Perustelut
Kuullan jäsenten esiintuomat kysymykset sekä vastaukset 23.11.2023 jäsenten esiintuomiin kysymyksiin.
1. Jouni Lehto esitti kysymyksen: Onko tänä vuonna myönnetty sosiaalista luototusta. Jollei ole, niin miksei ole ja jos on, niin minkä verran.
Nina Peltola 12.12.2023:
Satakunnan hyvinvointialueella sosiaalista luototusta on myönnetty 1.8.2023 lähtien. Luottoa on myönnetty tähän mennessä (12.12.2023) kahdelle henkilölle, yhteensä 6524,60 €. Kielteisiä päätöksiä on tehty viisi. Lisäksi parhaillaan käsittelyssä on kymmenen hakemusta. Näistä käsittelyssä olevista hakemuksista on arvioitu, että ainakin vielä kolmen henkilön kohdalla päästään etenemään luoton myöntöön tämän vuoden aikana, sillä luototusprosessissa on heidän osaltaan edetty jo pitkälle. Yhden hakemuksen käsittely kestää keskimäärin 1-3 kuukautta.
Sosiaalisen luototuksen prosessi menee tällä hetkellä niin, että asiakas on ensin yhteydessä aikuissosiaalityön neuvontapuhelimeen, jossa hänelle tehdään ns. alkukartoitus. Mikäli asiakkaan tilanne soveltuu sosiaalisen luoton palveluun, välitetään luotonannosta vastaavalle tiimille yhteydenottopyyntö. Tämän jälkeen tiimin sosiaalityöntekijä tai sosiaaliohjaaja on yhteydessä asiakkaaseen ja jatkaa asian selvittämistä. Neuvontapuhelimesta sosiaalisen luototuksen tiimille välitettyjä yhteydenottopyyntöjä on tullut tähän mennessä 120 kappaletta.
2. Jouni Lehto otti esille, että on noussut huoli siitä, ettei hyvinvointialue suhtaudu riittävällä vakavuudella kuntien kanssa käytäviin hyte-neuvotteluihin. Huoli nousee siitä, ketkä hyvinvointialueen puolesta neuvotteluihin osallistuu.
Pauliina Hietasalo 15.1.2024:
Lain mukaan hyvinvointialueen on neuvoteltava vähintään kerran vuodessa yhdessä alueensa kuntien sekä muiden hyvinvointialueen alueella hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koskevista tavoitteista, toimenpiteistä, yhteistyöstä ja seurannasta, laki sosiaali-ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 6 ja 7 §:t.
Laki ei määrittele, ketkä osallistuvat HYTE-neuvotteluihin hyvinvointialueiden osalta. Hyvinvointialueilla päätetään itsenäisesti se, miten neuvottelut toteutetaan.
Satakunnan hyvinvointialueen ensimmäisen vuoden HYTE-neuvottelut päädyttiin pitämään jokaisen kunnan kanssa erikseen. HYTE-neuvottelut ovat toteutuneet 24.8.2023-12.1.2024. Kalenterikutsut ensimmäisiin HYTE-neuvotteluihin menivät myös hyvinvointialueen johdolle. Koska neuvotteluja oli kaikkiaan 16 kpl, hyvinvointialueen johdolla ei ole ollut mahdollisuutta osallistua neuvotteluihin, joten HYTE-neuvotteluihin on osallistunut hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja ja viisi HYTE-koordinaattoria.
HYTE-neuvottelujen tarkoituksena on ollut löytää kunnista ja Satakunnan hyvinvointialueelta vastinparit HYTE-työhön, tunnistaa yhteiset hyvinvoinnin ja terveyden huolenaiheet ja onnistumiset ja suunnitella HYTE-yhteistyön tapoja.
HYTE-neuvotteluiden kokoonpano hyvinvointialueen osalta on ollut toimiva ja sopiva HYTE-neuvottelujen tarkoitukseen ja sisältöön liittyen.
3. Jarkko Viljanen ja Johanna Rantanen kysyivät hyvinvointialueen korona- ja influenssarokotusten järjestämisestä. Koska rokotukset on aloitettu ja onko ollut riittävästi henkilökuntaa toteuttamaan rokotuksia sekä miten rokotukset on järjestetty.
Annika Perä-Takala 11.12.2023:
Massarokotukset aloitettiin koko Satakunnassa viikolla 44 eli 30.10.2023.
Tällä hetkellä muissa kunnissa on se tilanne, että massarokotukset ovat päättyneet marraskuun aikana ja enää suunniteltuja yksittäisiä rokotuspäiviä, jotka jatkuvat ensi vuodelle kysynnän mukaan. Porin alueella tilanne on ollut hieman haastavampi. Porissa toki suurin väestöpohja koko Satakunnassa, mutta itse ajattelisin, että lähtökohtaisesti Porin alueella rokotuksiin ei oltu varattu riittävää resurssia. Toimipaikkavastaavat ovat kuitenkin pyynnöstä lisänneet resurssia ja rokotusaikoja on jatkuvasti luotu lisää. Porin alue on ollut melko negatiivisessa mielessä median otsikoissa mm. pitkien jonojen vuoksi, kun kyseessä on ollut ajanvaraukseton rokotustilaisuus (pop-up).
Nyt kuitenkin myös Porin alueella rokotukset ovat sujuneet hyvin, kysyntä rokotusajoille on selvästi laskussa ja joulukuu näyttää tällä hetkellä hyvinkin rauhalliselta ja sujuvalta. Myös Porin alueella yksittäisiä rokotuspäiviä suunnitellaan ensi vuodelle, koska asiakkaat ovat nyt paljon sairastaneet koronaa ja heidän rokotuksensa siirtyvät tämän vuoksi 3kk:n päähän.
Rokotusten järjestämisestä yleisesti ovat vastanneet jokaisessa kunnassa toimipaikkavastaavat. Rokotuksia on järjestetty pääsääntöisesti terveysasemilla virka-aikaan, mutta myös rokotusaikoja on ollut tarjolla arki-iltaisin sekä viikonloppuisin.
Iäkkäiden palveluiden osalta rokotukset lähtivät jokseenkin hyvin kankeasti käyntiin, mutta tällä hetkellä tilanne on hyvä. Tosin ympärivuorokautisissa asumispalveluissa asukkaat ovat sairastaneet koronaa todella paljon, joten näissä yksiköissä rokotukset jatkuvat vielä ensi vuonna. Tämä koskee sekä hyvinvointialueen omia yksiköitä että yksityisiä palveluntuottajia.
Vammaispalveluissa rokotukset ovat sujuneet hyvinkin suunnitellusti eikä mitään erityistä mainittavaa tältä osin.
Perustason hoito-osastoilla myös jonkin verran alkukankeuksia, toki osa heidän asiakkaistaan on sen kuntoisia, että ei voida hoitojakson aikana rokottaa, mutta yleisesti ottaen osastoilla rokotukset sujuneet myös melko hyvin.
Neuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa rokotukset sujuneet suunnitellusti.
Ensi kautta ajatellen ainakin Porin alueella rokotushenkilökuntaa on rekryttävä merkittävästi enemmän sekä ajanvarauksettomat rokotustilaisuudet suunniteltava jotenkin järkevämmin.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.