Aluehallitus, kokous 29.10.2024

§ 352 Strategian ja järjestämisen vastuualueen toimintasäännön tarkastaminen

SATAHADno-2024-8004

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marika Lanne, marika.lanne@sata.fi

Perustelut

Satakunnan hyvinvointialueella on käyty yhteistoimintaneuvottelut keväällä 2024. Aluehallitus päätti yt-menettelyn päättymisestä kokouksessaan 18.6.2024 § 190. Yt-neuvottelujen perusteena oli hyvinvointialueen taloudellinen tilanne. Käydyt neuvottelut liittyivät osaltaan myös Satakunnan hyvinvointialueen muutosohjelman kohdan 4.1 tavoitteiden mukaan suunniteltuihin esihenkilörakenteen keventämiseen ja organisaation toimivuuden parantamiseen. Strategia ja järjestäminen -vastuualueen neuvottelut pidettiin 18.4.2024 ja 8.5.2024.

Hallintosäännön 33 §:n 10-kohdan mukaan aluehallitus päättää hyvinvointialueen toimintasäännöistä. Strategia ja järjestäminen -vastuualueella on tehty muutoksia sekä organisaatiorakenteeseen että yksittäisten viran- tai toimenhaltijoiden tehtäväkuviin. Toimintasääntöä päivitetään vastaamaan yt-prosessin perusteella tehtäviä muutoksia.

Yt-neuvotteluiden tuloksena strategia ja järjestäminen -vastuualueella on jatkossa kolme vastuuyksikköä aikaisemman kuuden sijaan. Hyte-yksikkö omana yksikkönään lakkaa ja hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen tehtävät siirtyvät hoidettavaksi lapset, nuoret, perheet -toimialueen peruspalvelut vastuualueelle. Niin ikään tiedolla johtamisen ja strategisen ICT:n yksiköt lakkaavat ja näiden tehtävät siirtyvät hoidettavaksi konsernipalvelut toimialueen ICT-palvelut -vastuualueelle. Toimintasääntö on päivitetty vastaamaan yt-menettelyiden perusteella päätettyä uutta rakennetta.

Strategia ja järjestäminen -vastuualueen jäljelle jäävien yksiköiden keskeiset muutokset on esitetty seuraavassa.

Valmius ja varautuminen -yksikkö

Valmiusjohtajan alaisuuteen keskitetään organisaation turvallisuuteen, riskienhallintaan ja varautumisen ja valmiuden suunnitteluun liittyvät kokonaisuudet pois lukien pelastuslaitos -toimialueen vastaavat tehtävät. Konsernipalveluista teknisistä palveluista valmiusjohtajan alaisuuteen siirretään turvallisuuspäälliköille kuuluvat virkavastuut. Samassa yhteydessä tehtävänimikkeet muutetaan erityisasiantuntijan ja asiantuntijan -nimikkeiksi ja em. tehtävien palvelussuhteen muodoksi työsuhde.

Valvontayksikkö

Valvonta- ja laatuyksikön nimi muutetaan valvontayksiköksi ja tehtävät keskittyvät selkeämmin valvonnan viranomaistoimintaan ja sen yhdyspintaan liittyviin tehtäviin. Keskeisenä muutoksena on palvelusetelillä palveluja tuottavien yritysten hyväksynnän siirtyminen sote-toimialueilla tehtäväksi (jo aikaisemmin esim. palvelusetelien sääntökirjat on hyväksytty sote-toimialueilla).

TKIO-yksikkö

TKIO-yksikön osalta keskeinen muutos on ulkoisella hankerahoituksella toteutettavien kehittämishankkeiden johtamisvastuun siirtyminen hankkeen substanssista vastaavan toimialueen tehtäväksi. TKIO-yksikölle jäävät hankerahoituksen juridiikkaan ja muuhun hankehallinnointiin liittyvät tukipalvelutehtävät. Lisäksi tieteellisen kirjaston rooli muuttuu itsepalvelukirjastoksi, jossa käytettävänä ovat sähköiset aineistot ja tietokannat. Opiskelijaohjauksen koordinointi siirtyy HR-palvelujen tehtäväksi.

Edellä kuvatun lisäksi strategia ja järjestäminen -vastuualueen toimintasäännöstä poistetaan johtoryhmä koskevat kirjaukset. Tältä osin kyse on yhdenmukaistamisesta. Hallintosäännön mukaan toimialueella tulee olla johtoryhmä, vastuualueella voi olla, ja tällä perusteella johtoryhmää koskevat kirjaukset poistetaan vastuualueen toimintasäännöstä.

Strategia ja järjestäminen -vastuualueen vastuuyksiköt ovat jatkossa seuraavat:

-        varautuminen ja valmius,

-        valvonta,

-        TKIO.

Uusi toimintasääntö muutosmerkintöineen on pykälän liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan päivitetyn toimintasäännön tulevaksi voimaan 1.11.2024 ehdolla, että aluevaltuusto hyväksyy hallintosäännön muutokset kokouksessaan 7.10.2024.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti sekä lisäksi aluehallitus päätti myöntää hyvinvointialuejohtajalle oikeuden hyväksyä toimintasääntöön vähäisiä, teknisiä korjauksia.

Valmistelija

  • Marika Lanne, marika.lanne@sata.fi

Perustelut

Strategia ja järjestäminen vastuualueen toimintasääntö on hyväksytty aluehallituksen kokouksessa 1.10.2024 (317 §), minkä jälkeen toimintasäännössä on havaittu tarkennustarpeita.

Vastuualuejohtajan (järjestämisjohtaja) tehtävistä on poistettu termi "järjestämissuunnitelma".

Tutkimus- ja kehitysjohtajan osalta toimintasääntöön lisätään vastuualueen aikaisemmassakin toimintasäännössä ollut allekirjoitusoikeus, joka nyt lisätyssä tekstimuodossaan on rahoittajatahojen edellytysten mukainen.

Valmiusjohtajan alaisuuteen siirtyvien asiantuntijoiden vastuita on täydennetty ja tarkennettu.

Toimintasäännöstä on siirretty konsernipalveluiden toimintasääntöön HR:n alle opiskelijoiden harjoittelusopimusten tekeminen, koska opiskelijaohjauksen koordinaattorit siirtyvät yt-prosessin seurauksena konsernipalveluiden alaisuuteen.

Edellä olevat täydennykset on tehty liitteenä olevaan tarkennettuun toimintasääntöön.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan päivitetyn toimintasäännön tulevaksi voimaan 1.11.2024
  • myöntää hyvinvointialuejohtajalle oikeuden hyväksyä toimintasääntöön vähäisiä, teknisiä korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Marika Lanne, Heidi Purola

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.