Ikääntyneiden palveluiden lautakunta, kokous 27.3.2025

§ 4 Vastine valtuustoaloitteeseen koskien Satakunnan hyvinvointialueen palvelusetelin pilotointia

SATAHADno-2024-10579

Valmistelija

  • Tarja Hagback, tarja.hagback@sata.fi
  • Heidi Hissa, heidi.hissa@sata.fi
  • Heli Ruohola, heli.ruohola@sata.fi

Perustelut

Asian vireilletulo

Ikääntyneiden palvelut on saanut vastattavakseen valtuustoaloitteen koskien omaishoidon palvelusetelipilottia laaja-alaisen palvelusetelin käytön mahdollisuuksien selvittämiseksi. Ensimmäisenä allekirjoittajana Jami Toivonen.

Valtuustoaloitteessa mainitaan, että omaishoitoa tuetaan tällä hetkellä vain verollisena omaishoidon tuen palkkiona ja, että useimmilla muilla hyvinvointialueille on käytössään myös mahdollisuus verottomaan palveluseteliin omaishoitoa tukevana palveluna.

Palveluseteli parantaisi aloitteen mukaan omaishoitajien/ - hoidettavien edellytyksiä, koska palveluita voisi syntyä markkinaehtoisesti nykyistä enemmän sekä lähemmäs asiakkaita kuin mitä tarjolla olevat yhteiskunnan palvelut ovat.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Satakunnan hyvinvointialueen omaishoitoon kohdistuvan palvelusetelin tulisi olla mahdollisimman kattava ja siinä tulisi ottaa mallia Pohjois- Karjalan Siun sotessa käytössä olevasta mallista, missä palvelusetelillä voi hankkia muun muassa tukipalveluita, terapia- ja kuntoutuspalveluita, kotiin annettavia hoiva- ja hoitopalveluita ja lyhytaikaista asumispalvelua.

Vastine valtuustoaloitteeseen

Omaishoidon tuella tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla. Omaishoidon tuesta annetun lain 4 §:n mukaan omaishoitajalla on oikeus pitää vapaata vähintään kaksi vuorokautta kalenterikuukautta kohti. Omaishoitajalla on oikeus pitää vapaata vähintään kolme vuorokautta kalenterikuukautta kohti, jos hän on yhtäjaksoisesti tai vähäisin keskeytyksin sidottu hoitoon ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin. Sidonnaisuus katsotaan ympärivuorokautiseksi siitä huolimatta, että hoidettava viettää säännöllisesti vähäisen osan vuorokaudesta käyttäen kotinsa ulkopuolella järjestettyjä sosiaali- tai terveyspalveluja taikka saaden kuntoutusta tai opetusta. (29.6.2016/511) Hyvinvointialue ja omaishoitaja voivat sopia, että omaishoitaja pitää 1 momentissa tarkoitetun vapaansa useampana alle vuorokauden pituisena jaksona. Hyvinvointialue voi järjestää omaishoitajalle 1 momentissa säädettyä enemmän vapaapäiviä sekä alle vuorokauden pituisia virkistysvapaita. (8.7.2022/607)

Hyvinvointialueen on huolehdittava hoidettavan hoidon tarkoituksenmukaisesta järjestämisestä hoitajan vapaan aikana. Edellä 1 momentissa tarkoitettujen vapaapäivien ja virkistysvapaan pitäminen eivät vähennä hoitopalkkion määrää. (8.7.2022/607)

Omaishoidon tuki on kokonaisuus, joka muodostuu tarvittavista palveluista hoidettavalle (esimerkiksi omaisen antama apu, kotihoito, päivätoiminta, kuntoutus, tilapäishoidon jaksot, henkilökohtainen apu), omaishoitajalle maksettavasta hoitopalkkiosta ja lakisääteisistä vapaapäistä omaishoitajalle sekä omaishoitajan hoitotehtävää tukevista palvelusta (kotiin menevät hoitajat, valmennus, omaishoitajan hyvinvointi- ja terveystarkastus, 3. sektorin vertaisryhmät.

Hoitajalle järjestettävän vapaan tavoitteena on tukea omaishoitajan jaksamista ja sitä kautta varmistaa hoidon laatu. Lakisääteisten vapaiden aikana hoidon järjestelyyn vaikuttaa hyvinvointialueen käytössä olevat hoitovaihtoehdot ja hyvinvointialueella on viimesijassa oikeus päättää vapaan järjestämistavasta. Satakunnan hyvinvointialueella lakisääteisen omaishoidon vapaan aikainen hoito voidaan tällä hetkellä järjestää omaishoidon toimintaohjeen- ja myöntämisperusteiden mukaisesti ympärivuorokautisena lyhytaikaishoitona, sijaishoidon toimeksiantosopimuksella tai perhehoitona. Tapauksissa, joissa ei ole löydetty hoidettavalle sopivaa vapaiden järjestämisen vaihtoehtoa edellä olevista, on yksilöllisellä harkinnalla ostettu palvelua yksityisiltä palveluntuottajilta.

Lakisääteisen vapaan lisäksi yli 65- vuotiaiden asiakkaiden omaishoitoperheellä on Satakunnan hyvinvointialueella mahdollisuus omaishoidon kotiin menevien hoitajien palveluun. Palvelun tavoitteena on tukea omaishoitajan hoito- ja huolenpitotyötä. Käynnit voivat olla säännöllisiä, kertaluonteisesti sovittuja tai kriisitilanteisiin liittyviä käyntejä.

Omaishoitotilanteet ovat aina yksilöllisiä ja niiden kesto voi vaihdella suuresti. Omaishoitotilanne muuttuu hoidettavan ja hoitajan toimintakyvyn muuttuessa. Omaishoidon tuen sisältö tulisi sopeuttaa näihin muutoksiin. Jokaisella omaishoitoperheellä on hyvinvointialueella osoitettu omaishoidon tuesta vastaava työntekijä, joka tukee ja ohjaa omaishoitoperheitä erilaisissa tilanteissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt kansalliseen hanketoimintaan terveyden edistämisen määrärahaa vuosille 2025–2027. Rahoituksesta on osoitettu varoja muun muassa omaishoitajien jaksamisen tukemiseen (6 500 000 euroa). Satakunnan hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluiden omaishoito sai hankerahoitusta Satavoimaa omaishoitoon hankkeelle, joka alkaa 1.4. 2025. Hankkeen tavoitteena on parantaa kaikenikäisten omaishoitajien hyvinvointia ja terveyden edistämistä. Hankkeen aikana parannetaan omaishoitajien jaksamisen kannalta tärkeiden koulutusten ja valmennusten saatavuutta ja laatua, pilotoidaan uutta omaishoidon kotiin jalkautuvan palvelun toimintamallia ja kehitetään erityisesti kotiin annettavan perhehoidon omaishoitajavapaan palvelumallia. Lisäksi hankkeessa suunnitellaan yhdessä hankekumppaneiden (kuntien kulttuuri- ja liikuntatoimen) kanssa omaishoitajille suunnattua liikunta- ja kulttuurisetelitoimintaa sekä vertaistukitoimintaa (järjestöt ja vapaaehtoiset). Hankkeen yhtenä suurena painopisteenä on erityisesti omaishoitajan jaksamisen tueksi kehitettävä kotiin jalkautuva malli. Tällä toimintamallilla on THL:n arvion mukaan kansallista merkitystä. Lisäksi hankkeen aikana on tarkoitus ottaa käyttöön muun muassa etäpalveluita, kulttuuriresepti ja digipalvelutarjotin. Hankkeessa luodaan myös rakenteet alueelliselle hyte- toiminnalle ja selvitetään eri tahojen mahdollisuudet omaishoitajan tukemiseksi. Satavoimaa omaishoitoon hankkeen toiminta ajoittuu vuosille 2025–2027.

Aluehallituksessa 12.11.2024 § 375 ja 3.12.2024 § 410 on käsitelty omaishoidon tuen tilannekuvaa ja omaishoidon tuen palkkioluokkia 1.1.2025 alkaen. Tuolloin omaishoidon tuen palvelusetelit olivat esillä keskustelussa, ja alkuperäisessä esityksessä on ollut nykyistä alemmat palkkioluokat, jolloin jäljelle jäävällä rahalla olisi voitu harkita palvelusetelivaihtoehdon pilotointia omaishoidon tuen vapaisiin. Omaishoidon tuen hoitopalkkioiden laskeminen ei kuitenkaan edennyt. Talousarvioon varattu määräraha ei riitä kattamaan korkeampia palkkiota ja palvelusetelipilotointia.

Lisäksi valtuustoaloitteessa ehdotettu palvelusetelimalli ei vastaa kaikilta osin omaishoidon tuen lain 4§, jossa todetaan, että hyvinvointialueen on huolehdittava hoidettavan hoidon tarkoituksenmukaisesta järjestämisestä hoitajan vapaan aikana. Jos esimerkiksi omaishoitaja valitsee palvelusetelillä hankittavia terapia- ja kuntoutuspalveluita hoidettavan hoidon järjestäminen muodostuu haasteelliseksi.

Yhteenveto

Satakunnan hyvinvointialueella on tällä hetkellä käytössä hyväksi havaittuja moninaisia käytäntöjä omaishoitoperheiden tukemiseksi, joita tuotetaan pääsääntöisesti omana toimintana. Keväällä 2025 alkava terveyden edistämisen määrärahalla rahoitettava Satavoimaa omaishoitoon hanke tavoittelee kaikenikäisten omaishoidon hyvinvoinnin parantamista ja hankkeen erityisenä vahvuutena näyttäytyy omaishoitajien jaksamisen tueksi jalkautuvien kotikäyntien mallintaminen ja arviointi, jolla on THL:n arvioin mukaan onnistuessaan kansallista merkitystä. Hanke on Satakunnan hyvinvointialueen omaishoidon tuen kehitystoiminnan keskiössä vuosina 2025–2027.

Omaishoidon tuki on harkinnanvarainen sosiaalipalvelu, joka on määrärahasidonnainen eli kyseessä ei ole palvelu, johon on subjektiivinen oikeus. Omaishoidon tuesta vastaava hyvinvointialue päättää, missä laajuudessa se järjestää omaishoidon tukea ja kuinka paljon se osoittaa talousarviossa varoja omaishoidon tukeen. Satakunnan hyvinvointialueella on valtakunnan tasoon nähden korkeat omaishoidon tuen hoitopalkkiot, ja talousarviossa osoitetut määrärahat ovat kiinni hoitopalkkioissa. Taloudellisen tilanteen vuoksi ei tällä hetkellä ole mahdollista aloittaa omaishoitoon kohdistettavaa palveluseteli pilotointia omaishoitoa tukevana palveluna.

Voimavaroja on tärkeä keskittää tässä taloudellisessa tilanteessa jo olemassa oleviin omaishoitoa tukeviin palveluihin, joihin omaishoidon tuen määräraha on jo varattu.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jaana Männikkö, jaana.mannikko@sata.fi

Lautakunta päättää:

  • merkitä tiedoksi esitetyn vastineen ja ehdottaa, että aluehallitus merkitsee vastineen tiedoksi ja lähettää aloitteen ja vastineen aluevaltuustolle,
  • tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Tiedoksi

Aluehallitus