Aluehallitus, kokous 20.8.2024

§ 215 Vastine oikaisuvaatimukseen koskien Metsätähden ympärivuorokautisen asumisyksikön toiminnan lakkauttamista ja asiakaspaikkojen siirtoa

SATAHADno-2024-4824

Valmistelija

  • Kari-Matti Haapala, kari-matti.haapala@sata.fi
  • Anne Vanhatalo, anne.vanhatalo@sata.fi

Perustelut

Siikaisten kunta on jättänyt 3.7.2024 oikaisuvaatimuksen Satakunnan hyvinvointialueen aluehallitukselle koskien Satakunnan hyvinvointialueen aluehallituksen päätöstä 18.6.2024 §196 Metsätähden ympärivuorokautisen asumisyksikön toiminnan lakkauttaminen ja asiakaspaikkojen siirto, ja vaatii, että aluehallituksen päätös kumotaan ja palautetaan uudelleen valmisteluun ja että Metsätähden yksikön kiinteistön irtisanomisessa ei edetä ennen päätöksen lainvoimaisuutta.

Perusteluna vaatimukselleen Siikaisten kunta esittää, että ” Päätöksen valmistelu ja esittely ovat olleet puutteellisia, Satakunnan hyvinvointialueen oman strategian ja arvojen vastaisia sekä hyvän hallinnon oikeusperiaatteiden vastaisia. Aluehallituksen jäsenille annetut tiedot käydyistä vuokraneuvotteluista ovat olleet valheellisia.”

Siikaisten kunnan esittämä oikaisuvaatimus perusteeton ja tulee hylätä seuraavin perustein:

1)     Satakunnan hyvinvointialueen aluehallituksen hyväksymän (28.8.2023, §213) muutosohjelman ja aluevaltuuston (11.12.2023, §148) hyväksymän palveluverkkoselvityksen mukaisesti toiminnan painopistettä muutetaan kohti kevyempää ja varhaisen vaiheen tukea. Aluevaltuuston hyväksymässä palveluverkkosuunnitelmassa on esitetty suunnitelma Metsätähden ympärivuorokautisen asumisyksiköstä luopumiselle 31.12.2025 mennessä. Metsätähden ympärivuorokautisen asumisyksikön toiminnan lakkauttaminen ja asiakaspaikkojen siirto perustuu aluevaltuuston hyväksymään palveluverkkosuunnitelmaan sekä aluehallituksen hyväksymään muutosohjelmaan.

2)     Ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelukuvauksen mukaan palvelu tulee tuottaa niin, että otetaan huomioon ensisijaisesti asukkaiden asumisen ja hoivan tarve sekä heidän toiveensa palvelukodista, sen sijainnista ja muusta soveltuvuudesta.

Henkilökunnan määrä tulee mitoittaa asiakkaiden tarpeiden ja toimintakyvyn mukaan. Hoitoon osallistuvan sosiaali- ja terveysalan koulutuksen saaneen hoitohenkilökunnan määrä noudattaa lakia ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista §20, huomioiden kulloinenkin voimassa olevan lainsäädännön mukainen mitoitus. Tämänhetkinen mitoitus on 0,65.

3)     Niin Siikaisten kuin Merikarvian yksiköiden vakanssien täyttämisessä on toistuvasti toimintaan vaikuttavia haasteita, eikä alueella vallitsevassa haasteellisessa työvoimatilanteessa ole mahdollista ylläpitää kahta lähekkäin olevaa yksikköä vajaakäytöllä kilpaillen samoista työntekijöistä. On selvää, että soveltuvin palvelukoti asiakkaalle on se palvelukoti, johon on saatavissa henkilökuntaa hänen palvelutarpeitaan vastaavasti, paikkakunnasta riippumatta. Palvelukoti ei nykyisessä työvoimatilanteessa voi olla sidottu asiakkaan kotikuntaan, jos kotikunnan yksikköön ei ole saatavissa pätevää hoitohenkilöstöä. Eettisestä näkökulmasta asukkaita hoitamaan tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikoulutettu henkilöstö ja määrä on oltava vähintään lain vaatiman mitoituksen verran. Yksikköä ei voi pitää yllä, jos ei voida taata, että asukkaiden hoito on asianmukaista, tarpeisiin perustuvaa sekä lainmukaista.

Merikarvian ja Siikaisten yksikön paikat, kuten koko Satakunnan alueen ympärivuorokautisen asumispaikat eivät ole korvamerkittyjä tietyn kunnan asukkaille, vaan kaikki paikat ovat kaikkien Satakunnan kuntien asukkaiden käytettävissä, etusija asukkaalla on halutessaan oman paikkakunnan yksikköön, jos kapasiteettiä paikkakunnalla on. Asukkaan toiveet palvelutarpeen täyttävien yksiköiden osalta pyritään ottamaan sijoittautumisessa huomioon, mikäli se on mahdollista.

4)     Satakunnan kuntien kanssa on järjestämisvastuun siirtymisen jälkeen käyty kaksi neuvottelukierrosta, jossa kuntia on pyydetty alentamaan tilavuokria. Ensimmäinen neuvottelukierros, jossa vuokranalennuspyynnön kohteena olivat kaikki kuntien hyvinvointialueelle vuokraamat tilat, käytiin kevään ja kesän 2023 aikana.

Siikaisten kunnan kanssa ensimmäinen neuvottelukierros käytiin 2.8.2023, neuvottelussa kunnan edustajat ilmaisivat haluttomuutensa alentaa hyvinvointialueelle vuokrattujen kiinteistöjen vuokria.

Toinen Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuuston tekemään palveluverkkopäätöksen toimeenpanon valmisteluun liittyvä neuvottelukierros, johon oikaisuvaatimuksessa viitatataan on aloitettu keväällä 2024 ja neuvottelujen odotetaan päättyvän syksyn 2024 aikana.

5)     Metsätähden toiminnan siirrosta on käyty yhteistoimintaneuvottelut osana laajempaa yhteistoimintamenettelyä, joka päättyi 6.6.2024 (AH 18.6.2024 § 190). Neuvotteluiden ollessa käynnissä ei niistä neuvotteluosapuolien sekä voimassa olevien sopimusten mukaisesti käydä keskustelua ulkopuolisten tahojen kanssa.

6)     Sote-johtaja Sari Rantanen on todennut, että sosiaalihuollon palvelukoti on asukkaidensa koti, jossa ei voi järjestää kunnan tai muunkaan tahon tilaisuuksia, joihin osallistuu kodin toimintaan ulkopuolisia tahoja. Varsinkin tällaisten ihmisiä koolle kutsuvia tilaisuuksia tulee erityisesti välttää tartuntatautien vallitessa ja näin suojella heikkokuntoisia ikääntyneitä asukkaita.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää 

  • hylätä oikaisuvaatimuksen perusteettomana.

Päätös

Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Keijo Kerola ehdotti aluehallituksen jäsenten Irmeli Elomaan, Aila Haikkosen ja Mika Ahon kannattamana, että oikaisuvaatimus hyväksytään.

Koska kokouksen kuluessa oli tehty esittelijän ehdotuksesta poikkeava kannatettu vastaehdotus, päätettiin suorittaa äänestys. 

Puheenjohtaja totesi, että suoritetaan äänestys: 

JAA esittelijän ehdotus 

EI Keijo Kerolan ehdotus   

Suoritettiin äänestys, jonka tuloksena: 

JAA 10 ääntä (Sauli Ahvenjärvi, Marja-Leena Alho, Jami Toivonen, Heidi Sakari, Marjo Jaspa, Mirja Ylijoki, Kari Hannus, Rauno Vesivalo, Sinikka Alenius, Harri Lehtonen) 

EI 6 ääntä (Aila Haikkonen, Juha Korkeaoja, Mika Aho, Irmeli Elomaa, Keijo Kerola, Voitto Raita-aho) 

Äänestyksen perusteella aluehallituksen päätökseksi tuli esittelijän ehdotus. 

Eriävä mielipide

  • Keijo Kerola, Aila Haikkonen, Voitto Raita-aho, Juha Korkeaoja ja Mika Aho jättivät eriävän mielipiteen.

Esteellisyys

  • Marika Uimaluoto ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyssä (hallintolain 28 § 1 mom. 4 kohta) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen puheenjohtaja esitti pidettäväksi kokoustauon klo 12.00-12.05.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valvontakäynnistä mahdollisesti perittävään maksuun haetaan kuitenkin edellisestä poiketen muutosta oikaisuvaatimusmenettelyllä, jota koskevat ohjeet ovat laskun yhteydessä.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle

Postiosoite:                               PL 32, 20101 Turku

Käyntiosoite:                            Sairashuoneenkatu 2-4

Sähköpostiosoite:                    turku.hao@oikeus.fi

Faksinumero:                           029 56 42414

Puhelinnumero:                       029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Tuomioistuinmaksulaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Satakunnan hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:                       Sairaalantie 3, 28500 Pori

Sähköpostiosoite:              kirjaamo@sata.fi

Puhelinnumero:                 044 707 7781