Aluehallitus, kokous 15.10.2024

§ 338 Järjestöavustusten periaatteet Satakunnan hyvinvointialueella

SATAHADno-2024-7803

Valmistelija

  • Mira Heimo-Mulinga, mira.heimo-mulinga@sata.fi

Perustelut

Satakunnan hyvinvointialue voi myöntää järjestölle taloudellisena avustuksena toiminta-​avustusta tai hankeavustusta. Toiminta-​avustusta voi hakea vuosittain määriteltynä hakuaikana. Toiminta-​avustusta voidaan kohdentaa pysyväisluonteiseen tai uutta käynnistävään toimintaan,​joka vastaa hyvinvointialueen asukkaiden hyvinvoinnin todennettuihin vajeisiin ja noudattaa alueellisesta hyvinvointisuunnitelmasta sekä muista hyvinvointialueen strategisista asiakirjoista nousevia painopisteitä. Avustuksiin käytettävä kokonaissumma tarkentuu vuosittain aluevaltuuston hyväksymän talousarvion yhteydessä. Päätökset toiminta-​avustuksiin varattavasta summasta sekä yksittäisistä toiminta-​avustuksista tekee sote-​johtaja lasten,​nuorten ja perheiden palvelujen toimialueella valmistellun esityksen pohjalta.

Avustettavan toiminnan tulee perustua todennettuihin hyvinvoinnin vajeisiin tai kohdistua väestöryhmiin,​joilla oman vaikutusvaltansa ulkopuolella olevien tekijöiden takia on riski joutua eriarvoiseen asemaan,​kuten lapsiin ja nuoriin,​ikääntyneisiin,​ pitkäaikaissairaisiin tai vammaisiin henkilöihin,​mielenterveys-​tai päihdepalveluja tai kriisiapua tarvitseviin,​asunnottomiin,​toimeentulovaikeuksissa oleviin,​ maahanmuuttajataustaisiin henkilöihin tai vähemmistökieli-​ja -​kulttuuriryhmiin.

Hyvinvointialue voi hankeavustuksella tukea toimintaa,​johon järjestö hakee hankeavustusta kehittämisluonteisiin,​määräaikaisiin tehtäviin ulkopuoliselta rahoittajalta (esim. STEA,​ESR,​THL tai STM). Hyvinvointialueen avustus ei voi olla ainoa rahoituskanava. Hyvinvointialueen rahoitus toimii toiminnan täydentävänä julkisena rahoituksena. Hankeavustusten hakuaika on jatkuva. Avustuksia koskevat neuvottelut käydään kyseistä hanketta koskevien palvelutuotannon asiantuntijoiden sekä hyte-​ja TKIO-​asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä. Avustuksiin käytettävä kokonaissumma tarkentuu vuosittain aluevaltuuston hyväksymän talousarvion yhteydessä. Päätökset hankeavustuksiin varattavasta summasta sekä yksittäisistä hankeavustuksista tekee sote-​johtaja lasten,​nuorten ja perheiden palvelujen toimialueella valmistellun esityksen pohjalta. Lisäksi hyvinvointialue voi tukea järjestöjen toimintaedellytyksiä antamalla tilojaan maksutta tilapäisesti järjestöjen käyttöön sekä tekemällä toiminnallista yhteistyötä,​johon ei liity rahallista korvausta. Satakunnan hyvinvointialueen hyte-​yksikkö on valmistellut päätöksentekoon esityksen järjestöavustusten periaatteista.

Luonnosdokumentti ollut kommentoitavana hyvinvointialueen organisaatiossa sisäisesti, lisäksi elinvoima- ja yhteistyöneuvottelukunta on käsitellyt periaatteet kokouksessaan 3.10.2024. Avustusperiaatteet ovat pääosin vuodelle 2024 aluehallituksen hyväksymien periaatteiden kaltaiset. Päivitystä on tehty vuoden 2024 järjestöavustusprosessista saadun palautteen perusteella sekä päivitettävien hallinto-​ja toimintasääntöjen mukaisesti. Luonnos Satakunnan hyvinvointialueen järjestöavustusten periaatteiksi on esitetty liiteasiakirjassa. Avustusperiaatteet ovat voimassa toistaiseksi. Avustukset vuodelle 2025 julistetaan haettavaksi sen jälkeen,​kun aluehallituksen päätös avustusperiaatteista on saanut lainvoiman.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan Satakunnan hyvinvointialueen järjestöavustusten periaatteet.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

  • Sinikka Alenius ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyssä (hallintolain 28 § 1 mom. 5 kohta) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Tiedoksi

tutkimus- ja kehitysjohtaja Mari Niemi, HYTE-koordinaattori Mira Heimo-Mulinga

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.