Perustelut
Satakunnan hyvinvointialueen 18.6.2024 päätettyjen yhteistoimintaneuvottelujen toimeenpanossa TKIO-vastuuyksikön henkilöstövähennyksistä osa on kohdistunut tieteellisen kirjaston henkilöstöön.
TKIO-vastuuyksikön tehtävänä on huolehtia lakisääteisistä tutkimuksen, kehittämisen, innovaatioiden ja osaamisen tehtävistä hyvinvointialueella sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnalliset tavoitteet huomioiden. Ko. tehtävissä hyvinvointialue on velvoitettu tekemään laajasti yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa. TKIO-vastuuyksikön vakanssien vähennykset on toteutettu huomioiden yksikön kaikkien lakisääteisten velvoitteiden toteuttamisen mahdollisuudet myös jatkossa.
Tieteellinen kirjasto on siirtynyt vakansseineen Satakunnan sairaanhoitopiiriltä hyvinvointialueelle. Suurin osa tieteellisen kirjaston käyttäjistä on ollut Satasairaalan henkilöstöä, opiskelijoita ja tutkijoita. Kirjastopalveluita on saatavilla laajasti yhteiskunnassa. Erityisesti tutkijoilla ja opiskelijoilla on mahdollisuus käyttää myös yliopistojen ja korkeakoulujen kirjastopalveluita. Lisäksi yleisten kirjastojen kaukolaina ja neuvontapalvelut ovat kaikkien käytettävissä.
Sata-alueen tieteellisen kirjaston asiakaspalvelutehtävät ovat sen henkilöstöltä saatujen selvitysten perusteella koskeneet suurimmaksi osaksi painetun aineiston lainaustoimintaa ja ylläpitoa sekä tietokantojen hankintoihin liittyviä valmisteluja. Varsinaisia informaatikon tiedonhakupyyntöjä on ollut vähän.
Painetun aineiston merkitys on koko ajan vähentynyt, sillä aineisto on nykyään valtaosin virtuaalisessa muodossa. Painetun aineiston kokoelmaa ei ole myöskään täydennetty alkuvuoden 2024 jälkeen. Sata-alueella on käytettävissään laajasti sähköisiä tietokantoja, joihin henkilöstöllä, tutkijoilla ja opiskelijoilla on pääsy. Sata-alue on osakkaana SOTEVirtuaalikirjasto Oy:ssa, joka järjestää ja tuottaa julkisyhteisöille hyvinvointialueiden toimialaan liittyvien tieteellisten e-aineistojen hankintapalvelua sekä tieto-, informaatikko- ja kirjastopalvelua. Suurin osa Sata-alueen hankinnoista tehdään ko. in house-yhtiön kautta.
Osana tieteellisen kirjaston asiakaspalvelua koskevan ratkaisun selvittelyä on käyty läpi myös muiden hyvinvointialueiden tilannetta. Saadun tiedon mukaan YTA-alueella Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ei ole omaa tieteellistä kirjastoa. Varhan henkilöstö voi käyttää Turun yliopiston tietokantoja. Pohjanmaan hyvinvointialueella on tieteellinen kirjasto, jossa työskentelee osa-aikainen informaatikko. SOTEvirtuaalikirjaston asiakkaista kolmella hyvinvointialueella ei ole omaa asiakaspalvelua, ja muilla palvelutaso vaihtelee. Joillakin palvelutehtäviä hoidetaan osa-aikaisesti, toisilla on tähän nimetty kokoaikaisia tekijöitä.
Osana perusteellista selvitystyötä ja harkintaa, yt-prosessin toimeenpanossa on päätetty lakkauttaa tieteellisen kirjaston informaatikon ja tietopalvelusihteerin tehtävät. Ko. vakansseja hoitaneille henkilöille asiasta on ilmoitettu 27.8.2024 ja tarjottu korvaavaa tehtävää hyvinvointialueelta. Elokuussa sovitun mukaisesti henkilöt ovat aloittaneet uusissa tehtävissään 1.10.2024.
Yt-prosessin johdosta tieteellisen kirjaston asiakaspalvelu on lakkautettu, mutta ei itse tieteellistä kirjastoa. Tieteellisen kirjaston tietokannat ovat edelleenkin käytettävissä kuten ennenkin. Niitä myös päivitetään yhteistyössä Sotevirtuaalikirjaston kanssa. Lisäksi henkilöstön, tutkijoiden ja opiskelijoiden käytettävissä on tieteellisen kirjaston Satasairaalassa sijaitsevat tilat kuten aikaisemminkin. Sata-alueella järjestetään edelleen myös koulutuksia, joilla vahvistetaan tieteellisen aineiston haun ja käytön osaamista.
TKIO-vastuuyksikön henkilöstö palvelee edelleen tieteellisen tutkimuksen, kehittämisen, innovaatioiden tai osaamisen palveluissa. Esimerkiksi tutkimusta sekä tieteellisen tiedon käyttöä ja jalkautumista edistetään monin tavoin. Ko. tehtävät eivät ole aiemminkaan kuuluneet tieteellisen kirjaston henkilöstön tehtäviin.