Perustelut
Hyvinvointialueella tulee olla valtuustokausittainen alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma hyvinvointialueen vastuulla olevien opiskeluhuoltopalvelujen järjestämiseksi.
Opiskeluhuollon palveluihin kuuluu kouluterveydenhuolto, opiskeluterveydenhuolto sekä psykologi- ja kuraattoripalvelut. Psykologi- ja kuraattoripalvelut ovat aiemmin kuuluneet sivistyspalveluihin. Ne siirtyivät kuitenkin hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä Lapset, nuoret ja perheet vastuualueelle osaksi Opiskeluhuollon palvelualueen kokonaisuutta.
Opiskeluhuollon palvelut tekevät kiinteää yhteistyötä kuntien ja koulutuksen järjestäjien kanssa. Opiskeluhuolto toteutuu pääosin lähipalveluna oppilaitoksissa. Opiskeluhuollon palvelut tuotetaan myös varhaiskasvatuksen oppijoille. Lisäksi yhteistyökumppaneita ovat laajasti hyvinvointialueen muut sote-palvelut ja esimerkiksi kolmannen sektorin toimijat.
Satakunnan hyvinvointialueen opiskeluhuoltosuunnitelman laadinnasta on vastannut opiskeluhuollon alueellinen yhteistyöryhmä. Yhteistyöryhmän puheenjohtajana toimii Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden toimialueen Peruspalveluiden vastuualuejohtaja.
Alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma perustuu oppilas- ja opiskelijahuoltolain 13 §:ssä tarkoitettuihin hyvinvointialueen alueella sijaitsevien koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmiin ja sen tulee sisältää:
- opiskeluhuoltopalvelujen alueellisen toteuttamisen tavoitteet ja keskeiset periaatteet;
- suunnitelma hyvinvointialueen ja koulutuksen järjestäjien välisestä yhteistyöstä opiskeluhuollon kokonaisuuden toteuttamiseksi;
- hyvinvointialueen alueella sijaitsevien koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmista ilmenneet arviot opiskeluhuoltopalvelujen kokonaistarpeesta ja muut mahdollisesti tarvittavat toimenpiteet;
- suunnitelma opiskeluhuoltopalvelujen voimavarojen kohdentamisesta;
- toimenpiteet alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman toteuttamiseksi ja seuraamiseksi.
Suunnitelma sisältää edellä mainitut lain edellyttämät asiakokonaisuudet.
Hyvinvointialueen opiskeluhuoltosuunnitelman toteutumisesta raportoidaan vuosittain sekä osana alueellista hyvinvointikertomusta että erillisenä kokonaisuutena alueelliseen opiskeluhuoltosuunnitelmaan kirjatun suunnitelman mukaisesti.
Alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma on valmisteluvaiheessa ollut kommentointikierroksilla alueellisen opiskeluhuollon yhteistyöryhmän jäsenillä ja taustaorganisaatioilla. Lisäksi Nuorisovaltuusto on käsitellyt suunnitelmaluonnosta. Saadut kommentit on huomioitu valmistelussa. Suunnitelma käsiteltiin ja hyväksyttiin vietäväksi päätöksentekoon alueellisessa opiskeluhuollon yhteistyöryhmässä 8.4.2024.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.