Valmistelija
Mari Niemi, mari.niemi@sata.fi
Perustelut
Valtuustoaloitteessa 5.2.2024 ”Lapsibudjetoinnin käyttöönotto Satakunnan hyvinvointialueella” todetaan seuraavasti: ”Esitämme, että Satakunnan hyvinvointialue liittyy kansalliseen lapsibudjetoinnin verkostoon, sekä käynnistää toimenpiteet lapsivaikutusten arvioinnin osaamisen kehittämiseksi ja lapsibudjetoinnin käyttöönottamiseksi.”
Vastaus valtuustoaloitteeseen:
Satakunnan hyvinvointialue haki rahoitusta keväällä 2023 avoinna olleessa valtionavustushaussa lapsibudjetoinnin kehittämiseen. Kielteinen rahoituspäätös saatiin 4.9.2023.
Kansallinen lapsistrategian koordinaatio tiedusteli syyskuussa 2023 kiinnostusta osallistua perusteilla olevaan lapsibudjetoinnin verkostoon, johon toivottiin niitä hyvinvointialueita ja kuntia, jotka tällä hetkellä jo tekevät/aikovat tehdä lapsibudjetointityötä joko omalla tai valtion muulla rahoituksella ja ovat kiinnostuneita osallistumaan verkoston toimintaan. Satakunnan hyvinvointialueella asiaa pidettiin tärkeänä, mutta osallistumisen ei nähty olevan mahdollista vähäisten resurssien puitteissa. Lapsibudjetoinnin käyttöönotto vaatii kehittämistä sekä tiedolla johtamisen järjestelmien ja tietopohjan osalta että johtamisjärjestelmän tasolla ylimpään päätöksentekoon asti, johon panostamista ilman hankerahoitusta ei nähty syksyllä mahdolliseksi.
Rahoitusta saaneista alueista Pirkanmaa rakentaa parhaillaan lapsibudjetoinnin mallia, joka on hyödynnettävissä vuosittaisessa talouden ja toiminnan suunnittelussa ja arvioinnissa. Pohjois-Pohjanmaalla luodaan lapsibudjetoinnin vuosikello ja määritellään sen yhteistyömalli sekä mittarit. Lisäksi Keski-Suomen hyvinvointialueella on tarkoitus käyttöönottaa lapsibudjetoinnin työväline järjestäjäroolin sekä hyvinvointialueen ja kuntien välisen verkostotyön tueksi.
Satakunnassa lapsibudjetoinnin kehittämistyötä on tarkasteltu uudelleen keväällä 2024. Hyvinvointialueen tiedolla johtamisen järjestelmien kehittäminen on edelleen kesken, jolloin lapsibudjetoinnissa oleellista tietoa ei ole vielä käytettävissä. Lisäksi em. alueillakin ollaan vasta kehittämässä mallia, mittareita ja työkalua sille, miten tietoa saadaan suodattua lapsibudjetoinnin mahdollistamiseksi. Lapsibudjetoinnin osaamista voidaan kuitenkin edistää ennen tietopohjan rakentumista ja varsinaista käyttöönottoa. Lisäksi hyvinvointialue on jo ilmoittanut kiinnostuksensa liittyä kansalliseen lapsibudjetoinnin verkostotyöhön. Tavoitteena on seurata kansallista etenemistä ja pyrkiä hyödyntämään tehtyjä ratkaisuja sitten, kun se on mahdollista.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.