Aluehallitus, kokous 27.2.2024

§ 62 Satakunnan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon omavalvontaohjelman ja pelastustoimen omavalvontaohjelman puolivuosiraportti 7-12/2023

SATAHADno-2024-1421

Valmistelija

  • Katri Siiri-Valovirta, katri.siiri-valovirta@sata.fi
  • Petri Ekberg, petri.ekberg@sata.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain 10 §:n mukaan hyvinvointialueen tulee ohjata ja valvoa sen järjestämisvastuulle kuuluvaa palvelutuotantoa. Hyvinvointialuelain 43 §:n mukaan aluehallituksen tulee vastata hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvien palvelujen muiden tuottajien ohjauksesta ja valvonnasta. Tehtävien ja palvelujen omavalvonta on toteutettava osana niiden järjestämistä ja tuottamista. Satakunnan hyvinvointialueen on laadittava vastuulleen kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma. Satakunnan hyvinvointialueen omavalvontaohjelmat on hyväksytty aluehallituksessa 12.12.2022, 379 §.

Sosiaali- ja terveydenhuollon omavalvontaohjelman raportti 1.7.2023 - 31.12.2023 koostaa lainsäädännössä määritellyt osa-alueet, jotka varmistavat hyvinvointialueen onnistumisen palvelujen järjestämisessä. Osa-alueet ovat palveluiden saatavuus, jatkuvuus, yhdenvertaisuus, laatu ja turvallisuus.  Pelastustoimen järjestämisestä annetun lain (613/2021) 13 §:ssä säädetään hyvinvointialueen velvollisuudesta seurata järjestämisvastuullaan olevan pelastustoimen palvelujen saatavuutta, laatua ja vaikuttavuutta sekä kustannuksia ja tuottavuutta.

Pelastuslaitoksen omavalvontaraportissa 1.7.2023-31.12.2023 peilataan vuoden 2023 loppuun asti voimassa ollutta palvelutasopäätöstä ja siinä annettuja palvelulupauksia. Samalla on pyritty ennakoimaan pelastustoimen ohjausrakenteen jäsentymistä, jotta omavalvontaraportti ja sisäministeriön tietopyyntö muodostaisivat mahdollisimman yhtenäisen raportointikäytännön. Vuoden 2024 alusta voimaan tullut uusi palvelutasopäätös tulee jatkossa myös näkymään omavalvonnan raportoinnissa niin pelastuslaitoksen vastuualueilla kuin raportoinnissa aluehallitukselle. Uusi palvelutasopäätös näkyy myös omavalvonnan mittareissa.

Pelastuslaitoksen vuoden 2023 toisessa (7-12kk) omavalvontaraportissa havaintoina nousee esille, että omavalvontaa tukevien tietojen saaminen on paikoin hankalaa, johtuen osin pelastustoimen tietojärjestelmien ikääntymisestä ja puutteista laadullisen raportoinnin osalta. Toiminnallisesti tulostavoitteet saavutettiin aiempien vuosien tapaan, huolimatta siitä, että samaan aikaan hyvinvointialueen organisaatio oli vasta rakentumassa. Toiminnallisia tavoitteita on käsitelty säännöllisesti pelastuslaitos toimialueen johtoryhmässä. Pelastuslaitoksen organisaatiomuutos on tehostanut toimintaa selkiyttämällä vastuita ja velvollisuuksia, mikä osaltaan selittää omavalvontaraportin positiivisia tuloksia.

Sosiaali- ja terveydenhuollon omavalvontaohjelman raportointia ovat edelleen 2023 vuoden loppupuoliskolla haastaneet hajanaiset potilas- ja asiakastietojärjestelmät, jonka takia saatavuustieto ei ole saatavilla kaikilta osin läpileikkaavasti eikä yhdenvertaisesti.

Saatavuutta on arvioitu lakisääteisten hoitoon ja palveluihin pääsyn seurantatiedoilla. Saatavuuden osalta lakisääteisiin määräaikoihin on päästy 97,7 %:ssa toimeentulotuen käsittelyn osalta. Lastensuojelun palvelutarpeen arviointi aloitettiin lakisääteisen määräajan puitteissa 85,9 %:ssa tapauksista ja 90,8% palvelutarpeen arvioinneista valmistui lakisääteisen 3 kuukauden kuluessa. Iäkkäiden osalta palvelutarpeenarviointi aloitettiin 7 vuorokauden kuluessa 84%:ssa tapauksista. Seurantajaksolla perusterveydenhuollossa hoitotakuun piiriin kuuluvien avosairaanhoidon sairaanhoidollisten käyntien %-osuus oli noin 90 %. Erikoissairaanhoidossa yli 180 vuorokautta hoitoa odottaneiden määrä poikkileikkauspäivänä oli 921.

Asiakas- ja potilasturvallisuuden vaaratapahtumailmoitukset lisääntyivät yli 1000 ilmoituksella verrattuna alkuvuoteen (1-6kk).  Myös tietosuoja- ja tietoturvailmoitusten määrä kasvoi alkuvuoden vertailuun nähden. Tämä selittyy lisääntyneellä tiedolla vaaratapahtumista ilmoittamisesta. Alkuvuoden omavalvonnassa havaittujen kehittämiskohteiden perustella on järjestetty koulutusta vaara- ja haittatapahtumaprosessista. Tulevaisuudessa tulee pyrkiä, erityisesti asiakas- ja potilasturvallisuuden parantamisen näkökulmasta läheltä piti –ilmoitusten määrän lisääntymiseen, jotta prosesseja voidaan kehittää ennen turvallisuuden vaarantumista.

Satakunnan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan järjestämistason omavalvonnasta ja siihen liittyvistä havainnoista raportoidaan aluehallitukselle puolivuosittain. Omavalvontaohjelman toteutumisen seurantaan perustuvat havainnot ja niiden perusteella tehtävät toimenpiteet tulee julkaista myös julkisessa tietoverkossa. Laki sosiaali- ja terveyspalveluiden valvonnasta astui voimaan 1.1.2024 alkaen, jonka takia omavalvontaohjelman toteutuminen tulee raportoida 4 kk:n välein julkisessa verkossa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä tiedoksi omavalvontaohjelman 7-12/ 2023 raportit 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Valvonta- ja laatujohtaja Katri Siiri-Valovirta, vastuualuejohtaja Petri Ekberg, Sataha viestintä

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä lain hyvinvointialueesta 141 §:n nojalla oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.