Perustelut
Aluehallitus hyväksyi 4.2.2025/§54 päivitetyn muutosohjelman OmaSata tuottavuus ja talousohjelmaksi. Satakunnan hyvinvointialueen (jatkossa Sata-alue) aluehallitus on kokouksessaan 28.8.2023 § 213 hyväksynyt muutosohjelman. Muutosohjelman päivitys on ajankohtainen seuraavin (1–3) perustein:
- hyvinvointialueesta annettu laki (612/2021)115 §, jonka mukaan taloussuunnitelma on laadittava siten, että se on tasapainossa tai ylijäämäinen viimeistään vuoden 2026 lopussa,
- valtionneuvoston päätökseen Sata-alueen lainanottovaltuuden ehtoihin ja
- Hyvinvointialueen tulee päivittää muutosohjelma (talouden tasapainottamisohjelma), joka varmistaa hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn ja mahdollisuuden järjestää lakisääteiset palvelut. Ohjelman tulee sisältää vuosittaiset rahamääräiset lainanhoitokykyä kuvaavat tavoitteet, joiden toteutumista on mahdollista seurata. Päivitetty muutosohjelma tulee toimittaa valtiovarainministeriölle 14.2.2025 mennessä. Valtiovarainministeriö voi hylätä ohjelman tai edellyttää ohjelman täydentämistä, jos on todennäköistä, että ohjelma ei ole riittävä lainanhoitokyvyn varmistamiseksi. Ilmoitus ohjelman hylkäämisestä tai tarpeesta täydentää ohjelmaa tulee antaa hyvinvointialueelle 28.2.2025 mennessä. Hyvinvointialue voi täydentää ohjelmaa valtiovarainministeriön käsittelyn perusteella 31.3.2025 mennessä. Hyvinvointialue raportoi ohjelman toteutumisesta puolivuosittain valtiovarainministeriölle.
- muutostukiprojektiin osallistuminen, joka perustuu ns. sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan voimaanpanolain (616/2021) muutostuki-pykälään (66 §): ”Sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö ja sisäministeriö tukevat kuntia ja kuntayhtymiä sekä perustettavia hyvinvointialueita uudistuksen valmistelussa ja toteutuksessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos osallistuu osaltaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmisteluun ja toteutukseen asiantuntija-apua antamalla.”
- Sata-alueen olevan yksi kuudesta hyvinvointialueesta, jolle tarjotaan osallistumista muutostukiprojektiin. Sata-alueen valinta muutostukiprojektiin perustui alueen talouden tilanteeseen, arvioon vuoden 2025 rahoituksesta ja tulevien vuosien sopeutustarpeesta sekä alueiden omiin arvioihin muutosohjelmiensa toimenpiteiden kustannusvaikutuksista ja niiden toteutumisesta. Sata-alueen ensimmäinen muutostukiprojektin aloitustilaisuus pidettiin 15.11.2024 ja muutostukiprojektin on tarkoitus kestää maaliskuuhun 2025 saakka.
Sata-alueen muutosohjelma on päivitetty edellä oleviin kolmeen (3) kohtaan perustuen.
Sata-alueen toimialueet ovat päivittäneet aluehallituksen 28.8.2023 (§213) hyväksymän muutosohjelman toimenpiteet ja lisänneet uudet toimenpiteet kustannushyötytavoitteineen päivitettyyn muutosohjelmaan (liitteenä) seuraavasti (yhteensä noin 130 miljoonaa euroa):
- Hallinto: tavoite 0,5 miljoonaa euroa
- Konsernipalvelut: tavoite 24,5 miljoonaa euroa
- Pelastuslaitos: tavoite 2,2 miljoonaa euroa
- Lapset, nuoret ja perheet palvelujen toimialue: tavoite 10,6 miljoona euroa
- Aikuisten palvelujen toimialue: tavoite 22,3 miljoonaa euroa
- Ikääntyneiden palvelujen toimialue: tavoite 31,2 miljoonaa euroa
- Erityis- ja sairaalapalvelujen toimialue: tavoite 37,7 miljoonaa euroa
Päivitetyn muutosohjelman toimeenpanoa ohjaavat, strategiaan perustuvat, periaatteet ovat seuraavat:
- Palveluja järjestetään monikanavaisesti, ensisijaisia ovat sähköiset ja teknologia-avusteiset palvelut
- Perustason palvelujen vahvistaminen on keskeisenä painopistealueena
- Kohdistamme resurssit vaikuttavaan ja tulevaisuuden asiakastarpeita palvelevaan toimintaan
- Palvelujen järjestämistä ohjaavat kustannustehokkuus ja kustannusvaikuttavuus
- Osaava ja sitoutunut henkilöstö osallistetaan tavoitteiden saavuttamiseen, tavoitteet saavutetaan yhteisesti kehittämällä
- Luovutaan päällekkäisistä palvelurakenteista, palveluprosesseista ja toiminnoista tuottavuuden lisäämiseksi
Päivitettyä muutosohjelmaa toteutetaan vuosina 2023–2026. Muutosohjelmaan liittyvien toimenpiteiden toteuttamiseen liittyvät kustannukset rahoitetaan lisätalousarvion 2023 valtionavustuksella (LTA23) kriteerien mukaisesti vuoden 2025 loppuun. Muutosohjelman päivittäminen edellyttää YT-menettelyn aloittamista. Aluehallitus 4.2.2025/§55 päätti aloittaa työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain 4 §:n ja 7 §:n mukaiset yhteistoimintaneuvottelut päivitetyn muutosohjelman johdosta
Muutosohjelman nimi muutettiin kuvaamaan ohjelman tavoitteita paremmin, päivitetyn muutosohjelman nimi on OmaSata tuottavuus- ja talousohjelma. Muutosohjelman toimenpiteiden etenemisestä ja tavoiteltujen kustannushyötyjen realisoitumisesta raportoidaan aluehallitukselle neljä (4) kertaa vuodessa. Vastuu raportoinnista kuuluu muutosohjelman omistajille ja vastuuhenkilöille.
Liitteenä on aluehallituksen 28.8.2023 § 213 hyväksymän muutosohjelman toimenpiteet muutosmerkinnöin ja ikääntyneiden palvelujen toimialueen kustannushyötytavoitteineen.