Perustelut
Satakunnan hyvinvointialueen aluehallitus päätti kokouksessaan 28.8.2023 (§213) hyväksyä muutosohjelman tavoitteet ja muutoskokonaisuudet. Lisäksi aluehallitus päätti, että muutosohjelman toimenpiteiden etenemisestä ja tavoiteltujen kustannushyötyjen realisoitumisesta raportoidaan aluehallitukselle neljä (4) kertaa vuodessa. Vastuu raportoinnista kuuluu muutosohjelman omistajille ja vastuuhenkilöille.
Muutosohjelman omistajat ja vastuuhenkilöt ovat raportoineet muutosohjelman edistymisestä Satakunnan hyvinvointialueen muutosohjelman ohjausryhmässä 16.10.2024 ja raportti on käsitelty hyvinvointialueen johtoryhmässä hallitusasiat kohdassa 21.10.2024.
Muutosohjelma täsmentää hyvinvointialueen strategian konkreettisiksi johdettaviksi tavoitteiksi ja toimenpidekokonaisuuksiksi. Tilanneraportti toteutetaan strategian arvojen viitekehyksen mukaisesti jaoteltuna neljään (4) kokonaisuuteen: 1) Palvelemme yhdenvertaisesti 2) Kohtaamme inhimillisesti 3) Toimimme ammatillisesti ja 4) Uudistamme vastuullisesti.
Muutosohjelma on osa talouden tasapainottamista.
Muutosohjelmaan on kirjattu vuodelle 2024 tavoitelluiksi kustannushyödyiksi 31,4 miljoonaa euroa.
Muutosohjelmaan on sisällytetty sekä lyhyen että pitkän aikavälin sopeuttamistoimia, joiden kautta kokonaiskehittämisen tavoitteet ja talouden tasapainottaminen on tarkoitus saavuttaa. Muutoskokonaisuuksien tunnistetut hyötypotentiaalit tuottavuuden parantamiseen vuoden 2025 loppuun mennessä ovat yhteensä 92 miljoonaa euroa.
Vuoden 2024 talousarviossa huomioitiin 12,3 miljoonaa euroa muutosohjelman toimenpiteitä, jäljelle jäi tavoitteesta toteutettavaksi 19,1 miljoonaa euroa muutosohjelman toimenpiteitä vuonna 2024.
Lainanottovaltuusneuvotteluiden oheismateriaaliksi valtiovarainministeriöön (VM) on toimitettu muutosohjelmasta raportti 15.9.2024, jonka tarkoituksen on todentaa Sata-alueen lainanhoitokyvyn parantuminen tulevina taloussuunnitelmavuosina. Saavutetut kustannushyödyt muutosohjelmassa 15.9.2024 mennessä ovat 18,5 M€.
VM:lle toimitettu materiaali on toimitettu aluehallitukselle tiedoksi 1.10.2024.
Muutosohjelman riskienhallinta tapahtuu sekä 1) muutosohjelman oman riskienhallinnan arvioinnin kautta neljä (4) kertaa vuodessa että 2) Satakunnan hyvinvointialueen hyvinvointialuetason riskienhallinnan kautta kerran (1) kuukaudessa. Hyvinvointialuetasoista riskienhallintaa arvioidaan strategia- ja taloustasolta sekä operatiivisen toiminnan ja vahinkoarvioinnin kautta (Granite -järjestelmä). Riskienhallinta sisältää riskien tunnistamisen, arvioinnin ja seurannan.
Strategiatason riskeinä voidaan edelleen tunnistaa muutosjohtamiseen liittyvä kyky selkeään viestintään muutoksen merkityksestä ja tärkeydestä sekä siihen liittyvistä aikatauluista ja vaikutuksista. Riskiarvioinnissa korostuu toimenpiteisiin liittyvien projekteihin allokoitujen resurssien riittämättömyys ja aikataulun tiukkuus. Lisäksi huomiota pitää edelleen kiinnittää projektiosaamiseen, jota toimenpiteiden toteutus, suunnittelu ja toimeenpano onnistuu. Taloudenhallinnan riskinä tunnistetaan kustannushyötytavoitteiden toteutumattomuus. Tämä aiheuttaa sen, että tarvitaan lisätoimenpiteitä talouden ja toiminnan sopeuttamiseen.
Muutosohjelmaan liittyviä seurantamittaritietoja on saatu rajoitetusti sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmien että raportointijärjestelmien rajoitteiden vuoksi. Manuaalinen tietojen kerääminen aiheuttaa riskin tietojen oikeellisuudesta ja vertailtavuudesta.
Tilanneraportti muutosohjelman toimenpiteiden etenemisestä 30.9.2024 mennessä kokonaisuuksittain esitetään liitteenä olevan esityksen mukaisesti. Lisäksi esitetään muutosohjelman riskienarviointi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.