Aluehallitus, kokous 17.9.2024

§ 255 Vaikuttamistoimielinten toimintaedellytykset

SATAHADno-2024-4634

Valmistelija

  • Anna Alarautalahti-Heurlin, anna.alarautalahti-heurlin@sata.fi

Perustelut

Satakunnan hyvinvointialueen lakisääteiset vaikuttamistoimielimet pitivät yhteiskokouksen 15.5.2024, jonka johdosta laadittu liitteenä oleva esitys.

Esityksen mukaan vaikuttamistoimielimiltä puuttuvat mahdollisuudet osallistua lain edellyttämään vaikuttamiseen. Erityisesti ongelmana on koettu, ettei vaikuttamistoimielinten asiantuntijuutta käytetä hyödyksi jo asioiden valmisteluvaiheessa, jolloin tärkeitä asioita jää huomioimatta päätöksenteossa. 

Vaikuttamistoimielimet esittävät, että jokaisesta lakisääteisestä vaikuttamistoimielimestä on yhdellä jäsenellä läsnäolo- ja puheoikeus hallituksen, valtuuston ja lautakuntien kokouksiin. Kukin vaikuttamistoimielin valitsee jäsenistään kuhunkin toimielimeen edustajan. Lisäksi he esittävät, että vaikuttamistoimielimen edustajalla on valtuuston kokouksissa oikeus tehdä kirjallisia aloitteita hyvinvointialueen toimintaa ja hallintoa koskevissa asioissa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • antaa evästyksensä asian valmisteluun.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä lain hyvinvointialueesta 141 §:n nojalla oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.