Aluehallitus, kokous 20.8.2024

§ 217 Vastine oikaisuvaatimuksiin koskien Huittisten kuvantamisen lakkauttamista

SATAHADno-2024-5259

Valmistelija

  • Pia Lahtinen, pia.lahtinen@sata.fi
  • Sohvi Hörkkö, sohvi.horkko@sata.fi
  • Sari Hänninen, sari.hanninen@sata.fi

Perustelut

Erityis- ja sairaalapalveluiden toimialuejohtajan viranhaltijapäätöksestä koskien Huittisten kuvantamisen lakkauttamisesta (SATAHADno-2024-5259) 19.6.2024 § 102 on vastaanotettu kaksi oikaisupyyntövaatimusta, jotka päivätty 3.7.2024 ja 16.7.2024. Molemmissa oikaisupyyntövaatimuksissa pyydetään, että Satakunnan Hyvinvointialueen hallitus käsittelee oikaisuvaatimuksen ja kumoaa Erityis- ja sairaalapalveluiden toimialuejohtajan viranhaltijapäätöksen 19.6.2024 § 102 Huittisten kuvantamisen lakkauttamisesta koskien natiivi-rtg kuvantamista, uä-tutkimuksia sekä OPTG-kuvauksia kokonaisuudessaan. Lisäksi 16.7.2024 päivätyssä oikaisuvaatimuksessa tuodaan esille, että viranhaltijapäätöksestä (SATAHADno-2024-5259) 19.6.2024 §102 puuttuu sen vaikutusten arviointi ja päätöksen perusteeksi esitettyjen perusteluiden kustannusvertailut.

Huittisten kuvantamisen lakkauttamisen päätös noudattaa aluevaltuustossa joulukuussa 2023 hyväksyttyä Hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmaa, jonka mukaan vuoden 2024 aikana Huittisten kuvantamisen toiminnot siirtyvät Harjavaltaan ja Euraan. Satakunnan Hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi 11.12.2023 Palveluverkkosuunnitelma 2030 -suunnitelman siten, että lopulliset palveluverkkopäätökset tehdään hallintosäännön mukaisin päätösvaltuuksin. Satakunnan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan aluehallitus päättää merkittävistä laajavaikutteisista muutoksista sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteiden palveluihin. Huittisten kuvantamisen kuvausmäärästä ja toiminnan volyymistä johtuen Huittisten kuvantamisen lakkauttaminen ei ole merkittävä ja laajavaikutteinen muutos terveydenhuollon palveluihin, jolloin päätösvalta asiassa on Erityis- ja sairaalapalveluiden toimialajohtajalla.

Satakunnan hyvinvointialueella toimii kahdeksan kuvantamisen toimipistettä: kaksi Porissa (Satasairaala ja Maantiekatu), yksi Raumalla, yksi Kankaanpäässä ja neljä keskisessä Satakunnassa (Eura, Harjavalta, Huittinen ja Säkylä). Keskisessä Satakunnassa on maantieteellisesti toimipisteitä tiheämmin kuin muualla Satakunnassa. Vuonna 2023 palveluverkkoselvityksen valmistelussa konsultoitiin myös kuvantamisen asiantuntijoita, ja heidän antamiensa tietojensa perusteella keskisen Satakunnan terveyskeskusten kuvantamispisteiden käyttöaste oli vuonna 2019 noin 64 %, ja vuonna 2022 se oli 40 %. Käyttöasteet ovat olleet huolestuttavan alhaiset, ja natiivi- rtg kuvausten määrä on laskussa.

Vuonna 2023 Huittisissa tehtiin yhteensä 2504 natiivi rtg-kuvausta, mikä keskimäärin tarkoittaa noin 14,25 kuvausta päivässä. Tähän määrään sisältyvät Suun terveydenhuollon tilaamat hammaskuvaukset ja päivystyksellisenä tilatut röntgenkuvaukset, joista jälkimmäisiä on ollut keskimäärin 4 tutkimusta päivässä. Lisäksi Huittisten vuodeosaston tilaamat röntgentutkimukset, joita oli 1.1 - 23.11.2023 välisenä aikana 64 kpl, mikä vastaa keskimäärin 5,8 tutkimusta kuukaudessa. Ultraäänitutkimuksia on tehty kerran viikossa, puolen päivän ajan ja tuolloin natiivikuvauksissa on ollut tauko, koska UÄ-tutkimukset tehtiin samassa huonetilassa kuin rtg-kuvaukset. Huittisten UÄ-tutkimukset on tehty ostopalvelulääkärin toimesta ja vuonna 2023 Huittisissa kävi ostopalveluradiologi tekemässä noin 430 tutkimusta, joka oli keskimäärin noin 10 tutkimusta viikoittain.

Keskisen alueen kuvantamispisteissä on krooninen röntgenhoitajapula. Rauman sairaalassa ja terveyskeskusten kuvantamisen toimipisteissä on jouduttu supistamaan aukioloaikoja henkilöstövajeen vuoksi. Eurassa, Säkylässä ja Huittisissa työskentelee yhteensä 1,5 röntgenhoitajaa, ja Huittisten kuvantamisen röntgenhoitajan vakanssi on täyttämättä irtisanoutumisen myötä. Loma-aikoina toimipisteet palvelevat vuorotellen. Harjavallan kuvantamisen hoitajat työskentelevät osittain Porin Satasairaalassa. Tiukan henkilöstötilanteen vuoksi keskisen Satakunnan kuvantamistarpeet voidaan täyttää kahdessa terveyskeskuksen toimipisteessä.

Huittisissa ei ole ollut kuvantamista enää noin kahdeksaan kuukauteen kuvantamislaitteen detektorin rikkoutumisen vuoksi vuoden 2023 marraskuussa. Päätösten vaikutusten ennakkoarviointi on tapa arvioida etukäteen, miten valmistelussa oleva päätös vaikuttaisi erilaisten ihmisryhmien elämään. Tilanne on Huittisten kuvantamisen lopetuspäätöksen osalta erityinen, koska kuvantamista ei ole laiterikon vuoksi ollut enää pitkään aikaan Huittisissa ja voidaan arvioida, että päätöksen aiheuttamat muutokset ovat jo realisoituneet keskipitkällä aikavälillä. Laiterikon jälkeen potilaat on ohjattu keskisen Satakunnan muihin kuvantamispisteisiin. Huittisten kuvantamisen potilaat on laiterikon vuoksi ensisijaisesti ohjattu joko Euran, Säkylän tai Harjavallan kuvantamiseen. Huittisista autolla on Euraan matkaa noin 25 minuuttia, Harjavaltaan noin 28 minuuttia tai Säkylään noin 26 minuuttia. Diagnostisten ja kliinisten tukipalveluiden tietoon ei ole tullut tilanteita, joissa tämän vuoksi potilasturvallisuus oli vaarantunut. Emme myöskään ole saaneet terveydenhuollon ammattilaisilta palautetta, että kuvantamisen puuttuminen Huittisista olisi aiheuttanut ongelmia potilaiden hoidossa. Ymmärrettävästi, olemme saaneet runsaasti palautetta alueen asukkailta ja toiveita, että kuvantaminen pystytettäisiin uudelleen Huittisiin.

Uuden natiivi-rtg laitteen hankintahinta on noin 250000 – 300000 euroa ja vanhan laitteen korjauskustannuksiksi on arvioitu noin 90000 – 100000 euroa. Vastuualueella ei ole taloussuunnitelmassa varattuna investointirahaa uuden laitteen hankintaan tai vanhan korjaamiseen. Tämän lisäksi kuvaushuone olisi remontoitava vastaamaan uuden laitteen vaatimuksia. Kuvauslaitteen siirto toisesta kuvantamisen yksiköstä Huittisiin arvioidaan maksavan noin 30000 euroa. Lisäksi on huomioitava, että myös muiden toimipisteiden kuvauslaitteiden käyttöiät ovat jo edenneet pitkälle, mikä lisää laitteiden siirtoon liittyviä riskejä. Asiantuntijoiden mukaan vanhojen laitteiden siirrossa on aina vaarana, että laite rasittuu tai vaurioituu siirron aikana, mikä voi johtaa jatkossa merkittäviin lisäkorjauskustannuksiin ja toiminnan keskeytyksiin. Aluevaltuuston hyväksymällä palveluverkkosuunnitelmalla tavoitellaan 7 miljoonan euron säästöjä vuokrakustannuksiin vuoden 2025 loppuun mennessä. Palveluverkkosuunnitelman toimeenpano on osa aluehallituksen (28.8.2023 / 213 §) hyväksymää muutosohjelmaa.

Toissijaisena vaatimuksena 16.7.2024 jätetyssä oikaisuvaatimuksessa on päätöksen valitusajan (14 päivää) palauttaminen. Viranhaltijapäätös on allekirjoitettu 19.6.2024 ja päätös on julkisilta osin ollut nähtävillä Satakunnan Hyvinvointialueen verkkosivuilla 20.6.2024. alkaen. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Oikaisuvaatimusohje päivämäärineen sisältyy viranhaltijapäätöksen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • hylätä oikaisuvaatimukset perusteettomina.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

  • Niina Immonen ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyssä (hallintolain 28 § 1 mom. 5 kohta) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimusten tekijät

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valvontakäynnistä mahdollisesti perittävään maksuun haetaan kuitenkin edellisestä poiketen muutosta oikaisuvaatimusmenettelyllä, jota koskevat ohjeet ovat laskun yhteydessä.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle

Postiosoite:                               PL 32, 20101 Turku

Käyntiosoite:                            Sairashuoneenkatu 2-4

Sähköpostiosoite:                    turku.hao@oikeus.fi

Faksinumero:                           029 56 42414

Puhelinnumero:                       029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Tuomioistuinmaksulaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Satakunnan hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:                       Sairaalantie 3, 28500 Pori

Sähköpostiosoite:              kirjaamo@sata.fi

Puhelinnumero:                 044 707 7781