Rakennustoimikunta, kokous 19.5.2025

Esityslista on tarkastamaton

§ 18 Keskitetty ruokahuolto - rakennushanke

SATAHADno-2024-1879

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kari-Matti Haapala, kari-matti.haapala@sata.fi

Perustelut

Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksessaan 11.12.2023 §147 hyväksymässä investointisuunnitelmassa on esitetty käynnistettäväksi ruokahuollon keskittämiseen tähtäävä rakennushanke. Hanke on edellisen lisäksi esitetty palveluverkkosuunnitelmassa yhtenä konsernipalveluiden sopeuttamistoimenpiteenä, edellisen lisäksi hanke tukee muutosohjelman kohdan 4.3 tavoitteita.

Hankkeen pohjana on osana muutosohjelmaa teetetty konsulttiyhtiö KPMG:n laatima raportti, joka suosittelee Satakunnan hyvinvointialueen tuotantokeittiöiden keskittämistä yhteen tai kahteen yksikköön ja tuotantomenetelmän muuttamista Cook & Chill menetelmään.

Tuotantomenetelmän muutos tuottaa kustannussäästöjä kuljetuskustannuksista, sekä tuo joustavuutta toimintaan.

Tuotantokeittiöiden määrän vähentämisen myötä tuotantokeittiöiden toiminnasta tulee joustava, helposti hallittava kokonaisuus, mikä mahdollistaa yhtenäisen, korkean palvelutason ylläpitämisen.

KPMG:n selvitysten perusteella investointien ja henkilöstöresurssin keskittäminen on hyödyllistä, koska nykyisten tilojen laajentaminen, korjaaminen ja kapasiteetin kasvattaminen ei ole kustannustehokas ratkaisu pitkällä aikavälillä.

Nykytilanteessa ateriatuotannon keskimääräinen annoskohtainen kustannus on 7,57 euroa. Arvion mukaan tuotantokustannus voitaisiin saada alenemaan noin 20 % tuotantoa keskittämällä. Euromääräisesti hyöty olisi vuositasolla noin 4,0 miljoonaa euroa. Vaadittavien investointien vuotuinen kustannuslisäys on arviolta 1,5–2,0 miljoonaa euroa, joten nettohyödyksi voidaan arvioida vähintään 2,0 miljoonaa euroa vuodessa.

Hankkeen valmistelu aikataulun mukaan suunnitteluvaiheeseen edellyttää vähintään tarkennetun laajan tarveselvityksen tekemistä hankesisällöstä sekä tarveselvityksen perusteella tehtyä tarkempaa kustannusarviota.

Hankkeen laajuuden ja vaikutusten sekä aikataulukriittisyyden vuoksi tulisi hanke siirtää rakennustoimikunnan ohjaukseen.

Rakennustoimikunnan toimintaohjeen mukaisena tehtävänä on Satakunnan hyvinvointialueen hallituksen puolesta valvoa hyvinvointialueen omaan taseeseen toteutettavia merkittäviä rakennushankkeita, varmistaen hankkeiden tavoitteiden toteutumisen laadun, aikataulun ja kustannusten, sekä työturvallisuuden suhteen.

 

Ehdotus

Esittelijä

Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • antaa ruokahuollon keskittämiseen liittyvän rakennushankkeen rakennustoimikunnan ohjaukseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Jari Syystö, jari.syysto@sata.fi

Perustelut

Hyvinvointialueen hallitus päätti 12.3.2024 antaa välinehuollon ja ruokahuollon keskittämiseen liittyvät rakennushankkeet rakennustoimikunnan ohjaukseen.

 

Ehdotus

Esittelijä

Jari Syystö, jari.syysto@sata.fi

Rakennuttajajohtaja ehdottaa,

että päätetään aloittaa asiassa tarveselvitys ja laaditaan aikataulu hankkeelle.

 

Päätös

Rakennustoimikunta päätti aloittaa asiassa tarveselvityksen laadinnan.

Aikataulu projektille tuodaan käsittelyyn seuraavaan rakennustoimikunnan kokoukseen.

Pöytäkirjan liitteenä KPMG:n raportti tuotantokeittiöiden uudesta toimintamallista.

Valmistelija

Kari-Matti Haapala, kari-matti.haapala@sata.fi

Perustelut

Keskitetyn ruokahuollon tarveselvitys aloitetaan suunnitelman mukaan 6/2024 ja se valmistuu 12/2024.

Rakennuttajajohtaja Jari Syystö esittelee ruokahuollon alustavan kokonaisaikataulun ja tarveselvityksen periaatteet.

 

Ehdotus

Esittelijä

Jari Syystö, jari.syysto@sata.fi

Rakennustoimikunta päättää

  • hyväksyä tarveselvityksen aikataulun.
  • merkitä alustavan kokonaisaikataulun ja tarveselvityksen periaatteet tiedoksi.

 

Päätös

Rakennustoimikunta päättää

  • hyväksyä tarveselvityksen aikataulun.
  • merkitä alustavan kokonaisaikataulun ja tarveselvityksen periaatteet tiedoksi.

Valmistelija

Kari-Matti Haapala, kari-matti.haapala@sata.fi

Perustelut

Tekninen johtaja Kari-Matti Haapala esittelee Keskitetty ruokahuolto -rakennushankkeen järjestämistapaselvityksen materiaalin.

Ehdotus

Esittelijä

Jari Syystö, jari.syysto@sata.fi

Rakennustoimikunta päättää

  • merkitä tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Kari-Matti Haapala, kari-matti.haapala@sata.fi

Perustelut

Keskitetyn ruokahuollon tarveselvitys etenee. Tarveselvitys ei valmistu sovitun aikataulun mukaisesti joulukuuhun mennessä.

Tutkitaan kolmea eri järjestämistapavaihtoehtoa;

- 1 uusi piste Satakunnan alueella

- korjataan Satasairaalan R-rakennuksen valmistuskeittiö

- korjataan Maantiekadun valmistuskeittiö.

 

Ehdotus

Esittelijä

Jari Syystö, jari.syysto@sata.fi

Rakennustoimikunta päättää

  • että tarveselvitys valmistuu tammikuussa ja sen jälkeen se viedään päätöksentekoon hyvinvointialueen prosessin mukaisesti, 
  • että tarveselvitys tuodaan vahvistettavaksi rakennustoimikunnan kokoukseen helmikuussa, 
  • merkitä tilannekatsauksen tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Kari-Matti Haapala, kari-matti.haapala@sata.fi

Perustelut

Aluehallituksen päätös 17.9.2024 § 262 Satakunnan hyvinvointialueen ateriapalveluiden tuotantotapamuutos. 

Aluevaltuuston 11.12.2023 (§148) hyväksymässä palveluverkkosuunnitelmassa on esitetty kehittämissuunnitelma, jossa ehdotetaan tehdyn selvityksen pohjalta ateriatuotannon keskittämistä 1–2 tuotantokeittiöön. Lisäksi ateriatuotannon keskittäminen sisältyy muutosohjelman kohdan 4.3 tavoitteisiin. 

Keskittämissuunnitelman taustalla on konsulttiyritys KPMG:n tekemä selvitys Satakunnan hyvinvointialueen tuotantokeittiöiden uudesta toimintamallista. KPMG:n tekemää selvitystä on käsitelty aluehallituksen kokouksessa 12.3.2024 (§ 83) Ruokahuollon keskittämiseen liittyvän rakennushankkeen siirtäminen rakennustoimikunnan ohjaukseen käsittelyn yhteydessä. 

Rakennushanke on sisällytetty Satakunnan hyvinvointialueen investointisuunnitelmaan 2025.

Tarveselvitys on valmistunut 14.1.2025 ja se on käsitelty hyvinvointialueen prosessin mukaisesti Konsernipalveluiden johdossa.

Ateriapalvelupäällikkö Kati Moisio esittelee tarveselvityksen.

Ehdotus

Esittelijä

Jari Syystö, jari.syysto@sata.fi

Rakennustoimikunta päättää,

  • että tarveselvitys viedään päätöksentekoon aluehallitukseen hyvinvointialueen prosessin mukaisesti,​

  • että tarveselvitys tuodaan vahvistettavaksi rakennustoimikunnan kokoukseen maaliskuussa,​

  • merkitä tarveselvityksen tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Lisäksi tarkastettiin pöytäkirja tämän pykälän osalta kokouksessa.

Valmistelija

Kari-Matti Haapala, kari-matti.haapala@sata.fi
Jari Syystö, jari.syysto@sata.fi

Perustelut

Asian esittelyteksti on rakennustoimikunnan kokouksessa 20.1.2025 § 3.

Satakunnan hyvinvointialueen ateriapalvelut on yhteistyössä rakennuttamisen- ja hankekehityksen kanssa, rakennustoimikunnan ohjauksessa valmistellut keskitetyn ruokahuollon tarveselvitystä aluehallituksen kokouksessa 17.9.2024 § 262 ateriatuotantotapamuutosta koskevan päätöksen jälkeen. Tarveselvitys on käsitelty rakennustoimikunnan kokouksessa 20.1.2025.

Laaditun tarveselvityksen mukaan uudisrakennuksena toteutettavan hankkeen tavoitelaajuus on 2400 m², joka jakaantuu noin 1200 m² tuotantotilaan ja 1200 m² tukitiloihin.

Hankkeen kustannusarvio 12,8 M€ joka sisältyy vuoden 2025 investointisuunnitelmaan ja hankkeen arvioitu valmistumisajankohta on vuoden 2026 lopulla. Tuotantokeittiön mahdollinen tuleva sijoituskohde on Porissa, samalla tontilla, jossa Apuvälinekeskus sijaitsee.

Hankkeen tuottamat vuotuiset säästöt ovat noin 4 M€ vuodessa.

Uuden tuotantokeittiön rakennuskustannusten lisäksi tarvittavat investoinnit ruuankuljetuskalustoon ovat yhteensä noin 300 000€.

Kuljetuskustannukset nousevat hankkeen valmistuttua arviolta 150 000€ vuodessa.

Ehdotus

Esittelijä

Tero Mäkiranta, tero.makiranta@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä keskitetty ruokahuolto-rakennushankkeen tarveselvityksen ja tekee rakennushankkeesta ehdollisen hankepäätöksen vuoden 2025 lainanottovaltuuden ehtojen valtioneuvoston päätöksen 28.11.2025 täyttymisen suhteen ja
  • lähettää tarveselvityksen rakennustoimikunnalle vahvistettavaksi hankkeen toteutuksen pohjaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Aluehallitus on hyväksynyt hankkeen tarveselvityksen kokouksessaan 4.2.2025. Tarveselvitys tuodaan vahvistettavaksi Rakennustoimikunnalle hankkeen toteuttamisen pohjaksi.

------------------------------------

Pää- ja arkkitehtisuunnittelun kilpailutus on saatu päätökseen. Hankintamenettelynä oli avoin menettely. Tarjouskilpailua koskeva hankintailmoitus lähettiin julkaistavaksi www.hankintailmoitukset.fi ilmoituskanavassa 21.3.2025. Tarjouspyyntö oli tarjoajien noudettavissa Cloudia – palvelussa (https://tarjouspalvelu. fi). Tarjousten toimittamisen määräaikaan 22.4.2025 klo 12:00 mennessä saatiin tarjous neljältä (4) Tarjoajalta:

· Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy (2307694-​8)
· Arkkitehtitoimisto Küttner Ky (0136628-​2)
· David Architects Oy (2900830-​5)
· Sigge Arkkitehdit Oy (0827658-​9)

Tarjousten tarkastamisessa todettiin,​ että David Architects Oy:n & Arkkitehtitoimisto Küttner Ky:n tarjoukset olivat tarjouspyynnön vastaisia,​ minkä vuoksi ne suljettiin tarjouskilpailusta. David Architects Oy:n tarjous ei täyttänyt tarjouspyynnön soveltuvuusvaatimuksia liikevaihdon osalta. Arkkitehtitoimisto Küttner Ky:n tarjous ei täyttänyt tarjouspyynnön referenssivaatimusta,​ mikä koski pääsuunnittelijan kokemusta. Muut Tarjoajat täyttivät tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset ja tarjoukset todettiin tarjouspyynnön mukaiseksi. Hankinnan valintaperusteena on halvin hinta.

Satakunnan hyvinvointialueen rakennuttaman keskitetty tuotantokeittiön (uudisrakennus) pää-​ ja arkkitehtisuunnittelu päätettiin teknisen johtajan päätöksellä (8.5.2025, § 55) hankkia tarjouskilpailun voittaneelta Sigge Arkkitehdit Oy:ltä kokonaishintaan 123.000,​00 € (alv 0 %).

------------------------------------

Rakennuttajajohtaja on tehnyt hankintapäätöksen ammattikeittösuunnittelijatyön hankinnasta (27.3.2025 § 11). Suunnittelu hankintaan Design Lime Oy:ltä,​ kokonaishintaan 17.500,​00 € (alv 0 %). Varsinainen suunnittelutyö on aloitettu 8.5.2025 ja sen odotetaan valmistuvan loppuvuonna 2025.

-----------------------------------

Urakkakilpailutus alkaa tammikuussa 2026.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Syystö, jari.syysto@sata.fi

Rakennustoimikunta päättää

  • vahvistaa tarveselvityksen.
  • merkitä tilannekatsauksen tiedoksi.