Valmistelija
Anna Alarautalahti-Heurlin, anna.alarautalahti-heurlin@sata.fi
Perustelut
Laissa hyvinvointialueesta (611/2021) säädetään aluevaltuuston tehtävistä. Lain 22 §:n 2 momentin kohdan 2 mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen hallintosäännöstä.
Aluevaltuusto on hyväksynyt kokouksessaan 7.10.2024 § 76 Satakunnan hyvinvointialueen hallintosäännön päivittämisen siten, että viimeisimmät muutokset ovat tulleet voimaan 1.11.2024. Hallintosääntöä on nyt tarpeen päivittää organisaatiossa tehtävien tehtävä- ja vastuumuutosten takia. Myös toimielinrakennetta on tarkasteltu uudelleen, koska kuluvan valtuustokauden aikana on todettu, että toimielinrakenne on epätarkoituksenmukainen ja liian suuri. Lisäksi hyvinvointialueen hallintosääntöön esitetään tässä yhteydessä tehtäväksi pienempiä teknisluonteisia korjauksia.
Aluehallitus on nimennyt 18.6.2024 § 187 poliittisen ohjausryhmän toimielinrakenteen ja palkkiosäännön valmisteluun. Ohjausryhmä on kokoontunut syksystä 2024 lähtien ja se on toiminut virkavalmistelun tukena niin hallintosäännön kuin palkkiosäännönkin uudistamisessa.
Toimielinorganisaatio
Hallintosäännön 8 §:ssä säädetään aluehallituksen jaostoista. Aluehallituksen jaostot esitetään lakkautettavaksi, sillä niiden rooli hyvinvointialueen toiminnassa on ollut vähäinen. Muiden kuin yksilöasioiden jaoston tehtävät kuuluvat aluehallituksen tai viranhaltijoiden päätösvaltuuksiin.
Yksilöasioiden jaostosta luovutaan, minkä seurauksena sosiaali- tai terveydenhuollon asiakasta taikka potilasta koskevasta päätöksestä (ns. yksilöasiat) tehdyn oikaisuvaatimuksen ratkaisee toinen kuin varsinaisen päätöksen tehnyt viranhaltija seuraavasti:
-
Hyvinvointialuejohtaja ratkaisee suorien alaistensa sekä toimialuejohtajan päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen taikka määrää ratkaisun tekevän viranhaltijan.
-
Toimialuejohtaja ratkaisee toimialueensa viranhaltijan päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen taikka määrää ratkaisun tekevän viranhaltijan.
-
Talousjohtaja ratkaisee tasasuuruisesta terveydenhuollon asiakasmaksusta tehdyn oikaisuvaatimuksen taikka määrää ratkaisun tekevän viranhaltijan.
Toimielinten jäsenten lukumäärä laskee niin, että aluehallituksessa sekä lautakunnissa olisi jatkossa 13 jäsentä.
Hallintosäännön 10 §:ssä säädetään lautakunnista. Lautakuntarakenne on uudistettu. Lautakuntien tehtäviin lisätään kirjaus, jonka mukaan lautakunta osallistuisi vuosittaiseen talousarvioprosessiin lausumalla toimialueensa talousarviosta.
Hallintosäännön §:ssä 13 säädetään vaikuttamistoimielimistä. Lakisääteisten vaikuttamistoimielinten (nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto sekä vammaisneuvosto) lisäksi hyvinvointialueella on elinvoima- ja yhteistyöneuvottelukunta. Sen nimi muutetaan selvyyden vuoksi yritys- ja järjestöneuvottelukunnaksi.
Aluehallituksen tehtäviin (§ 28) lisätään kirjaus, jonka mukaan sen tehtäviin kuuluu hyväksyä toimintasäännöt, hankintojen periaatteet, hankinta- ja sopimusohjeen sekä vuosittainen hankintasuunnitelma. Osana hankintojen periaatteita, aluehallitus hyväksyisi myös strategisen tason sopimuslinjaukset järjestämisvastuun toteuttamiseksi.
Henkilöstöorganisaatio
Terveydenhuoltonlain (1326/2010) 57 §:n mukaan terveydenhuollon toimintayksikössä on oltava vastaava lääkäri. Vastaavan lääkärin on johdettava ja valvottava toimintayksikön terveyden- ja sairaanhoitoa. Potilaan sairaanhoidon aloittamisesta ja lopettamisesta sekä potilaan siirtämisestä toiseen toimintayksikköön päättää vastaava lääkäri tai hänen antamiensa ohjeiden mukaan muu laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö. Hyvinvointialueella on oltava tarpeenmukainen henkilöstö terveydenhuollon toimintayksikölle kuuluvia julkista valtaa sisältäviä tehtäviä varten. Henkilön, jonka tehtäviin kuuluu julkisen vallan käyttäminen, on oltava virkasuhteessa hyvinvointialueeseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 12 §:ssä säädetään edellytyksistä hankkia palveluja yksityiseltä palveluntuottajalta
Voimassa olevassa hallintosäännössä lääketieteen professiojohtaja toimii terveydenhuoltolain 57 §:n mukaisena vastaavana lääkärinä. Hallintosääntöä esitetään muutettavaksi siltä osin, että tehtävä liitetään erityis- ja sairaalapalveluiden toimialuejohtajan tehtäviin.
Hallintosäännön 41 §:ssä säädetään viran haettavaksi julistamisesta. Hallintosääntöön esitetään kirjattavaksi, että henkilö voidaan ottaa virkasuhteeseen ilman julkista hakumenettelyä silloin, kun henkilö on tarkoituksenmukaista ottaa/siirtää hänen palvelussuhdettaan koskevien uudelleenjärjestelyjen vuoksi ja jonka tehtävän kelpoisuusehdot henkilö täyttää. Muutosta alettaisiin soveltamaan 15.3.2025 alkaen.
Päätöksenteko- ja hallintomenettely
Hallintosäännön 142 § muotoillaan niin, että toimielin voi esittelijän tai jäsenen ehdotuksesta yksimielisellä päätöksellä ottaa käsiteltäväkseen asian, jota ei ole mainittu kokouskutsussa. Asian tulee olla kiireellinen.
Muut teknisluontoiset muutosehdotukset selviävät liitteestä.
Päätös
Aluehallitus päätti, että se ei poista yksilöasioiden jaostoa toimielinrakenteesta.
Aluehallitus päätti yksimielisesti, että aluevaltuustossa on jatkossa 3 varapuheenjohtajaa.
Lisäksi aluehallitus päätti lisätä hallintosääntöön aluehallituksen tehtäviin, että aluehallitus päättää lautakuntien esittelijöistä sekä lisäsi turvallisuuden ja varautumisen lautakunnan tehtäviin, että lautakunta antaa lausuntonsa pelastustoimen talousarviosta.
Muilta osin päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Kokouskäsittely
Ennen tämän asian päätöksentekoa puheenjohtaja esitti pidettäväksi kokoustauon klo 13.09-13.45.
Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Heidi Sakari teki muutosehdotuksen Jami Toivosen kannattamana, että aluevaltuussa on jatkossa 3 varapuheenjohtajaa.
Puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko Heidi Sakarin muutosehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska muutosehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi aluehallituksen hyväksyneen sen yksimielisesti.
Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Sinikka Alenius teki muutosehdotuksen Mirja Ylijoen, Rauno Vesivalon, Jami Toivosen, Heidi Sakarin ja Voitto Raita-ahon kannattamana, että yksilöasioiden jaostoa ei poisteta toimielinrakenteesta.
Koska kokouksen kuluessa oli tehty kannatettu muutosehdotus, jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä, asiasta oli äänestettävä.
Puheenjohtaja totesi, että suoritetaan äänestys:
JAA esittelijän ehdotus
EI Sinikka Aleniuksen ehdotus
JAA 7 ääntä (Eero Rantala, Irmeli Elomaa, Marja-Leena Alho, Aila Haikkonen, Marjo Jaspa, Keijo Kerola, Kari Hannus)
EI 9 ääntä (Sauli Ahvenjärvi, Heidi Sakari, Jami Toivonen, Rauno Vesivalo, Sinikka Alenius, Mirja Ylijoki, Harri Lehtonen, Juha Korkeaoja, Voitto Raita-aho)
Aluehallituksen päätökseksi tuli Sinikka Aleniuksen ehdotus.