Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden lautakunta, kokous 30.4.2025

§ 11 Vastine valtuustoaloitteeseen koskien lasten ja nuorten tukihenkilötoiminnan turvaamista

SATAHADno-2025-2766

Valmistelija

  • Hanna-Leena Markki, hanna-leena.markki@sata.fi

Perustelut

Vastine keskustan valtuustoryhmän valtuustoaloitteeseen, Aluevaltuusto 10.3.2025/§18.

Vastuuyksikön päällikkö Hannaleena Vuorinen:

Tukihenkilöpalvelun lakiperusta

Hyvinvointialueella on velvoitteena järjestää lakisääteiset sosiaalipalvelut. Sosiaalipalveluiden yleislakina on sosiaalihuoltolaki (1301/2014, SHL), jonka mukaisesti määräytyy hyvinvointialueen lakisääteisten yleisten sosiaalipalveluiden järjestämisvelvoite.

Hyvinvointialueella on velvoite järjestää lapsille, nuorille ja perheille mm. seuraavia lakisääteisiä sosiaalipalveluita sosiaalihuoltolain perusteella tuen tarvetta vastaavasti (SHL 14 §):

-          Sosiaalityötä

-          Sosiaaliohjausta

-          Perhetyötä

-          Lapsiperheen kotipalvelua

-          Päihde- ja riippuvuustyötä

-          Mielenterveystyön palveluja

-          Kasvatus- ja perheneuvontaa

-          Lapsen ja vanhemman välisten tapaamisten valvontaa

-          Omaistaan ja läheistään hoitavan henkilön vapaata

-          Opiskeluhuollon kuraattoripalveluja.

Tukihenkilöpalvelun myöntäminen sen sijaan ei ole hyvinvointialuetta velvoittavan sääntelyn piirissä, vaan niiden järjestämisperuste löytyy sosiaalihuoltolain 28 §:stä, muut sosiaalipalvelut. Sen mukaisesti:

 Erityistä tukea tarvitsevalle lapselle tai hänen perheelleen voidaan järjestää vertaisryhmätoimintaa sekä tukihenkilö- tai perhe lapsen terveyden tai kehityksen turvaamiseksi. (SHL 28§)

Tukihenkilöpalvelun järjestäminen Satakunnan hyvinvointialueella

Satakunnan hyvinvointialueella on ennen vuotta 2025 lasten, nuorten ja perheiden sosiaalihuoltolain mukaisten palveluiden toimintaohjeissa linjattu, että tukihenkilöpalvelu on järjestettävä ensisijaisesti erityistä tukea tarvitseville lapsille, joilla arvioidaan olevan kyseisen palvelun tarve ja erityisellä harkinnalla palvelua voidaan järjestää lisäksi myös yleisen tuen asiakkaille. Vuoden 2025 vaihteessa toimintaohjetta on tarkastettu vastaamaan tarkemmin lain edellyttämää erityisen tuen asiakkuutta.

Lainsäädännön mukaan hyvinvointialueella ei ole ehdotonta velvoitetta järjestää lainkaan tukihenkilöpalvelua. Sosiaalihuoltolaki ei velvoita tukihenkilöpalvelun järjestämiseen lainkaan, vaan hyvinvointialue voi niitä järjestää. Näin ollen toimintaohjeen tarkentaminen erityisen tuen lapsiin on edelleen kevyempi tulkinta laista kuin mitä se olisi, jos Satakunnan hyvinvointialueella järjestettäisiin lapsille vain hyvinvointialueen järjestämisvelvoitteen alaiset sosiaalipalvelut (SHL 14 §).

Palvelun myöntämisedellytyksiä tarkentamalla on voitu taloudellisesti kriittisessä tilanteessa turvata tukihenkilöpalvelu niille lapsille, joille se on tarkoituksenmukaista, eli erityisen tuen tarpeessa oleville lapsille ja nuorille, joille ei muilla lakisääteisillä palveluilla pystytä palvelun tarpeeseen vastaamaan.

Tällä hetkellä on Satakunnan hyvinvointialueen lasten nuorten ja perheiden palveluissa yhteensä 219 voimassa olevaa tukisuhdepäätöstä (sis. tukihenkilö ja -perhepäätökset), joten tukihenkilöpalvelua edelleen myönnetään.

Ennen hyvinvointialuetta on tukihenkilöpalvelua kuten muitakin palveluta myönnetty eri kriteerein. Tukihenkilöpalvelun myöntämisperusteiden osalta eroavaisuudet Satakunnan sisällä ovat olleet merkittäviä ja tämä on näkynyt mm. palveluiden kustannuksissa. Yhdenmukaistamalla kriteereitä on mahdollista saada merkittäviä säästöjä palveluiden ostoissa, kuitenkin samalla varmistaen, että palvelun saatavuus niissä tilanteissa, kun se on välttämätöntä ei vaarannu.

 

Lasten ja nuorten mielenterveyshaasteisiin vastaavat palvelut

Keskustan valtuustoaloitteessa on tuotu esiin lasten ja nuorten mielenterveyden haasteet. Jaamme hyvinvointialueella tämä huolen lasten ja nuorten mielenterveydestä.

Tiedostaen mielenterveyshaasteet on koko Satakunnan hyvinvointialueen olemassaolon ajan lasten nuorten ja perheiden palveluissa tehty määrätietoista yhdenmukaistamis- ja kehittämistyötä sen suuntaan, että näihin haasteisiin voitaisiin vastata entistä paremmin ja yhdenvertaisesti koko alueella.

Tukihenkilöpalvelu on sosiaalipalvelu, eikä sen tarkoitus ole paikata mielenterveyspalveluita. Sosiaalipalveluissa lakisääteisiä tehtäviä, joilla lasten, nuorten ja perheiden palvelutarpeeseen vastataan myös ennaltaehkäisevästi ja koko perhe huomioiden ovat mm. sosiaalityö ja -ohjaus, perhetyö, lapsiperheen kotipalvelu, päihde- ja riippuvuustyö, kasvatus- ja perheneuvonta, mielenterveystyön palvelut sekä opiskeluhuollon kuraattoripalvelut.

Hyvinvointialueen aikana on lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalveluita onnistuneesti kehitetty. Keväällä 2025 on ammatilliset mielenterveyspalvelut laajentuneet koskemaan koko hyvinvointialueella jo alakouluikäisiäkin lapsia.

 Opiskeluhuollon henkilöstöä on koulutettu Terapiat etulinjaan - vaikuttaviin menetelmiin koko hyvinvointialueella jo vuodesta 2023 ja ammattilaiset ovatkin nykyisin jo erittäin kattavasti menetelmäkoulutettuja. Myös yhteistyö perustason ja erikoissairaanhoidon välillä on rakentunut koko alueella erinomaiseen suuntaan.

Toukokuussa 2025 on tulossa voimaan Terapiatakuuna tunnettu laki, joka edellyttää, että nuoren on päästävä menetelmäkoulutetun ammattilaisen vastaanotolle jo kuukauden sisällä palvelutarpeen havaitsemisesta. Tähän velvoitteeseen vastaamiseen on Satakunnan hyvinvointialueella hyvät valmiudet.

Yhteenvetona

Yhteenvetona voidaan todeta, että tukihenkilöpalvelun myöntämisperusteet ovat Satakunnan hyvinvointialueella lakisääteistä huomattavasti laajamittaisemmat.

Vuoden 2024-2025 vaihteessa tehdyllä muutoksella, jonka perusteella tukihenkilöpalvelun myöntämisperustetta on tarkennettu koskemaan vain erityisen tuen asiakkaita, on palvelua voitu kohdentaa myös oman henkilöstön toteuttamana tarkoituksenmukaisemmin ja tasapuolisemmin kuin aiemmin. Näin on voitu vuodelle 2025 saada myös taloudellisia säästöjä ostopalveluista, joiden kustannus vuositasolla on ollut aiempina vuosina huomattava. Nykyisellä mallilla palveluiden saatavuus kohdentuu tasapuolisemmin palvelemaan kaikkia Satakunnan hyvinvointialueen alueita, sen sijaan että se painottuisi vain tietyille alueille.

Tukihenkilöpalvelu on sosiaalipalvelu, eikä sen tarkoitus ole paikata mielenterveyspalveluita. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin on hyvinvointialueella panostettu laajamittaisesti.

Tästä huolimatta Satakunnan hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palveluissa on nähty tärkeänä mahdollistaa sosiaalihuollon tukihenkilöpalvelun järjestäminen lain vaadetta laajemmassa muodossa lasten, nuorten ja perheiden moninaisen palvelutarpeen ja erilaiset tilanteet tuntien. Tukihenkilöpalvelu on edelleen mahdollista lapselle myöntää tilanteissa, kun lapsen tai nuoren kokonaistilanne niin edellyttää ja muut palvelut eivät ole tarkoituksenmukaisia. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hanna-Leena Markki, hanna-leena.markki@sata.fi

Lautakunta päättää:

  • merkitä tiedoksi esitetyn vastineen ja ehdottaa, että aluehallitus merkitsee vastineen tiedoksi ja lähettää aloitteen ja vastineen aluevaltuustolle,
  • tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Tiedoksi

Aluehallitus