleen tulevaisuudessa keskittämään, jotta saadaan sekä käytettävissä olevat rahat että osaava henkilöstö riittämään. Palveluja tuotetaan monikanavaisesti ns. kivijalkapalvelujen lisäksi yhä enemmän liikkuvina palveluina ja digitaalisesti suoraan ihmisten kotisohville. Uudet palvelut kuten - digitaalinen sote-keskus, Sata-sovellus, antavat mahdollisuuksia, mutta samalla haastavat niitä, jotka eivät pysty tai osaa uusia palvelumuotoja käyttää. Hyvinvointialueen sote-palvelutuotannon keskeinen haaste on pystyä palvelemaan kaikkia ihmisiä tavalla, joka on heidän kannaltaan oikea ja sopiva.
Hyvinvointialueuudistuksessa alueelliset pelastuslaitokset siirtyivät osaksi hyvinvointialueita, ja aiemmin kuntaomisteisen pelastustoimen tiivis kuntayhteistyö on murroksessa.
Julkisen talouden tilanne sekä kasvava valtion velka asettivat lisäpaineita hyvinvointialueiden rahoituksen suhteen. Sata-alueen on muiden hyvinvointialueiden tapaan tasapainotettava talouttaan. Vuonna 2024 käytiin koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintamenettelyt, joilla tavoiteltiin 15 miljoonan euron kustannussäästöjä, joista lomautusten osuus oli 2 miljoonaa euroa. Vuonna 2024 käytiin valtiovarainministeriön vetämänä lainanottovaltuusneuvottelut, lakisääteiset hyvinvointialueneuvottelut ja lisäksi valtio kutsui Satakunnan ja viisi muuta aluetta tiivistyvän ohjauksen keskusteluihin. Vuonna 2024 valtion ohjaus oli vahvaa ja keskittyi pääosin talouden ohjaukseen.
Satakunnassa vuoden 2024 talous toteutui loppujen lopuksi pelättyä parempana, ja lopullinen tilikauden alijäämä jäi alle 50 miljoonan euron. Sen myötä vuosien 2023–2024 kumulatiivinen alijäämä jää alle 100 miljoonaan euroon, kun pahimmillaan ennakoitiin yli 130 miljoonan euron tasoa. Kumulatiivinen alijäämä tulee voimassa olevan lainsäädännön mukaan kattaa vuoden 2026 loppuun mennessä, joten vuosien 2025 ja 2026 aikana on tehtävä edelleen merkittäviä talouden vakauttamistoimia tavoitteen saavuttamiseksi.
Vuoden 2024 jälkeen Satakunnan hyvinvointialueen tilanne näyttää valoisalta. Talous on mahdollista saada tasapainoon vuodesta 2025 alkaen, ja hyvinvointialueen oma organisaatiokulttuuri alkaa pikkuhiljaa muodostumaan. Henkilöstö on ollut kovassa paineessa ja ansaitsee suuret kiitokset jaksamisesta ja hyvin tehdystä työstä vuonna 2024!
3. Hyvinvointialueen talous ja tilikauden tuloksen muodostuminen
Satakunnan hyvinvointialueen vuoden 2024 muutetussa talousarviossa tilikauden tulostavoitteeksi määriteltiin - 79,4 miljoonaa euroa. Vuoden 2024 tilikauden tulos oli - 49,7 miljoonaa euroa.
Laki hyvinvointialueista 115,2 §: Hyvinvointialueen taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään kahden vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Tässä määräajassa tulee kattaa myös talousarvion laadintavuonna tai sen jälkeen kertynyt alijäämä.
Sitovuustason toteutuminen
Vuoden 2024 talousarviossa toimialueiden sekä hyvinvointialueen hallinnon valtuustoon nähden sitovana eränä on tilikauden tulos, jolloin näiden on katettava toimintakatteen lisäksi myös rahoitus-, arvonalentumis- ja poistoerät suunnittelukehyksellään. Toimialueille sekä hyvinvointialueen hallinnon sitova erä on myös ostot hankinta -ja logistiikkapalveluista sekä lääkehuollosta.
Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden toimialueen tilikauden tulos ylitti talousarvion 1,0 miljoonaa euroa, toteumaprosentin ollessa 101 %.
Aikuisten palvelujen toimialueen tilikauden tulos alitti talousarvion 1,9 miljoonaa euroa, toteumaprosentin ollessa 99 %.
Ikääntyneiden toimialueen tilikauden tulos alitti talousarvion 8,6 miljoonaa euroa, toteumaprosentin ollessa 96 %.
Erityis- ja sairaalapalvelujen toimialueen tilikauden tulos alitti talousarvion 12,8 miljoonaa euroa, toteumaprosentin ollessa 96 %.
Pelastuslaitos toimialueen tilikauden tulos alitti talousarvion 0,1 miljoonaa euroa, toteumaprosentin ollessa 99 %.
Konsernipalvelujen toimialueen tilikauden tulos alitti talousarvion 5,7 miljoonaa euroa, toteumaprosentin ollessa 97 %.
Hyvinvointialueen hallinnon tilikauden tulos (ilman valtion rahoitusta) alitti talousarvion 1,7 miljoonaa euroa, toteumaprosentin ollessa 81 %.
Muilta osin viitataan esityslistan liitteenä olevaan v. 2024 tilinpäätökseen.