Perustelut
Konsernipalveluissa suunnitellaan muutoksia kahden vastuualueen organisoitumiseen ja lisäksi keskitetyn ateriapalvelutuotannon (AH 17.9.2024 § 262) suunnittelu on edennyt vaiheeseen, jossa muutoksen henkilöstövaikutuksia on kartoitettu siten, että yhteistoimintaneuvottelut voidaan käydä.
Henkilöstöpalveluiden vastuualue jakautuu tällä hetkellä neljään vastuuyksikköön. Vastuuyksiköiden määrää on suunniteltu vähennettäväksi, joka aiheuttaa tarpeen viranhaltijoiden tehtävien muuttamisessa. Lisäksi vastuualueen henkilöstön tehtäväkuviin on suunnitteilla muutoksia. Organisaatiorakenteen ja tehtäväkuvien muutoksen tavoitteena on parantaa työn ja prosessien sujuvuutta. Tavoitteena ei ole vähentää henkilöstöä, mutta mikäli henkilö ei ota vastaan uutta tehtävää tai virkaa, voi kieltäytymisen seurauksena olla palvelussuhteen päättyminen.
Henkilöstöpalveluiden lisäksi myös ICT-palveluissa on suunniteltu muutosta organisaation johtamisrakenteessa. Tavoitteena on keventää johtamisrakennetta siten, että yhdestä kahteen tehtävää poistuu johtamisrakenteesta.
Aluehallitus on 17.9.2024 päättänyt, että Satakunnan hyvinvointialueen ateriapalveluiden tuotantotapa järjestetään esityksen mukaan vaiheittain yhden tuotantokeittiön ja Sata- alueella sijaitsevien palvelukeittiöiden mallin mukaisesti vuoden 2028 alkuun mennessä.
Ateriapalveluiden tuotantotavan muutoksen valmistelu on jatkunut aluehallituksen päätöksen jälkeen. Valmistelussa on tarkennettu aikataulua ja jatkettu arviointia yhden tuotantokeittiön ja palvelukeittiöiden henkilöstötarpeesta. Lisäksi on selvitetty mm. henkilöstön tehtävänkuvia, työaikoja ja nimikkeitä jatkossa uudessa toimintamallissa.
Tämän hetken arvio henkilöstön vähennystarpeesta ateriapalveluissa on noin 80-90 henkilötyövuotta. Henkilöstötarpeen vähennys on mahdollista yhdistää eläköitymiseen, joka on tulevina vuosina voimakasta. Vuonna 2024 tehdyn arvion mukaan noin 60 henkilöä eläköityy vuoden 2028 loppuun mennessä. Siltä osin kuin luonnollinen poistuma ei kata henkilöstötarpeen vähentymistä, voi kyseeseen tulla henkilöstön vähennykset.
Ateriapalveluiden osalta pohditaan lisäksi sitä, että valmiiden täytettyjen voileipien valmistusta ei tuotettaisi jatkossa kaikissa Sata-alueen keittiöissä omana palveluna, vaan ne kilpailutettaisiin samoin, kuin muutkin elintarvikehankinnat. Selvityksemme mukaan sama malli voileipien tuotannon osalta on käytössä myös muilla vastaavilla palveluntarjoajilla. Lisäksi pohditaan, että kahvio Moccan palveluita ei tuotettaisi jatkossa enää Sata-alueen omana palveluna. Edellä mainittujen muutosten henkilöstövaikutus olisi enintään kuusi henkilötyövuotta.
Yhteistoimintamenettelyn käynnistäminen
Yhteistoimintalain 4 § mukaan työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään ainakin sellaiset asiat, jotka koskevat henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa, hyvinvointialueen palvelurakenteessa sekä taloudellista ja tuotannollisista syistä toimeenpantavaa osa-aikaistamista, lomauttamista tai irtisanomista.
Edellä kuvatut, suunnitellut toimenpiteet aiheuttavat toteutuessaan henkilöstövaikutuksia, jotka tulee käsitellä yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa ennen kuin asiassa tehdään päätöksiä. Yhteistoimintamenettelyllä turvataan henkilöstön vaikutusmahdollisuudet lain piirissä olevissa työnantajan päätösasioissa. Muutokset suunnitellaan ja valmistellaan yhteistoimintalain hengen mukaisesti vuoropuhelussa henkilöstöjärjestöjen edustajien tai henkilöstön kanssa. Tavoitteena on avoin ja aito vuoropuhelu henkilöstön edustajien kanssa suunniteltujen toimien henkilöstövaikutusten käsittelyssä.