Elinvoima- ja yhteistyöneuvottelukunta, kokous 14.3.2024

§ 5 Vastine valtuustoaloitteeseen koskien kumppanuussopimuksia ja kuntouttavaa työtoimintaa

SATAHADno-2024-381

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marika Lanne, marika.lanne@sata.fi
Saila Hohtari, saila.hohtari@sata.fi
Krista Virtanen-Olejniczak, krista.virtanen@sata.fi

Perustelut

Aluevaltuustossa on jätetty 4.9.2023 aloite koskien kumppanuussopimuksia ja kuntouttavaa työtoimintaa.

Vastine valtuustoaloitteeseen:

Kumppanuussopimukset

Vuonna 2023 Satakunnan alueen kunnat ovat jatkaneet kumppanuussopimuksia yhdistysten kanssa.

Satakunnan hyvinvointialueen aluehallitus on kokouksessaan 24.10.2022 (264 §) päättänyt, että Satakunnan hyvinvointialue myöntää vuonna 2023 avustusta niille järjestöille, jotka kunnat tai kuntayhtymät ovat raportoineet vuonna 2022 hyvinvointialueelle siirtyvillä Valtiokonttorin raportoinnin palveluluokilla, ja jotka ovat luonteeltaan järjestöavustuksia. Vuoden 2023 avustussumma on päätetty vastaavaksi kuin vuonna 2022. Tällä menettelyllä on pyritty turvaamaan järjestöjen toimintaedellytykset vuodeksi 2023.

Aluehallitus on päätöksessään (264 §) linjannut, että hyvinvointialueen lakisääteiseen järjestämisvastuuseen liittyvää toimintaa (esim. kuntouttava työtoiminta) tai ostopalvelua ei tueta järjestöavustuksina, vaikka niitä on järjestöavustuksina kuntien tai kuntayhtymien toimesta raportoitu. Lisäksi aluehallitus on päättänyt, että järjestöjen kanssa tehdyt kumppanuussopimukset eivät kuulu järjestöavustuksiin, ja että nämä käsitellään hyvinvointialueen siirtyvien sopimusten prosessissa.

Tukiranka ry:llä, Mannerheimin lastensuojeluliiton Satakunnan piiri ry:llä ja Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry:llä on ollut kumppanuussopimuksia Porin, Rauman, Säkylän ja Keski-Satakunnan kanssa. Aluehallituksen päätös ei ole sisältänyt avustusmäärärahaa näille kolmelle järjestölle.

Tukiranka ry:n sopimus Porin kaupungin kanssa on päättynyt 31.12.2022. Porin Mielenterveysyhdistys Hyvin ry:n sopimus Porin kaupungin kanssa on niin ikään päättynyt 31.12.2022.

Mannerheimin lastensuojeluliiton Satakunnan piiri ry:llä on sopimukset Porin, Rauman, Säkylän ja Keski-Satakunnan kanssa. Sopimus on voimassa Porin kaupungin kanssa vuoden 2024 loppuun koskien 50 %:a sopimuksen velvoitteista. Toiset 50 %:a sopimuksen velvoitteista on Porin kaupungin toimesta määritetty siirtyvän hyvinvointialueelle. Tämä osa sopimuksesta ei kuitenkaan ole sisältynyt hyvinvointialueen valtuuston 19.12.2022 päätökseen 150 § sopimusten vastaanottamisesta (siirtyneet sopimukset on eritelty päätöspykälän liiteasiakirjassa).

Mannerheimin lastensuojeluliiton Satakunnan piiri ry:n sopimus Rauman kaupungin kanssa tehty on päättynyt 31.12.2022, eikä sitä ole siirretty hyvinvointialueelle. Säkylän kunnan kanssa tehty sopimus on niin ikään päättynyt 31.12.2022, eikä sitä siksi ole siirretty hyvinvointialueelle. Keski-Satakunnan kanssa tehty sopimus on ajalle 1.1.2023-31.12.2023, mutta se ei ole mukana 19.12.2022 aluevaltuuston päätöksessä 147 §, eikä se siten ole siirtynyt hyvinvointialueelle.

Aluehallitus on kokouksessaan 9.10.2023 258 § päättänyt myöntää avustuksena Tukiranka ry:lle 185 000 euroa, Mannerheimin lastensuojeluliiton Satakunnan piiri ry:lle 69 500 euroa ja Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry:lle 30 000 euroa, yhteensä 284 500 euroa.

Järjestämisjohtaja on tehnyt 2.11.2023 viranhaltijapäätöksen ottaa vastaan MLL:n kuntakumppanuussopimuksen Kessoten kanssa (voimassa 31.12.2023 asti) sekä sopimuksen Porin kaupungin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piiri ry:n kumppanuudesta 50 % osuuden vuoden 2023 osalta, ja myöntää aluehallituksen päätöksen 9.10.2023 258 § perusteella

Mannerheimin lastensuojeluliiton Satakunnan piiri ry:lle tällä päätöksellä vastaanotettujen em. kumppanuussopimusten mukaisten toimintojen tuottamiseen yhteensä ja enintään 69 500 euron täydentävän järjestöavustuksen vuodelle 2023, ja tehdä uudet sopimukset Tukiranka ry:n ja Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry:n kanssa koskien aluehallituksen päätöksellään 9.10.2023 258 § näille järjestöille myöntämiä täydentäviä järjestöavustuksia ja niiden maksamista vuodelta 2023.

Päätös avustuksen maksamisesta koskee ainoastaan vuotta 2023. Vuoden 2024 avustukset haetaan ja myönnetään vuoden 2024 alusta lukien voimaan tulevien järjestöavustusten myöntökriteerien mukaisesti.

Kuntouttava työtoiminta

Satakunnan hyvinvointialueella on järjestämisvastuu kuntouttavasta työtoiminnasta (laki kuntouttavasta työtoiminnasta 189/2001 ja laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021). Hallinnollisesti palvelu sijoittuu, aikuisten toimialueelle, sosiaalityön vastuualueelle, työkyvyn tuen yksikköön.

Vuonna 2022, kuntouttavan työtoiminnan ollessa kuntasektorin palvelua, kuntouttavan työtoiminnan työtoimintapaikkoja saatettiin järjestää avustuksin erilaisilta järjestöiltä ja yhdistyksiltä. Kuntasektorilla puhuttiin kumppanuussopimuksista ja järjestöavustuksista, joiden kautta yhdistyksille myönnettiin avustuksia, ja samalla velvoitettiin yhdistyksiä tuottamaan kuntouttavaa työtoimintaa ja ottamaan asiakkaita kuntouttavan työtoiminnan jaksoille toimintaansa.

Kuluvan vuoden alusta palvelun järjestämisvastuun siirryttyä hyvinvointialueelle, siitä tuli vahvemmin koko Satakunnan alueella sosiaalihuoltolain mukaista sosiaalipalvelua. Palvelu tukee ja edistää työllistymistä, työ- ja toimintakykyä sekä elämänhallintaa, mutta ei ole työllisyydenhoitoa. Se on yhdyspintapalvelua, joka vaatii kaikilta (kunta, hyvinvointialue, TE-toimisto, asiakas, palvelun tuottaja) vahvaa yhteistyötä. Asiakkaat sijoittuvat sosiaalihuollon ammattilaisen tekemän yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin ja lakisääteisen suunnitelman perusteella heille yksilöllisesti sopivaan työtoimintaan. Arviossa huomioidaan kokonaisuutena asiakkaan tarvitsemat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kuntoutuksen palvelut samoin kuin heille sopivat julkiset työvoimapalvelut.

Kuntouttavan työtoiminnan paikkoja tuottaa Satakunnan alueella Satakunnan hyvinvointialue (nk. oma tuotanto), alueen kunnat ja kaupungit, ostopalvelut ja kolmas sektori. Yhdistysten kanssa on edelleen sovittu yhteistyöstä ja työtoiminnan jatkamisesta siinä määrin kuin hyvinvointialueen ohjaajien lakisääteinen ohjausresurssi riittää, mutta yhdistyksille ei avustusluonteisesti makseta mitään tästä yhteistyöstä. Hyvinvointialueella on ajankohtainen tieto asiakkaiden tämänhetkisen työtoimintajakson toimintapaikoista. Asiakkaita on työtoimintajaksolla liki 70 eri yhdistyksissä koko hyvinvointialueen laajuisesti. Hyvinvointialue tekee kuntouttavan työtoiminnan järjestämisessä vahvaa yhteistyötä TE-hallinnon, kuntien ja järjestöjen kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

Matti Järvinen, matti.jarvinen@sata.fi

Lautakunta päättää esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuuston päätettäväksi:

  • aluevaltuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteisiin ja toteaa, että aloite on loppuun käsitelty.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Marika Lanne, marika.lanne@sata.fi
  • Saila Hohtari, saila.hohtari@sata.fi

Perustelut

Asian käsittely aikuisten palveluiden lautakunnan kokouksessa 24.1.2024 § 7.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marika Lanne, marika.lanne@sata.fi

Elinvoima- ja yhteistyöneuvottelukunta päättää esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuuston päätettäväksi:

  • aluevaltuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteisiin ja toteaa, että aloite on loppuun käsitelty.

Päätös

Elinvoima- ja yhteistyneuvottelukunta päätti esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle päätettäväksi:

  • aluevaltuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteisiin ja toteaa, että aloite on loppuun käsitelty.

Tiedoksi

Aluehallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä lain hyvinvointialueesta 141 §:n nojalla oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.