Aluehallitus, kokous 17.9.2024

§ 263 Säkylän sotekeskuksen toimintojen siirtäminen Euran sotekeskukseen

SATAHADno-2024-7516

Valmistelija

  • Sari Rantanen, sari.rantanen@sata.fi

Perustelut

Aluevaltuusto on kokouksessaan 11.12.2023 (§148) hyväksynyt Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelman. Palveluverkkosuunnitelmassa esitetään suunnitelma Satakunnan hyvinvointialueen tulevaisuuden palveluverkoksi, mukaan lukien sote-keskuksien sijainnit Satakunnan hyvinvointialueella.

Aluevaltuuston hyväksymällä palveluverkkosuunnitelmalla tavoitellaan 7 miljoonan euron säästöjä vuokrakustannuksiin vuoden 2025 loppuun mennessä. Palveluverkkosuunnitelman toimeenpano on osa aluehallituksen (28.8.2023 / 213 §) hyväksymää muutosohjelmaa.

Hyväksytyssä palveluverkkosuunnitelmassa kiinteät sote-palvelut on jaettu sote-keskuksiin sekä muihin toimipisteisiin, joissa tarjotaan sote-palvelua. Sosiaalipalvelut jalkautuvat tarvittaessa sote-keskuksista toimipisteeseen tai asiakkaan kotiin. Sote-keskukset kokoavat palvelut yhteen ja tarjoavat laajan palveluvalikoiman sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Niiden palveluvalikoima vaihtelee toimipisteen asukkaiden palvelutarpeen ja sijainnin mukaan. Hyväksytyn palveluverkkosuunnitelman mukaisesti jokaisessa kunnassa on vähintään yksi toimipiste tai sote-keskus.

Aluevaltuusto on kokouksessaan 9.9.2024 hyväksynyt sote-keskuksien verkoston Satakunnan hyvinvointialueella. Sote-keskukset sijaitsevat Raumalla, Ulvilassa, Harjavallassa, Eurassa, Huittisissa, Kankaanpäässä sekä Porissa, jossa sijaitsee kaksi sote-keskusta. Säkylän toimipisteen toimintojen siirto on aluevaltuuston päätöksen toimeenpanoa.

Aluevaltuuston päätöksen perusteella muutetaan Säkylän sote-keskus toimipisteeksi. Hyväksytyn palveluverkkosuunnitelman mukaisesti Säkylään jää kiinteään toimipisteeseen lääkäri/hoitajavastaanotto sekä lastenneuvola. Lisäksi kotihoidon henkilöstölle varataan tilat.

Euran sote-keskukseen siirtyvät palvelut kuvantaminen, suun terveydenhuolto sekä sote-avovastaanoton palvelut. Muiden sote-palveluiden (arviointi- ja kuntoutusyksikkö, ikääntyvien ympärivuorokautinen palveluasuminen) osalta päätökset tehdään hyväksytyn palveluverkkosuunnitelman sekä hallintosäännön mukaisesti. Esityksessä olevien toimintojen siirrosta on käyty yhteistoimintaneuvottelut osana laajempaa yhteistoimintamenettelyä, joka päättyi 6.6.2024 (AH 18.6.2024 § 190).

Säkylän sote-keskuksen ja Euran sote-keskuksen välinen välimatka on noin 17 kilometriä. Säkylän sote-keskuksen vuokrakustannus on noin 122 000 euroa kuukaudessa, joka vuositasolla tarkoittaa 1, 46 milj. euroa. Vuokrattu kokonaisuus on kooltaan 7 132 neliötä. Säkylän kunnan ja hyvinvointialueen välinen vuokrasopimus on asetuksen mukainen (3 v + hyvinvointialueilla lisäksi 1 v optio) ja päättyy vuoden 2025 lopussa.

Suun terveydenhuolto

Säkylän sote-keskuksessa on toiminut kolme osa-aikaista hammaslääkäriä, suuhygienistiä Säkylään ei ole saatu rekrytoitua useasta yrityksestä huolimatta. Säkylän hammashoitolassa on neljä hoitohuonetta ja vastaava määrä hoitohuoneita vapautuu Euran hammashoitolaan. Hammaslääkäreiden konsultointimahdollisuus paranee, koska Euran hammashoitolassa tulee työskentelemään useampi hammaslääkäri. Tämä myös laajentaa asukkaiden palveluja.

Euran hammashoitolassa käy säännöllisesti oikomisen erikoishammaslääkäri, jolloin koko oikomishoidon tiimin työskentely on joustavampaa. Muu perustason erikoishammashoito keskitetään Rauman keskushammashoitolaan. Liikuteltavan salkkuvastaanoton käytön laajennus vaikuttaa niin, että lapset pystytään tarkastamaan ja tietyt toimenpiteet suorittamaan kouluilla, jolloin huoltajien ei tarvitse kuljettaa lapsia hammashoitolaan. Aikuisväestö voi valita hammashoitolansa koko Satakunnan alueelta, esimerkiksi työssäkäyntialueelta.

Suunterveydenhuollon toiminta siirtyy Euran sote-keskukseen viimeistään elokuussa 2025.

Kuvantaminen

Satakunnan hyvinvointialueella on vuonna 2023 toiminut kahdeksan kuvantamisen toimipistettä: kaksi Porissa (Satasairaala ja Maantiekatu), yksi Raumalla, yksi Kankaanpäässä ja neljä keskisessä Satakunnassa (Eura, Harjavalta, Huittinen ja Säkylä). Keskisessä Satakunnassa on ollut maantieteellisesti toimipisteitä tiheämmin kuin muualla Satakunnassa. Huittisissa ei ole ollut kuvantamista enää yli kahdeksaan kuukauteen kuvantamislaitteen detektorin rikkoutumisen vuoksi vuoden 2023 marraskuussa. Erityis- ja sairaalapalveluiden toimialuejohtajan viranhaltijapäätöksellä 19.6.2024 § 102 Huittisten kuvantaminen on lakkautettu koskien natiivi-rtg kuvantamista, uä-tutkimuksia sekä OPTG-kuvauksia kokonaisuudessaan.

Vuonna 2023 Säkylässä tehtiin yhteensä 2000 natiivikuvausta, mikä keskimäärin tarkoittaa noin 10 natiivikuvausta päivässä. Tähän määrään sisältyvät päivystyksellisenä tilatut röntgenkuvaukset, joita on ollut keskimäärin 4 tutkimusta päivässä. Vuoden 2024 tutkimusmäärissä on havaittavissa pientä nousua, koska laiterikon jälkeen Huittisten potilaita on ohjattu kuvattavaksi Harjavaltaan, Euraan ja Säkylään. Säkylän kuvantamisen palvelut ovat olleet saatavilla maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 9.00–15.00.

Yhteensä Euran, Harjavallan, Huittisten ja Säkylän natiivi-rtg kuvausmäärä vuonna 2023 oli 9960 kpl ja laskennallinen laitekuormituskapasiteetti yksiköiden neljälle laitteelle oli 9,6 kuvausta/laite/päivä. Keskisen Satakunnan (Eura, Säkylä, Huittinen ja Harjavalta) kuvantamiset keskitetään neljän laitteen sijasta kahdelle laitteelle, nousee laitekuormistuskapasiteetti 19,2 tutkimukseen/laite/päivä. Verrattaessa esimerkiksi Porin Maantiekadun kuvantamiseen, joka on auki myös vain arkipäivisin ja virka-aikaan, oli vastaava luku 25,0 tutkimusta/laite/päivä tai Kankaanpään kuvantamiseen, oli vastaava luku 19,4 tutkimusta/laite/päivä vuonna 2023.

Keskisen alueen kuvantamispisteissä on krooninen röntgenhoitajapula. Rauman sairaalassa ja terveyskeskusten kuvantamisen toimipisteissä on jouduttu supistamaan aukioloaikoja henkilöstövajeen vuoksi. Eurassa, Säkylässä ja Huittisissa on työskennellyt yhteensä 1,5 röntgenhoitajaa. Loma-aikoina toimipisteet palvelevat vuorotellen. Harjavallan kuvantamisen hoitajat työskentelevät osittain Porin Satasairaalassa. Tiukan henkilöstötilanteen vuoksi keskisen Satakunnan kuvantamistarpeet voidaan täyttää kahdessa terveyskeskuksen toimipisteessä Harjavallassa ja Eurassa.

Kuvantamisen osalta toiminta siirtyy Euran sote-keskukseen 1.11.2024 alkaen.

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut

Euran ja Säkylän kuntien alueella palvelut tulevat jatkossa keskittymään Euran sote-keskukseen. Lasten, nuorten ja perheiden toimialueella äitiysneuvolan palvelut, lapsiperheiden sosiaalipalvelut, lapsiperheiden kotipalvelu ja perhetyö, kasvatus- ja perheneuvonta ja lastensuojelun avohuollon palvelut tulevat siirtymään Säkylän sotekeskuksesta Euran sote-keskukseen. Säkylän sote-keskukseen jää edelleen seksuaaliterveysneuvolan ja lastenneuvolan palveluita sekä ryhmätila, jossa on pidetty perhekahvilaa. Lähipalveluina Säkylässä tuotetaan lisäksi kouluilla edelleen jatkossa sekä opiskeluhuollon palvelut että nuorten mielenterveyspalvelut. 

Lasten, nuorten ja perheiden toimialueen palveluista lastensuojelun sijais- ja jälkihuollonpalvelut sekä perheoikeudelliset palvelut ovat jo aiemmin olleet keskitettynä Euran sote-keskukseen. Lisäksi lasten ja nuorten terapia- ja kuntoutuspalvelut ovat keskitettynä Harjavallan sote-keskukseen ja Huittisten perhekeskukseen. 

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut siirtyvät Euran sote-keskukseen viimeistään vuoden 2025 loppuun mennessä.

Aikuisten palvelut

Säkylässä on terveyspalveluissa työskennellyt toimipaikkavastaava, seitsemän hoitajaa (4 sh, 2 th, 1 lh), yksi osastonsihteeri, kaksi fysioterapeuttia ja kuntohoitaja. Lääkäri vakansseja on 5. Yhteensä henkilöstöä on 17. Aikuissosiaalityössä on 1 sosiaalityöntekijä ja 1 sosiaaliohjaaja.

Palvelut siirtyvät Euran sote-keskukseen, mutta Säkylään on edelleen tulossa tila lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotolle. Samalla myös digitaalinen/etähoiva lisääntyy koko ajan ja fyysisen tilan tarve vähenee.  Toisaalta sosiaalityötä tehdään jo nyt ja jatkossa jalkautuvana palveluna asiakkaitten luonnollisissa elinpiireissä.

Suurempaan sote-keskukseen on erityisesti lääkäreitä ja sosiaalityöntekijöitä paremmin saatavilla. Myös kuvantamis- ja laboratoriopalveluiden järjestäminen suuremmassa yksikössä on kustannustehokkaampaa ja palveluita pystytään järjestämään kaikkina aukioloaikoina. Isommassa sote-keskuksessa on mahdollisuus monialaisempaan asiakastyöhön moniammatillisen tiimin myötä. Samalla myös hoidon jatkuvuus, saavutettavuus ja laatu parantuu.

Aikuisten sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät Euran sote-keskukseen viimeistään vuoden 2025 loppuun mennessä.

Päätöksen peruste

Aluevaltuuston kokouksessaan 15.4.2024 § 28 hyväksymien palveluverkkoa koskevien päätösvaltuuksien mukaan aluevaltuusto päättää niiden toimipisteiden sijainnista, joiden päätoiminta on sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut ja aluehallitus päättää merkittävistä laajavaikutteisista muutoksista sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteiden palveluihin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • siirtää Säkylän toimipisteen toimintoja Euran sote-keskukseen
    • kuvantaminen 1.11.2024
    • suun terveydenhuolto viimeistään 8/2025
    • sote-palveluiden avovastaanotto viimeistään 12/2025, poislukien lääkäri- ja hoitajavastaanotto sekä neuvola- ja kouluterveydenhuolto

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Eriävä mielipide

  • Juha Korkeaoja, Keijo Kerola, Heidi Sakari sekä Aila Haikkonen jättivät eriävän mielipiteen.

Esteellisyys

  • Marjo Jaspa ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyssä (hallintolain 28 § 1 mom. 5 kohta) ja poistui kokouksesta klo 12.53.

Kokouskäsittely

Puheenjohtajana tämän pykälän osalta toimi Marja-Leena Alho.

Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Juha Korkeaoja ehdotti aluehallituksen jäsen Keijo Kerolan ja Heidi Sakarin kannattamana, että asia palautetaan valmisteluun. 

Koska kokouksen kuluessa oli tehty kannatettu palautusehdotus, jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä, asiasta oli äänestettävä. 

Puheenjohtaja totesi, että suoritetaan äänestys: 

EI Korkeaojan ehdotus 

JAA asian käsittelyn jatkaminen 

Suoritettiin äänestys, jonka tuloksena: 

JAA 8 ääntä (Marja-Leena Alho, Sauli Ahvenjärvi, Kari Hannus, Rauno Vesivalo, Sinikka Alenius, Mirja Ylijoki, Pekka Wallenius, Kristiina Isokorpi)

EI 7 ääntä (Aila Haikkonen, Heidi Sakari, Keijo Kerola, Juha Korkeaoja, Eero Rantala, Irmeli Elomaa, Voitto Raita-aho)

Asian käsittelyä jatkettiin.

Ensimmäisen äänestyksen jälkeen puheenjohtaja esitti pidettäväksi kokoustauon klo 13.33-14.05.

Asian esittelijä, hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila lisäsi päätösehdotukseensa seuraavan: "pois lukien lääkäri- ja hoitajavastaanotto sekä neuvola- ja kouluterveydenhuolto". Lisäksi esittelytekstissä sote-piste korvattiin toimipisteellä. Puheenjohtaja totesi näin muutetun päätösehdotuksen olevan asian käsittelyn pohjana.

Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Juha Korkeaoja ehdotti aluehallituksen jäsen Keijo Kerolan kannattamana, että päätösehdotus hylätään.

Koska kokouksen kuluessa oli tehty kannatettu hylkäysehdotus, jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä, asiasta oli äänestettävä. 

Puheenjohtaja totesi, että suoritetaan äänestys: 

EI Korkeaojan ehdotus 

JAA esittelijän ehdotus

Suoritettiin äänestys, jonka tuloksena: 

JAA 10 ääntä (Marja-Leena Alho, Rauno Vesivalo, Kari Hannus, Mirja Ylijoki, Irmeli Elomaa, Sinikka Alenius, Sauli Ahvenjärvi, Eero Rantala, Kristiina Isokorpi, Pekka Wallenius)

EI 5 ääntä (Heidi Sakari, Aila Haikkonen, Keijo Kerola, Juha Korkeaoja, Voitto Raita-aho)

Äänestyksen perusteella aluehallituksen päätökseksi tuli esittelijän ehdotus.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.