Perustelut
HYTE-yksikössä on viimeistelty Satakunnan hyvinvointialueen viestintäyksikön valmistelema osallisuusohjelma, joka on hyvinvointialuestrategiaa toimeenpaneva asiakirja. Osallisuusohjelman on tarkoitus edistää osallisuuden toteutumista koko organisaatiossa. Osallisuusohjelma on myös osa hyvinvointialueen muutosohjelmaa. Osallisuusohjelma laaditaan valtuustokausittain. Ensimmäinen osallisuusohjelma on voimassa strategiakauden 2023 – 2025 loppuun saakka.
Osallisuus on THL:n määritelmän mukaan osallisuutta omassa elämässä, osallisuutta yhteisöissä ja vaikuttamisen prosesseissa sekä osallisuutta yhteisestä hyvästä. Tämän määritelmän pohjalle on rakennettu Satakunnan hyvinvointialueen käytännöt asukas-, asiakas- sekä henkilöstöosallisuuden toteutumiseksi.
Osallisuustyö edistää organisaation sosiaalisen vastuullisuuden toteutumista. Osallisuuden käytäntöjen avulla voidaan lisätä organisaation veto- ja pitovoimaa, vähentää alueen asukkaiden terveyseroja ja ehkäistä syrjäytymistä. Osallisuuden kokemus on yhteydessä koettuun hyvinvointiin, terveyteen, toiminta- ja työkykyyn.
Tutkimukset viittaavat osallisuuden kokemuksella olevan suuria potentiaalisia kansantaloudellisia vaikutuksia. THL:n ja Sitran tutkimus (Hiili ym. 2017) on osoittanut, että syrjäytyminen aiheuttaa inhimillisen hyvinvointivajeen lisäksi suuria taloudellisia kustannuksia yhteiskunnalle esimerkiksi erilaisten korjaavien palveluiden, tulonsiirtojen ja menetettyjen verotulojen kautta. Samanlainen yhteys on havaittu myös osallisuuden kokemuksen ja yksilön hyvinvoinnin ja terveyden välillä. Erityisesti osallisuuden kokemuksen ja mielenterveyden välinen yhteys on vahva. Heikentynyt mielenterveys on suurin työkyvyttömyyttä aiheuttava syy. Suunnitelmallisella osallisuustyöllä on mahdollisuus edistää satakuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä vastuullisesti ja kustannusvaikuttavasti.
Osallisuusohjelman luonnos on ollut kommentoitavana hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimillä, elinvoima- ja yhteistyöneuvottelukunnassa sekä HYTE-toimikunnalla. Osallisuusohjelma on esitelty aluehallituksen iltakoulussa 12.12.2023.
Osallisuusohjelman toimeenpanoa ja seurantaa varten perustetaan laaja-alainen osallisuustyöryhmä kevään 2024 aikana. Työryhmän ensimmäisenä tehtävänä on laatia ohjelman toimeenpanoa varten työsuunnitelma, joka sisältää toimenpiteet, vastuutahot sekä seurannan ja arvioinnin mittarit. Työryhmän työn etenemistä seurataan mm. osana muutosohjelmaa.
Laadittu osallisuusohjelma on esityslistan liitteenä.
Päätös
Päätöshdotus hyväksyttiin yksimielisesti.