Kokouskäsittely
Puheenjohtajana toimi tämän pykälän osalta Marja-Leena Alho.
Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Juha Korkeaoja ehdotti Keijo Kerolan kannattamana, että asia palautetaan valmisteluun.
Koska kokouksen kuluessa oli tehty kannatettu palautusehdotus, jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä, asiasta oli äänestettävä.
Puheenjohtaja totesi, että suoritetaan äänestys:
JAA asian käsittelyn jatkaminen
EI Juha Korkeaojan ehdotus
JAA 10 ääntä (Sinikka Alenius, Marjo Jaspa, Kari Hannus, Marja-Leena Alho, Jami Toivonen, Rauno Vesivalo, Voitto Raita-aho, Mirja Ylijoki, Pekka Wallenius, Petri Salminen)
EI 3 ääntä (Juha Korkeaoja, Helena Ollila, Keijo Kerola)
Asian käsittelyä jatkettiin.
Asian esittelijä, hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila lisäsi päätösehdotukseensa seuraavan ponnen:
"Palveluverkkosuunnitelmaa tarkastellaan ja päivitetään vuosittain talousarviomenettelyn yhteydessä".
Puheenjohtaja totesi näin muutetun päätösehdotuksen olevan asian käsittelyn pohjana.
Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Juha Korkeaoja teki Keijo Kerolan kannattamana muutosehdotuksen, jonka mukaan:
Sote-piste
Sote-piste on kiinteä tila, joka on avoinna 1–5 päivää viikossa (ma-pe). Sote-pisteet tarjoavat lähipalveluna toimialueensa väestöpohjan edellyttämiä sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalveluja. Näitä palveluja ovat perusterveydenhuollon lääkäripalvelut, terveydenhoitaja/sairaanhoitajapalvelut, lasten neuvolapalvelut, näytteenotto sekä jalkautuvat sosiaalihuollon palvelut. Sote pisteessä on etäkonsultaatio mahdollisuus erikoislääkäri- ja muun konsultoinnin mahdollistamiseksi. Lääkärin vastaanotto voidaan toteuttaa omalääkärimallin mukaisena, tai lääkäri-hoitaja tiimimallin mukaisena. Sote-piste toimii osana alueen sote-keskuksen verkostomaista toimintamallia.
Vaikutusten arviointi
Vaikutusten arviointi tulee tehdä kohdennetusti jokaisen päätöksenteon yhteydessä, jossa toimintaa siirretään kiinteästä toimipisteestä toiseen tai toiminta lopetetaan tai muutetaan muulla tavalla toteutettavaksi (monikanavaisuus). Tällöin vaikutusten arvioinnista tehdään muistio päätöksen liitteeksi. Muistiossa tuodaan esille nykyiset asiakasmäärät ja onko palvelutarjonta vastannut kysyntää, palvelutarpeen arvioitu kehitys, toimenpiteen vaikutukset asiakkaisiin, sekä asiakkaiden omaisiin, selvitetään henkilöstön halukkuus siirtyä uuteen toimipaikkaan, jos sellaista tarjotaan henkilöstöön. Lisäksi selvitetään palvelun lopettamisesta aiheutuvat taloudelliset vaikutukset mm. suljettavaksi esitettyjen toimitilojen vuokra kiinteistön omistajan ( kunta) kanssa käytyjen neuvottelujen pohjalta. Palveluverkkosuunnitelmassa esitetty vuokrataso vv. 2023-24 ei ole oikea suunnittelu peruste pidempiaikaista käyttöä ajatellen. Toimitila voidaan myös vuokrata vapailta markkinoilta, jos se palvelun järjestämisen kannalta ja taloudelliset seikat huomioon ottaen on perusteltua. Osana taloudellisten vaikutusten arviointia selvitetään toimitilakustannukset uudessa toimitilassa ja asiakkaiden lisäkustannukset ja Kela-kustannukset palvelun siirtyessä kauemmaksi.
7.2
Suun terveydenhuollossa ollaan ottamassa käyttöön liikkuva hoitoyksikkö, jonka toimintaa pilotoidaan Pohjois-Satakunnan alueella. Saatujen kokemusten perusteella arvioidaan kiinteiden toimipisteiden tarve jatkossa. Palveluja jatketaan nykyisissä toimipisteissä toistaiseksi. Toimintoja ei lopeteta, ennen kuin on varmistettu korvaava palvelu.
Koska kokouksen kuluessa oli tehty kannatettu muutosehdotus, jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä, asiasta oli äänestettävä.
Puheenjohtaja totesi, että suoritetaan äänestys:
JAA esittelijän ehdotus
EI Juha Korkeaojan ehdotus
JAA 9 ääntä (Marjo Jaspa, Marja-Leena Alho, Rauno Vesivalo, Kari Hannus, Mirja Ylijoki, Sinikka Alenius, Pekka Wallenius, Petri Salminen, Voitto Raita-aho)
EI 4 ääntä (Helena Ollila, Juha Korkeaoja, Keijo Kerola, Jami Toivonen)
Aluehallituksen päätökseksi tuli esittelijän ehdotus.
Tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen puheenjohtaja esitti pidettäväksi kokoustauon klo 12.02-12.38