Aluevaltuusto, kokous 10.6.2024

§ 50 Satakunnan hyvinvointialueen tilinpäätös ja toimintakertomus 2023

SATAHADno-2024-2323

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jyrki Vatanen, jyrki.vatanen@sata.fi
Hannu-Pekka Neuvonen, hannu-pekka.neuvonen@sata.fi

Perustelut

1.     Säännökset:

Laki hyvinvointialueista 117 §:ssä säädetään tilinpäätöksestä:

Hyvinvointialueen tilikausi on kalenterivuosi. Aluehallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätöstilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Aluehallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen aluevaltuuston käsiteltäväksi. Aluevaltuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä.

Tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus.

Tilinpäätöksen tulee antaa oikea ja riittävä kuva hyvinvointialueen tuloksesta, taloudellisesta asemasta, rahoituksesta sekä toiminnasta. Tätä varten tarpeelliset lisätiedot on ilmoitettava liitetiedoissa.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat aluehallituksen jäsenet sekä hyvinvointialuejohtaja.

 

Laki hyvinvointialueista 118 §:ssä säädetään konsernitilinpäätöksestä:

Sellaisen hyvinvointialueen, joka tytäryhteisöineen muodostaa konsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös. Konsernitilinpäätös tulee laatia samalta päivältä kuin hyvinvointialueen tilinpäätös.

Konsernitilinpäätös laaditaan konserniyhteisöjen taseiden ja tuloslaskelmien sekä niiden liitetietojen yhdistelmänä. Konsernitilinpäätökseen sisällytetään lisäksi konsernin rahoituslaskelma, jossa annetaan selvitys konsernin varojen hankinnasta ja niiden käytöstä tilikauden aikana.

Hyvinvointiyhtymän tilinpäätös sekä hyvinvointialueiden tai hyvinvointialueen ja hyvinvointiyhtymän yhteisessä määräysvallassa olevan yhtiön tilinpäätös yhdistellään hyvinvointialueen konsernitilinpäätökseen. Mitä edellä tässä momentissa säädetään, koskee myös hyvinvointialueiden ja kuntien yhteisessä määräysvallassa olevaa yhtiötä sekä hyvinvointialueiden ja valtion yhteisessä määräysvallassa olevaa yhtiötä. Sellaisen hyvinvointialueen, jolla ei ole tytäryhteisöjä, mutta joka on jäsen hyvinvointiyhtymässä tai on edellä tässä pykälässä tarkoitetun yhtiön osakas, tulee sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätöstä vastaavat tiedot.

 

Laki hyvinvointialueista 119 §:ssä säädetään toimintakertomuksesta:

Toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys aluevaltuuston asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumisesta hyvinvointialueella ja hyvinvointialuekonsernissa. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista hyvinvointialueen ja konsernin talouteen liittyvistä olennaisista asioista, jotka eivät käy ilmi hyvinvointialueen tai konsernin taseesta, tuloslaskelmasta tai rahoituslaskelmasta. Tällaisia asioita ovat ainakin arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä sekä tiedot sisäisen valvonnan, sisäisen tarkastuksen ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä.

Toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys talouden tasapainotuksen toteutumisesta tilikaudella sekä voimassa olevan taloussuunnitelman riittävyydestä talouden tasapainottamiseksi. Lisäksi on esitettävä selvitys hyvinvointialueen ottamien pitkäaikaisten lainojen lisäyksistä ja investoinneista.

 

2.     Vuoden 2023 tilinpäätös

Hyvinvointialuejohtajan katsaus

​Järjestämisvastuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluista siirtyi vuoden 2023 alusta Satakunnan hyvinvointialueelle. Järjestämisvastuun siirtymä kunnilta ja muilta luovuttaneilta organisaatioilta onnistui turvallisesti ilman suuria häiriöitä, riskitekijöistä huolimatta. Toimintavuoden alussa luotiin myös hallinnon ja päätöksenteon prosessit. Välttämättömät järjestelmät onnistuttiin luomaan, vaikka päätöksenteon prosessit hakivat edelleen muotojaan.

​Uudistuksen tavoitteina ovat sujuvat, toimintavarmat ja yhdenvertaiset palvelut. Toiminnallisesti ja taloudellisesti kestävä palvelujärjestelmä edellyttää uusia järjestämisen ja tuottamisen tapoja ja menetelmiä, kuten kotiin vietäviä palveluja sekä liikkuvia ja digipalveluja. Tämän kehityksen polku saatiin vuoden aikana alulle.  

​Henkilöstön saatavuudessa oli haasteita erityisesti lääkäreiden, psykologien ja sosiaalityöntekijöiden osalta. Talousarvion tarkistuksessa lisättiin henkilöstön koulutusmäärärahoja laajan vaikuttamisen seurauksena. Henkilöstöpalvelut järjestivät laajan kattauksen sisäisiä koulutuksia sekä laati useita henkilöstöä ja työhyvinvointia ja -turvallisuutta koskevia ohjeita. Yhteistoimikunta kokoontui kuukausittain käsittelemään henkilöstöä koskevia asioita.  

​Julkisen talouden tilanne sekä kasvava valtion velka asettivat lisäpaineita hyvinvointialueiden rahoituksen suhteen. Voimassa olevan rahoituslain sisältö on haasteellinen erityisesti palvelutarpeen kriteerien, siirtymätasauksen, indeksien, jälkikäteistarkastusten ja omavastuun, alijäämän kattamisen, lainanottovaltuuksien, lisärahoituksen sekä arviointimenettelyiden osalta.  

​Hyvinvointialueella käynnistettiin laaja muutosohjelma rahoituslain ajallisen tiukkuuden vuoksi. Käytännössä tämä tarkoittaa laajoja sopeutus- ja tuottavuustoimia tavoitteena 92 miljoonan euron säästöt. Konkreettisesti haasteena on saada aikaan 8 % vähennys toimintamenoista. Talouden alijäämät koskien vuosia 2023 ja 2024 tulee kattaa vuoden 2026 loppuun mennessä. Satakunnan hyvinvointialueen alijäämä vuodelta 2023 on 50,8 miljoonaa euroa. Muutosohjelman osana olevaa palveluverkkoa koskeva suunnitelma päätettiin loppuvuodesta. Valtiovarainministeriön myöntämä lainanottovaltuus edellyttää, että toimintaa ja taloutta pystytään sopeuttamaan muutosohjelman viitoittamalla tiellä. 

 

3.     Hyvinvointialueen talous ja tilikauden tuloksen muodostuminen

Satakunnan hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarviossa tilikauden tulostavoitteeksi määriteltiin – 55,0 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 tilikauden tulos oli -50,8 miljoonaa euroa.

Laki hyvinvointialueista 115,2 §: Hyvinvointialueen taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään kahden vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Tässä määräajassa tulee kattaa myös talousarvion laadintavuonna tai sen jälkeen kertynyt alijäämä. 

Sitovuustason toteutuminen

​Vuoden 2023 talousarviossa toimialueiden sekä hyvinvointialueen hallinnon valtuustoon nähden sitovana eränä on tilikauden tulos, jolloin näiden on katettava toimintakatteen lisäksi myös rahoitus-, arvonalentumis- ja poistoerät suunnittelukehyksellään. Toimialueille sekä hyvinvointialueen hallinnon sitova erä on myös ostot hankinta -ja logistiikkapalveluista sekä lääkehuollosta.

Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden toimialueen tilikauden tulos ylitti talousarvion 2,2 miljoonaa euroa, toteumaprosentin ollessa 103 %. 

 ​Aikuisten palvelujen toimialueen tilikauden tulos ylitti talousarvion 19,3 miljoonaa euroa, toteumaprosentin ollessa 112 %.

Ikääntyneiden toimialueen tilikauden tulos alitti talousarvion 25,0 miljoonaa euroa, toteumaprosentin ollessa 89 %.

​Erityis- ja sairaalapalvelujen toimialueen tilikauden tulos alitti talousarvion 7,7 miljoonaa euroa, toteumaprosentin ollessa 98 %.

​Pelastuslaitos toimialueen tilikauden tulos alitti talousarvion 0,6 miljoonaa euroa, toteumaprosentin ollessa 97 %.

​Konsernipalvelujen toimialueen tilikauden tulos ylitti talousarvion 9,8 miljoonaa euroa, toteumaprosentin ollessa 105 %.

​Hyvinvointialueen hallinnon tilikauden tulos (ilman valtion rahoitusta) alitti talousarvion 2,3 miljoonaa euroa, toteumaprosentin ollessa 75 %.

Muilta osin viitataan esityslistan liitteenä olevaan v. 2023 tilinpäätökseen.

Ehdotus

Esittelijä

Sari Rantanen, sari.rantanen@sata.fi

Aluehallitus päättää:

  • hyväksyä ja allekirjoittaa Satakunnan hyvinvointialueen vuoden 2023 tilinpäätöksen liitteen mukaisena sekä jättää sen tilintarkastajalle ja tarkastuslautakunnalle tarkastettavaksi,

  • antaa hyvinvointialueen johtajalle valtuudet tehdä tilinpäätökseen teknisiä korjauksia allekirjoituksen jälkeen, mikäli tilintarkastuksen yhteydessä niihin tulee tarvetta. 

  • ehdottaa aluevaltuustolle, että aluevaltuusto:

    • hyväksyy vuoden 2023 tilinpäätökseen sisältyvän sitovien käyttötalouden määrärahojen ylityksen
      • Lasten, nuorten ja perheiden palvelut 2 224 163 euroa

      • Aikuisten palvelut 19 297 108 euroa

      • Konsernipalvelut 9 767 969 euroa

    • päättää tuloksen käsittelystä, että tilikauden alijäämä -50 801 888,02 euroa siirretään omaan pääomaan yli-/alijäämätilille.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Jyrki Vatanen, jyrki.vatanen@sata.fi

Perustelut

Tilintarkastusyhteisö BDO Oy on tehnyt Satakunnan hyvinvointialueen tilintarkastusta aluehallituksen 26.3.2024 käsittelyn jälkeen. Tilintarkastuksessa havaittiin tarve tarkistaa konsernitilinpäätöksen eliminointikirjausta Kiinteistö Oy Rauman Sairaalan purkukirjauksen osalta.

Korjaukset on tehty konsernitilinpäätökseen: tulos- sekä rahoituslaskelmaan, taseeseen sekä niihin liittyviin tunnuslukuihin. Hyvinvointialueen tilinpäätökseen ei tehty korjauksia: tulos- sekä rahoituslaskelma ja tase säilyivät ennallaan, hyvinvointialueen joihinkin tunnuslukuihin tuli teknisiä tarkistuksia.

Tehtyjen korjausten myötä konsernin alijäämä kasvoi 1 458 419,32 euroa. Konsernin alijäämä on yhteensä - 53 740 901,84 euroa. Konsernitaseeseen purkukirjausten vaikutus oli -2 851 878,10 euroa, ja konsernin oma pääoma heikkeni - 2.602.258,65 euroa.

Tilintarkastuksessa havaittiin lisäksi muita teknisiä korjauksia, jotka on korjattu samassa yhteydessä.

Korjaukset tilinpäätökseen v. 2023:

  • Sivu 23 taseen tunnusluvut: tunnuslukuja korjattu
  • Sivu 27 konsernitilinpäätös ja sen tunnusluvut: konsernituloslaskelma ja tunnusluvut korjattu
  • Sivu 28 konsernin rahoituslaskelma ja sen tunnusluvut: konsernin rahoituslaskelma ja tunnusluvut korjattu
  • Sivu 29 konsernitase ja sen tunnusluvut: konsernitase ja sen tunnusluvut korjattu
  • Sivu 53 taulukon yhteenveto määrärahojen ja tuloarvioiden toteutumisesta: otsikosta määräraha korjattu muotoon tilikauden tulos
  • Sivu 57 konsernilaskelmat konsernintuloslaskelma: konsernituloslaskelma korjattu
  • Sivu 58 konsernin rahoituslaskelma: konsernin rahoituslaskelma korjattu
  • Sivu 59 konsernin tase: konsernin tase korjattu
  • Sivu 67 taulukko 16: taulukon otsikot väärissä sarakkeissa, taulukon otsikot korjattu oikeisiin sarakkeisiin
  • Sivu 71 taulukko 35: vuokravastuut tarkistettu sekä hyvinvointialueen ja konsernin tunnusluvut vuokravastuiden osalta
  • Sivu 71 taulukko 38 sopimusvastuiden liitetietoihin lisätty maininta, että summat ovat arvioita ja perustuvat voimassa oleviin sopimuksiin
  • Sivu 76: tilintarkastusyhteisön nimi on korjattu oikeaan muotoon ja vaihdettu allekirjoittajaksi hyvinvointialueen johtaja Kirsi Varhila

Ehdotus

Esittelijä

Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää 

  • hyväksyä esittelytekstissä luetellut korjaukset Satakunnan hyvinvointialueen vuoden 2023 tilinpäätökseen
  • hyväksyä ja allekirjoittaa Satakunnan hyvinvointialueen vuoden 2023 tarkistetun tilinpäätöksen liitteen mukaisena sekä jättää sen tilintarkastajalle ja tarkastuslautakunnalle tarkastettavaksi 
  • antaa hyvinvointialueen johtajalle valtuudet tehdä tilinpäätökseen teknisiä korjauksia allekirjoituksen jälkeen, mikäli tilintarkastuksen yhteydessä niihin tulee tarvetta
  • ehdottaa aluevaltuustolle, että aluevaltuusto: 
    • hyväksyy vuoden 2023 tilinpäätökseen sisältyvän sitovien käyttötalouden määrärahojen ylityksen 
      • Lasten, nuorten ja perheiden palvelut 2 224 163 euroa 
      • Aikuisten palvelut 19 297 108 euroa 
      • Konsernipalvelut 9 767 969 euroa 
    • päättää tuloksen käsittelystä, että tilikauden alijäämä – 50 801 888,02 euroa siirretään omaan pääomaan yli-/ alijäämätilille 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Jyrki Vatanen, jyrki.vatanen@sata.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunta 30.5.2024, § 44:

"Hyvinvointialuelain 130 §:n mukaan tilintarkastajan on annettava aluevaltuustolle kultakin tilikaudelta kertomus,​ jossa esitetään tarkastuksen tulokset. Kertomuksessa on myös esitettävä,​ voidaanko tilinpäätös hyväksyä ja voidaanko toimielimen jäsenelle ja asianomaisen toimielimen tehtäväalueen tilivelvollisille myöntää vastuuvapaus

Jos tilintarkastaja havaitsee,​ että hyvinvointialueen hallintoa ja taloutta on hoidettu vastoin lakia tai aluevaltuuston päätöksiä,​ eikä virhe tai aiheutunut vahinko ole vähäinen,​ tilintarkastuskertomuksessa on tehtävä asiasta tilivelvolliseen kohdistuva muistutus. Muistutusta ei voida kohdistaa aluevaltuustoon.

Tarkastuslautakunnan on hankittava tilintarkastuskertomuksessa tehdystä muistutuksesta asianomaisen selitys sekä aluehallituksen lausunto. Aluevaltuusto päättää toimenpiteistä,​ joihin tarkastuslautakunnan valmistelu,​ tilintarkastuskertomus ja siinä tehty muistutus antavat aihetta. Hyväksyessään tilinpäätöksen aluevaltuusto päättää vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille.

BDO Audiator Oy:n vastuunalainen tilintarkastaja JHT Minna Ainasvuori on edellisessä kokouksessa 7.5. selvittänyt tilintarkastuskertomuksen sisällön. Tilintarkastaja  allekirjoittaa 30.5. Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuustolle osoitetun tilintarkastuskertomuksen tilivuodelta 2023.

Tilintarkastaja on tilintarkastuskertomuksessaan 30.5.2024 esittänyt seuraavaa:

Vuoden 2023 talousarvion sitovan tavoitteen olennainen ylitys tapahtui aikuisten palveluiden toimialueen kohdalla (tilivelvolliset sote-​johtaja,​ aikuisten palveluiden toimialuejohtaja sekä aikuisten palveluiden toimialueen vastuualuejohtajat). Aikuisten palveluiden tilikauden tulos toteutui 19,​3 milj. euroa (12 %) muutettua talousarviota heikompana. Hyvinvointialueen taseessa 31.12.2023 on kertynyttä alijäämää yhteensä 50.801.888 euroa. Lain hyvinvointialueesta 115 §:n mukaisesti tilinpäätöksessä 2023 taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa vuoden 2026 loppuun mennessä. Vaikka hyvinvointialueen taloussuunnitelma kaudelle 2024-​2026 on lain edellyttämällä tavalla tasapainossa,​ tulee hyvinvointialueen talouden tasapainoon ja rahoituksen riittävyyteen kulujen kattamiseksi kiinnittää erityistä huomiota.

Muilta osin hyvinvointialueen hallintoa on hoidettu lain ja aluevaltuuston päätösten mukaisesti. Hyvinvointialueen sisäinen valvonta,​ sisäinen tarkastus ja riskienhallinta sekä konsernivalvonta on järjestetty asianmukaisesti. Hyvinvointialueen rahoituksen perusteista annetut tiedot ovat oikeita. Hyvinvointialueen tilinpäätös on laadittu tilinpäätöksen laatimista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Tilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan tilikauden tuloksesta,​ taloudellisesta asemasta,​ rahoituksesta ja toiminnasta.

Tilintarkastuskertomus on luovutettu tarkastuslautakunnalle 30.5.2024.

Ehdotus Esittelijä: Kirsi Kangasharju

Tarkastuslautakunta päättää:

  • tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta kokouksessa,
  • esittää aluevaltuustolle,​ että aluevaltuusto merkitsee tilintarkastuskertomuksen tiedoksi
  • esittää aluevaltuustolle,​ että aluevaltuusto hyväksyy vuoden 2023 tilinpäätöksen
  • esittää aluevaltuustolle,​ että aluevaltuusto myöntää vastuuvapauden tilivelvollisille tilikaudelta 1.1.2023 -​ 31.12.2023 edellyttäen,​ että aluevaltuusto hyväksyy tarkastuksen tuloksena mainitun talousarviopoikkeaman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän pykälän osalta kokouksessa välittömästi."

Ehdotus

Aluevaltuusto päättää:

  • merkitä tiedoksi tilintarkastuskertomuksen
  • hyväksyä vuoden 2023 tilinpäätöksen sekä siihen sisältyvien sitovien käyttötalouden määrärahojen ylityksen
    • Lasten, nuorten ja perheiden palvelut 2 224 163 euroa 
    • Aikuisten palvelut 19 297 108 euroa 
    • Konsernipalvelut 9 767 969 euroa 
  • että, tilikauden alijäämä – 50 801 888,02 euroa siirretään omaan pääomaan yli-/ alijäämätilille 
  • myöntää vastuuvapauden tilivelvollisille tilikaudelta 1.1.2023 -​ 31.12.2023 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

–   se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

–   hyvinvointialueen jäsen.

Valitusaika

 ​​​​​​Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

–    päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä

–    päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai

–    päätös on muuten lainvastainen.

 Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen

Aluevalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle.

Postiosoite:                    PL 32, 20101 Turku

Käyntiosoite:                   Sairashuoneenkatu 2-4, Turku

Sähköpostiosoite:           turku.hao@oikeus.fi

Faksinumero:                 029 56 42414

Puhelinnumero:              029 56 42410

Kirjaamon aukioloaika:   8.00 - 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1)    päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)

2)    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)

3)    vaatimusten perustelut

4)    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1)    valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen

2)    selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3)    asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa 1455/2015 säädetään.

Pöytäkirja

​​​​Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Satakunnan hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:                    Sairaalantie 3, 28500 Pori

Sähköpostiosoite:           kirjaamo@sata.fi

Puhelinnumero:             044 707 7781

Kirjaamon aukioloaika:   ma - pe klo 9 - 15