Aluehallitus, kokous 20.5.2025

§ 183 Omavastuuosuuden käyttöönotto kaikissa liikkumisen tuen palveluissa uuden vammaispalvelulain (675/2023) mukaisesti

SATAHADno-2025-5293

Valmistelija

  • Saila Hohtari, saila.hohtari@sata.fi
  • Sari-Helena Landvik, sari.landvik@sata.fi

Perustelut

Uusi vammaispalvelulaki (675/2023) tuli voimaan 1.1.2025 alkaen. Laissa on kolmen vuoden siirtymäaika. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakas saa palvelut edelleen siten halutessaan vanhan lain mukaisina, mikäli hänen palvelupäätöksensä on voimassa eikä halua niitä muutettavan uuden lain mukaisiksi. Uudet hakemukset käsitellään uuden vammaispalvelulain mukaan. 

Aiemmin Lakiin kehitysvammaisten erityishuollon palveluista sisältyi maksutta tarvittava kuljetus. Myös lyhytaikaisen huolenpidon palveluun (lapset/aikuiset, sis. myös lasten loma-ajan hoito) on erityishuoltolain osalta aiemmin sisältynyt ilmainen kuljetus kyseiseen palveluun ja palvelusta kotiin.  

Uuden vammaispalvelulain (675/2023) mukaan kuljetuksiin liittyvät päätökset tehdään erillisinä liikkumisen tuen palveluina ja sen mukaisina palvelupäätöksinä. Liikkumisen tukeen sisältyy omavastuuosuus, joka on asiakasmaksulain mukainen, julkisen liikenteen maksun mukainen, jonka Satakunnan hyvinvointialue alue on vahvistanut. Hyvinvointialue laskuttaa asiakasta liikkumisen tuesta jälkikäteen. 

Jatkossa omavastuu otettaisiin käyttöön kaikissa liikkumisen tuen palveluissa uuden vammaispalvelulain (675/2023) mukaisesti asiakasmaksulain mukaisena, julkisen liikenteen asiakasmaksun suuruisena.  

Liikkumisen tuen palvelupäätös ja palvelusta perittävä omavastuuosuu tuo tasa-arvoisuutta sekä yhdenvertaisuutta kaikkien vammaisryhmien kesken. Osalla vammaisryhmistä on jo aiemmin peritty liikkumisen tuen omavastuu. 

Uuden vammaispalvelulain mukanaan tuoman muutoksen takia hyvinvointialue saa omavastuuosuuksista tuloja vammaispalvelujen menojen kattamiseksi. Uuden vammaispalvelulain tuomat uudet lakivelvoitteet hyvinvointialueelle myös lisäävät huomattavasti hyvinvointialueen vammaispalvelujen menoja. Lakimuutokset on otettu huomioon hyvinvointialueen rahoituspohjassa, joko alentavasti tai rahoitusta lisäävästi. Omavastuuosuudesta saatavien tulojen arviointi on osin haasteellista, koska aiemmin matkat ovat sisältyneet palvelupäätökseen, palveluja käyttävät eri ikäiset asiakkaat, joilta perittävä asiakasmaksulain mukaisesti laskettaessa omavastuuosuus liikkumisen tuessa on eri suuruinen. Tulot kasvavat arviolta 30 000e/v. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tero Mäkiranta, tero.makiranta@sata.fi

Aluehallitus päättää 

  • ottaa käyttöön liikkumisen tuen omavastuuosuuden kaikissa liikkumisen tuen palveluissa uuden vammaispalvelulain (675/2023) ja asiakasmaksulain mukaisesti julkisen liikenteen maksun suuruisena, mikäli siirtymäsäännös ei estä omavastuuosuuden/maksun perimistä tai asiakkaalla on voimassa oleva erityishuolto-ohjelma, jonka mukaan kuljetuksista ei voida periä maksua

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Saila Hohtari, Sari Landvik, Vesa Kiiski 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.