Aluehallitus, kokous 17.9.2024

§ 262 Satakunnan hyvinvointialueen ateriapalveluiden tuotantotapamuutos

SATAHADno-2024-7508

Valmistelija

  • Kari-Matti Haapala, kari-matti.haapala@sata.fi
  • Kati Moisio, kati.moisio@sata.fi

Perustelut

Aluevaltuuston 11.12.2023 (§148) hyväksymässä palveluverkkosuunnitelmassa on esitetty kehittämissuunnitelma, jossa ehdotetaan tehdyn selvityksen pohjalta ateriatuotannon keskittämistä 1–2 tuotantokeittiöön. Lisäksi ateriatuotannon keskittäminen sisältyy muutosohjelman kohdan 4.3 tavoitteisiin.

Keskittämissuunnitelman taustalla on konsulttiyritys KPMG:n tekemä selvitys Satakunnan hyvinvointialueen tuotantokeittiöiden uudesta toimintamallista. KPMG:n tekemää selvitystä on käsitelty aluehallituksen kokouksessa 12.3.2024 (§ 83) Ruokahuollon keskittämiseen liittyvän rakennushankkeen siirtäminen rakennustoimikunnan ohjaukseen käsittelyn yhteydessä.

Satakunnan hyvinvointialueella on tällä hetkellä ruokaa valmistavia keittiöitä 14 kpl ja palvelukeittiöitä 8 kpl, joihin noin kahdeksan eri elintarvikealan toimijaa vie viikoittain elintarvikkeita. Pääsääntöisesti ruoka valmistetaan ja tarjoillaan samana päivänä kaikissa ruokaa valmistavissa yksiköissä. Kuumaa ruokaa kuljetetaan päivittäin noin 140 asiakasyksikköön.

Tällä hetkellä ateriapalveluissa on henkilöstöä noin 210 hlöä ja heidän keski-ikänsä on 49,8 vuotta. Ateriapalveluhenkilöstön eläköityminen on lähivuosina voimakasta. Eläkeiän saavuttaa noin 60 henkilöä vuosien 2024—2028 aikana.

Satakunnan hyvinvointialueen ateria- ja puhtauspalvelut on tehnyt selvityksen ja suunnitelman ateriatuotannon keskittämisestä KPMG:n raportin pohjalta ja päätynyt lopputulokseen, jossa Satakunnan hyvinvointialueen ateriatuotanto kannattaa keskittää yhteen tuotantokeittiöön, ja Sata-alueella olemassa oleviin valmistuskeittiöihin, joiden toiminta muutetaan palvelukeittiömallin mukaiseksi.

Laaditun suunnitelman mukaan ateriat valmistetaan yhdessä valmistuskeittiössä hyödyntäen Cook & chill ja kylmävalmistusmenetelmiä. Ruoat kuljetetaan noin kaksi kertaa viikossa palvelukeittiöihin, joissa ruoka kypsennetään tai kuumennetaan tarjoiluvalmiiksi. Palvelukeittiöissä koostetaan päivittäin myös salaatti ja lämmin lisäke, jotka jaetaan prosessin lopuksi edelleen yksiköihin.

Nykyistä 14 valmistuskeittiön keittiöverkkoa keskittämällä yhteen ruokaa valmistavaan keittiöön ja hyödyntämällä kylmävalmistusmenetelmiä saadaan ateriatuotannon kustannuksia karsittua, poistettua päällekkäisiä toimintoja, sekä tehostettua toimintaa.

Olemassa olevia valmistuskeittiöitä ei tarvitse muokata erikseen palvelukeittiöksi, vaan ne voivat jatkaa uudella toimintamallilla sellaisenaan ja toimia poikkeus/ kriisitilanteissa valmistavina keittiöinä. Tällä toimintamallilla turvataan ateriatuotanto koko Satakunnan hyvinvointialueella myös poikkeusoloissa. Tulevissa palvelukeittiöissä on jo valmiiksi tilat vararuokajärjestelmille sekä riittävä laitekapasiteetti ruoan valmistukseen.

Olemassa olevien palvelukeittiöiksi muutettujen nykyisten valmistuskeittiöiden korkea varustelutaso ja valmiit laitteet ja tilat vararuokajärjestelmille, sekä Porin alueen korkea ateriamäärä tukee tehdyn selvityksen mukaan yhden Porin seudulla sijaitsevan valmistuskeittiön mallia.

Keskittämällä ateriatuotanto yhteen tuotantokeittiöön keskittyy myös henkilöstön ammattitaito ja osaaminen. Tällä toimintatavalla vastataan myös ammattitaitoisen henkilöstön saatavuuden haasteisiin tulevaisuudessa ja tulevien vuosien nopeaan eläköitymiseen.

Uuteen ateriapalveluiden tuotantotapaan siirtyminen edellyttää riittävää tilaa ja tuotantokapasiteettia valmistuskeittiön osalta, jotta uusi tuotantotapamalli voidaan ottaa käyttöön. Muutosta tulee valmistella huolellisesti ja huomioida tuotantotapamuutos, henkilöstö ja tilat jo taloussuunnittelussa. Laaditun alustavan aikataulun mukaan uusi tuotantokeittiö olisi valmis ja käyttöönotettu vuoden 2028 alussa.

Yhden tuotantokeittiön ja muutoksen käynnistyessä kolmentoista palvelukeittiön malliin siirtyminen tuo tehdyn selvityksen mukaan säästöjä vuositasolla noin 4 miljoonaa euroa vuodessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • että Satakunnan hyvinvointialueen ateriapalveluiden tuotantotapa järjestetään esitetyksen mukaan vaiheittain yhden tuotantokeittiön ja Sata-alueella sijaitsevien palvelukeittiöiden mallin mukaisesti vuoden 2028 alkuun mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Harri Lehtonen poistui kokouksesta klo 12.47 ja puheenjohtajana jatkoi Marja-Leena Alho.

Tiedoksi

Rakennuttaminen ja hankekehitys, tekniset palvelut, ateria- ja puhtauspalvelut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.