Perustelut
Elinvoima- ja yhteistyöneuvottelukunnan toimintasääntöön on kirjattu, että neuvottelukunta on Satakunnan hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvien palveluiden ja niiden alaan kuuluvien yksityisten palvelutuottajien, yhdistysten ja seurakuntien toimintojen yhteistyöfoorumi, joka vaikuttaa hyvinvointialueen suunnitteluun, päätöksentekoon ja seurantaan. Neuvottelukunta tekee aloitteita, toimenpidesuosituksia, raportteja sekä antaa lausuntoja ja kannanottoja aluehallitukselle.
Neuvottelukunnalla on tosiasiallinen mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla aluehallitus arvioi olevan merkitystä yritysten, yhdistysten ja seurakuntien toimintaedellytysten tai niiden kanssa tehtävän yhteistyön kannalta. Neuvottelukunta toimii demokraattisen ja osallistavan päätöksenteon edistäjänä.
Edelleen toimintasääntöön on kirjattu, että hyvinvointialueen strategian mukaisesti palveluja järjestetään matalalla kynnyksellä, kehittämistyössä mahdollistetaan paikallisiin, hyviin käytäntöihin perustuvien toimintamallien laajentaminen ja palvelut toteutetaan yhteistyössä kuntien, yritysten ja järjestöjen kanssa. Palvelujen järjestämisen tapaa, toimintaa ja rakenteita uudistetaan tulevaisuuden tarpeet ja monituottajuuden periaatteet huomioiden ja maakunnan elinvoimasta huolehditaan hyödyntämällä alueen yritysten tuottamia palveluja.
Hyvinvointialueen palveluntuotantoa ja palvelutapaa (oma vs. ostopalvelu) suunnitellessa olisi hyvä käydä keskustelua palveluntuottajien kanssa ja tarvittaessa hyödyntää palveluntarjoajia palveluketjuissa, jotta saataisiin aikaan ratkaisuja, joilla voidaan edistää yhteistyötä hyvinvointintialueen ja kuntien, yritysten sekä järjestöjen kanssa.
Käydään puheenjohtajan aloitteesta keskustelu koskien hyvinvointialueen järjestämistehtävän toteuttamisen linjauksia.
Ehdotus
Esittelijä
-
Marika Lanne, marika.lanne@sata.fi
Elinvoima- ja yhteistyöneuvottelukunta päättää
Päätös
Elinvoima- ja yhteistyöneuvottelukunta
- merkitsi asian tiedoksi
- kävi asiasta keskustelun, jonka keskeiset nostot ovat:
- hyvinvointialueen ja palveluntarjoajien välinen viestintä toimivammaksi ja viestimiseen tehokkaampia tapoja
- hyvinvointialueelle ja palveluntarjoajille yhteinen tahtotila ja hyvinvointialueelle käyttöön yhtenäiset käytännöt ja toimintamallit järjestämisratkaisuissa, joita toteutetaan yhdessä palveluntarjoajien kanssa
- ennakoitavuus, suunnitelmat yhteistyössä palveluntuottajien kanssa ja pidemmälle aikavälille suunnitellen.