Kuvaus
Psykiatrian klinikkaryhmä, vastuuyksikön päällikkö Jukka Kärkkäinen:
"Psykoosiklinikan nykyinen toiminta, resurssit, yhteistyöverkostot
Psykiatrian klinikkaryhmään kuuluva psykoosiklinikka toimii Porin alueella (Pori, Merikarvia, Ulvila, Luvia). Yksittäisiä potilaita voi olla myös muista Satakunnan kunnista. Kohderyhmänä ovat pääosin psykoosipotilaat (diagnoosit F20-29). Lisäksi hoidossa voi olla vaikeahoitoisia kaksisuuntaista mielialahäiriötä (F31) ja persoonallisuushäiriöitä (F60) sairastavia potilaita. Psykoosiklinikalla tutkitaan, hoidetaan ja kuntoutetaan 23-70 -vuotiaita aikuispotilaita. Lisäksi klinikalle voidaan ottaa nuorisopsykiatrialta siirtyviä 18-23 -vuoden ikäisiä nuoria aikuisia, joilla on selkeä psykoosisairaus tai epäily sairaudesta.
Psykoosiklinikan toiminta on psykiatrian avohoitoa, jossa toteutetaan myös päiväaikaista päivystyksellistä toimintaa tilanteissa, joihin on reagoitava välittömästi. Esimerkiksi jos on epäily potilaan voinnin heikentymisestä, hän pääsee samana päivänä vastaanotolle. Lääkäri ja hoitaja arvioivat tilanteen, jonka jälkeen voidaan tarvittaessa nopeasti reagoida tilanteeseen ja välttää myös mahdollinen sairaalahoito.
Psykoosiklinikalla tehdään tiivistä yhteistyötä osastojen kanssa. Potilaiden avohoito jatkuu osastohoidon aikana. Tavoite on aloittaa psykoosiklinikalle siirtyvien potilaiden jatkohoito jo osastohoidon aikana.
Psykoosiklinikan toimintamuotoina ovat yksilövastaanotot ja kotikäynnit sekä moniammatillisen tiimin tapaamiset. Lääkärin vastaanotoilla tutkitaan ja diagnosoidaan. Lisäksi lääkärin konsultaatioilla voidaan toteuttaa ja seurata lääkehoitoa. Potilaan kuntotutusta suunnitellaan ja toteutetaan moniammatillisessa yhteistyössä. Klinikan työmenetelmänä on psykoedukaatio. Työ sisältää myös somaattisten terveysongelmien ehkäisyä ja hoitoa sekä voinnin seurantaa. Psykoosisairauksiin kohdennetaan sekä yksilö- että ryhmähoitoja. Psykoosiklinikalta tehdään tarvittaessa tiivistä yhteistyötä potilaan läheisten, sekä muun hoitoverkoston kanssa. Klinikka hyödyntää myös kokemusasiantuntijoita työparina osana potilaiden hoitoa.
Psykoosiklinikan henkilöresurssi on tällä hetkellä 5 sairaanhoitajaa, 2 lääkäriä (100% + 50%), sosiaalityöntekijä (50 %), sosiaaliohjaaja (60 %), toimintaterapeutti (n. 20%) ja psykologi.
Yhteistyöverkostoon kuuluvat etenkin psykiatrian osastot, tarvittaessa erityistyöryhmät (päihdepsykiatrian pkl, toiminnallinen terapia ym.), Satasairaalan yhteispäivystys ja viranomaistahot. Psykoosiklinikalta tehdään yhteistyötä asumispalveluiden ja sotekeskusten (etenkin perustason lääkärit) kanssa.
Psykoosiklinikka on mukana kehittämässä kansallisen THL:n koordinoiman psykoosien laaturekisterin pohjalta psykoosipotilaiden hoitoa yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueiden kanssa.
Psykoosiklinikan toiminnan laajentaminen koko alueelle
Psykoosiklinikan ammattilaiset tuottavat hyvää ja laadukasta arviointia, hoitoa ja kuntoutusta. Tulevaisuudessa varmistetaan, että potilaan asuinpaikasta riippumatta psykoosien hoito on Satakunnassa laadukasta ja oikea-aikaista. Keskeistä on panostaa laadultaan hyvään, pitkäjänteiseen ja tavoitteelliseen psykoosipotilaiden hoitoon ja kuntoutukseen koko alueelle. Tehtäväalueet:
· Diagnostinen tuki ja selvitykset työryhmiin
· Lääkehoitoon liittyvät konsultaatiot
· Etäosastotoiminta + mielenterveyskuntoutujien tuettujen asumispalveluiden kanssa yhteistyö.
· Spesifien kuntoutusmenetelmien vieminen ja toteutus alueelle. Esim. Circuits, jossa tavoitteena ottaa alueilta kiinnostuneet työntekijät koulutukseen, työnohjaus Varhalta, psykoosiklinikka tukee käyttöönotossa, toteutuksessa ja suunnitellussa.
· Psykiatrian osastojen kanssa yhteistyön tiivistäminen
· Toiminnalliset ryhmät (osaa tarjotaan koko alueelle jo nyt)
· Sosiaalityön yhteistyö osastoille ja aluepoliklinikoille (annettu jo nyt resurssia)
· Psykoosipotilaiden hoidon kehittämistyön toteutus ja koordinointi alueille
· Verkostoituminen psykoosipotilaiden hoidon kehittämisessä muiden hyvinvointialueiden kanssa (esim. jo nyt Etelä-Pohjanmaa ja Varhan yhteistyöryhmä)
· Psykoosipotilaiden hoidon laadun seuranta
· Ohjeistusten ja materiaalien ylläpito
Edellä olevin perusteluin esitetään, että laajennetaan ja kehitetään nykyisin resurssein psykoosiklinikan toimintaa koko Satakunnan hyvinvointialueelle."